2 Anmodningsvedtak stortingssesjonen 2001-2002
2.1 Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Vedtak nr. 57, 6. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen om ikke å sette i gang et nytt utleietiltak i regi av Aetat 6. desember 2001.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementet uttaler i brev 29. august 2002:
«Regjeringen har besluttet å avvikle tiltaket og la derfor i St.prp. nr. 63 (2001-2002) «Tilleggsbevilgninger om omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2002», frem de budsjettmessige konsekvenser av dette vedtaket. Bevilgninger og inntekter over kapitlene 1591, 4591, 1592 og 4592 er derfor redusert.»
Vedtak nr. 69, 7. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen om å fremme forslag om styrking av kontroll og tilsynsfunksjoner på norsk sokkel i forbindelse med den bebudede sikkerhetsmeldingen.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 29. august 2002:
«Arbeids- og administrasjonsdepartementet viser til St.meld. nr. 7 (2001-2002) Om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten. Meldingen beskriver Regjeringens forslag til styrking av kontroll og tilsynsfunksjonene på norsk sokkel, både med hensyn på kompetanse/kompetanseutvikling, bruk av virkemidler i tilsynet og prioritering av tilsynsområder.»
Vedtak nr. 177, 31. januar 2002
«Stortinget ber Regjeringen sikre offentlig sektors evne til å rekruttere og beholde arbeidskraft gjennom likelønn for kvinner og menn og en offensiv lønns- og arbeidsgiverpolitikk.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 19. september 2002:
«Når det gjelder Stortingets anmodning vedrørende offentlig sektors evne til å rekruttere og beholde arbeidskraft, viser Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) til at AAD som et ledd i moderniseringsarbeidet vil legge til rette for en inkluderende og stimulerende personalpolitikk. De overordnede mål for arbeidsgiverpolitikken er vektlegging av ledelses- og personalpolitikk som gjør offentlig sektor konkurransedyktig og attraktiv overfor kompetent arbeidskraft. Igangsatte tiltak for en mer offensiv arbeidsgiverpolitikk bl.a. er å prioritere tiltak for å øke andelen kvinner i lederstillinger, herunder ny målsetting om 40 prosent representasjon av begge kjønn innen 1. juli 2006 til topplederstillinger i staten. Videre kan nevnes tiltak som lederutviklings-, mentor- og traineeprogram for å få flere kvinner til ledelse.
Videre vises det til lønnsoppgjøret i offentlig sektor pr. 1 mai i år. Saken er behandlet i St.prp. nr. 70 (2001-2002) Om lønnsregulering for arbeidstakere i det statlige tariffområdet 2002 mv. Proposisjonen ble behandlet i Stortinget 18. juni d.å. jf. Innst. S. nr. 275 (2001-2002).
I den overordnede statlige lønnspolitikk har partene prioritert tiltak for å fremme likelønn mellom kvinner og menn. Staten er sannsynligvis den sektoren i norsk økonomi som har lavest lønnsforskjell mellom kvinner og menn, på under 1 prosent i samme stilling. Dette er bl.a. et resultat av partenes føring gjennom flere lønnsoppgjør om at kvinner bør få en større andel enn en proratafordeling tilsier, jf. St.prp. nr. 70 side 6, og at det lokalt skal kartlegges eventuelle kjønnbetingede lønnsforskjeller på alle nivå og at forhandlinger skal bidra til å fjerne disse.»
Vedtak nr. 293, 30. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen om å videreføre overgangsordningene for alle dem som ved regelendringenes ikrafttredelse var under attføring.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 29. august 2002:
«Arbeids- og administrasjonsdepartementet har fulgt dette vedtaket opp gjennom å endre overgangsforskriften nr. 1078 av 11. september 2001. Forskriften ble endret 23. mai 2002. Endringsforskriften trådte i kraft samme dag.»
Vedtak nr. 294, 30. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen sikre at de som har fått forsinkede utbetalinger pga. feil begått av Aetat, får kompensert dokumenterte ekstrautgifter som de er blitt påført som en følge av slike feilutbetalinger.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 29. august 2002:
«Arbeids- og administrasjonsdepartementet følger dette vedtaket opp gjennom forskrift om kompensasjon av forsinket utbetaling av attføringsytelser.»
Vedtak nr. 307, 7. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen fremme en stortingsmelding om HMS-tilstanden i petroleumssektoren hvert fjerde år.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 29. august 2002:
«Arbeids- og administrasjonsdepartementet er i gang med den innledende planleggingen for utarbeidelse av neste stortingsmelding. Meldingen planlegges fremlagt 2005.»
Vedtak nr. 308, 7. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringa om å fremje forslag om å gjere ordninga med å utstede samsvarsuttale for flyttbare innretningar, «SUT-ordninga», obligatorisk.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 29. august 2002:
«Oljedirektoratet har utgreidd dei praktiske sidene om å gjere ordninga med «SUT» obligatorisk. Departementet greier ut den formelle sida med sikte på å gjere ordninga obligatorisk.»
Vedtak nr. 319, 14. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av Statsbyggs rutiner for inngåelse av kontrakter og sørge for at disse blir i henhold til gjeldende regelverk.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 29. august 2002:
«Arbeids- og administrasjonsdepartementet vil høsten 2002 gjennomføre en kontroll av Statsbyggs rutiner og etterlevelse av gjeldende regelverk i forbindelse med inngåelse av kontrakter. Formålet med kontrollen vil være å avdekke om rutinene og etterlevelsen av regelverket er forbedret i forhold til kontrollen i 2000.»
Vedtak nr. 320, 14. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak for Stortinget med en vurdering av om dagens organisering av Statsbygg er hensiktsmessig.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 11. september 2002:
«Departementet arbeider med modernisering av Statsbygg, og vil henvise til arbeidet i St.prp. nr. 1 (2002-2003). Regjeringen vil komme tilbake med egen sak om modernisering for Stortinget.»
Vedtak nr. 366, 5. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen så raskt som mulig og senest i statsbudsjettet for 2003, legge frem en vurdering av forslag til tiltak og eventuelle lovendringer som er nødvendige for å sikre levende husdyr brannsikkerhet minst på linje med de virksomhetene som håndterer dyrene som slakt.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 29. august 2002:
«Stortingets anmodning vedrørende bedre brannsikkerhet for husdyr i landbruket blir nærmere behandlet i St.prp. nr. 1 (2002-2003) for Arbeids- og administrasjonsdepartementet.»
Vedtak nr. 491, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag som sikrer brukermedvirkning i Aetat.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 29. august 2002:
«Aetat har i flere år vektlagt brukermedvirkning i forbindelse med tjenesteytingen. I forbindelse med kvalitetsutvikling av tjenesteytingen vil brukermedvirkning bli enda sterkere vektlagt i fremtiden. Forslag som sikrer brukermedvirkningen i Aetat vil bli fremmet i Ot.prp. om revisjon av sysselsettingsloven i 2003.»
Vedtak nr. 508, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om retningslinjene for trygdeoppgjøret. Saken legges frem slik at Stortinget kan vedta eventuelle nye retningslinjer i forkant av trygdeoppgjøret i 2003.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementetuttaler i brev 29. august 2002:
«Regjeringen vil komme tilbake til saken gjennom en melding til Stortinget våren 2003.»
2.2 Barne- og familiedepartementet
Vedtak nr. 261, 18. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen vurdere lovendringer som gir Barnevernet mulighet til å gjøre vedtak for ungdom som selv ønsker det etter fylte 18 år og frem til maksimalalderen på 23 år.»
Barne- og familiedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Barnevernloven gir ikke adgang til å treffe vedtak om tiltak for ungdom etter fylte 18 år, med mindre vedkommende allerede har tiltak etter barnevernloven og samtykker i at dette opprettholdes. Eventuelle tiltak overfor ungdom over 18 år må derfor etableres innenfor det ordinære hjelpeapparatet som gjelder for voksne, for eksempel etter lov om sosiale tjenester.
Det synes å være en utbredt misforståelse at ungdom som har behov for hjelp etter sosialtjenesteloven ikke kan tilbys hjelpetiltak som tradisjonelt blir oppfattet som barneverntiltak. Det er imidlertid fullt mulig for sosialtjenesten å tilby tilsvarende tiltak. Verken sosialtjenesteloven eller barnevernloven er dessuten til hinder for et samarbeid mellom etatene så lenge vedkommende som søker hjelp samtykker. Sosialtjenesten og barneverntjenesten må derfor i enda sterkere grad samarbeide om å finne fram til nødvendige tiltak for vedkommende ungdom. Dette gjelder ikke minst på områder som for eksempel tvangsgifte, der barneverntjenesten etter hvert har opparbeidet seg særlig kompetanse.
Barne- og familiedepartementet ser på denne bakgrunn ikke behov for å endre barnevernloven dithen at man skal kunne treffe tiltak etter denne loven overfor ungdom som har nådd myndighetsalderen. Derimot vurderer vi å utarbeide et rundskriv om hjelpetiltak for unge over 18 år. Barne- og familiedepartementet har for øvrig, i samarbeid med Sosialdepartementet og Helsedepartementet, satt i gang arbeid for bedre samordning av førstelinjetjenesten overfor ungdom over 18 år.»
Vedtak nr. 462, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige endringer i politiloven § 9 slik at bestemmelsen sikrer at nødvendig helsepersonell involveres ved innbringelse til politiarrest av personer som med rimelig grunn kan anses for å kunne få alvorlige helsemessig skader grunnet inntak av rusmidler. Forslag til tilsvarende bestemmelser må fremmes for personer som innbringes til barnevernets institusjoner.»
Barne- og familiedepartementet uttaler i brev 18. september 2002:
«Barne- og familiedepartementet uttaler til siste punktum:
«Barne- og familiedepartementet er i ferd med å sluttføre arbeidet med å revidere forskrift om rettigheter og bruk av tvang under opphold i barneverninstitusjon. I denne forskriften vil departementet innta bestemmelse i samsvar med Stortingets vedtak.»»
Vedtak nr. 468, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen utrede om inntektsgrensen for å motta fri rettshjelp i barnefordelingssaker bør være høyere enn den ordinære inntektsgrensen, samt hvilke konsekvenser en høyere inntektsgrense for denne sakstypen vil kunne innebære. Regjeringen bes også om å fremme konkrete løsninger til en bedre tvisteløsning for barnefordelingssaker med NOU 1998:17 Barnefordelingssaker som utgangspunkt.»
Barne- og familiedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen tar sikte på å legge fram forslag til nye saksbehandlingsregler i barnefordelingssaker for Stortinget i form av en odelstingsproposisjon høsten 2002/våren 2003. Forslagene vil være en oppfølgning av NOU 1998:17.»
(Se også vedtak nr. 468, 19. juni 2002 under Justis- og politidepartementet.)
Vedtak nr. 537, 21. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen følge opp avtalen mellom Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, om barnehager i perioden 2002-2005 og komme tilbake til Stortinget med de nødvendige forslag for gjennomføring av dette.»
Barne- og familiedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil legge til rette for oppfølging av avtalen i forbindelse med budsjettproposisjonen for 2003.»
Vedtak nr. 541, 21. juni 2002
«Regjeringen bes tildele organisasjonen Human Rights Service 0,5 mill. kroner i prosjektmidler.»
Barne- og familiedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Barne- og familiedepartementet er i drøftinger med Human Rights Service (HRS) om hvilke prosjekter de ønsker å gjennomføre for bevilgningen på kr 500 000. I møtet 22. august leverte HRS notat med beskrivelse av prosjektet «Nettverks- og kunnskapsoppbygging angående faktorer som blant annet kan lede til tvangsekteskap». Barne- og familiedepartementet har godkjent søknaden fra HRS.»
2.3 Finansdepartementet
Vedtak nr. 191, 6. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen framlegge et forslag om en endring av skogavgiftsordningen hvor beløpsgrensen oppheves og skattefordelen utvides.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Regjeringen vil vurdere utforming av skogavgiftsordningen i forbindelse med forslag til budsjett for 2003.»
Vedtak nr. 227, 21. mars 2002
«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til tiltak som kan gi resultatforbedringer når det gjelder lokal skatteinnkreving, både mht. arbeidsgiverkontroll og innfordring.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Regjeringen fremmet i St.prp. nr. 63 (2001-2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2002 forslag om å gjennomføre en bred utredning av tiltak for resultatforbedring i skatteoppkreverfunksjonen. Slike tiltak skal vurderes både i forhold til en videreføring av dagens kommunale løsning, og ved en statlig overtakelse av ansvaret for oppgaven. Forslaget ble vedtatt av Stortinget, jf. Innst. S. nr. 255 (2001-2002).»
Vedtak nr. 237, 9. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen senest i forslag til budsjett for 2003, innarbeide en ordning som vil fjerne prisbarrieren mellom egenproduksjon og eksternproduksjon, enten ved en refusjonsordning eller ved å innføre NRK i merverdiavgiftssystemet.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Regjeringen vil i budsjettet for 2003 legge frem forslag for å fjerne prisbarrieren mellom egenproduksjon og eksternproduksjon.»
Vedtak nr. 304, 6. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 komme med forslag om å frita utleie av båtplasser for merverdiavgift.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Regjeringen vil i statsbudsjettet for 2003 legge frem forslag om å unnta utleie av båtplasser til fartøy under 15 meter fra merverdiavgiftsloven.»
Vedtak nr. 360, 4. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen snarest legge fram for Stortinget de nødvendige lovendringsforslag for å sikre at energi levert fra alternative energikilder som fjernvarme, biobrensel og varmepumper i merverdiavgiftsloven blir likebehandlet med elektrisk kraft i Finnmark, Troms og Nordland.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Finansdepartementet vil komme tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2003.»
Vedtak nr. 434, 18. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 fremme forslag om å utvide Folketrygdfondets plasseringsmuligheter til også å omfatte plasseringer i unoterte aksjer.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Saken vil bli lagt fram i Nasjonalbudsjettet 2003.»
Vedtak nr. 539, 21. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen foreslå tiltak som kan bidra til uavhengighet mellom skadeforsikringsselskap og takstselskap, og som kan bidra til å redusere etableringshindringer i skadeforsikringsmarkedet, i forbindelse med statsbudsjettet for 2003.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Stortingets vedtak reiser flere spørsmål i forhold til gjeldende forsikringslovgivning. Regjeringen viser til NOU 2001: 24 Ny livsforsikringslovgivning og den revisjon av forsikringslovgivningen som pågår. Regjeringen vil ta sikte på å foreslå tiltak i forbindelse med arbeid med ny forsikringslovgivning, som nå pågår.»
Vedtak nr. 543, 21. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen nedsette et utvalg som skal ha som mandat å fremme forslag om et sett av etiske retningslinjer for Petroleumsfondet og legge frem sak våren 2004. Utvalget skal bestå av personer med folkerettslig kompetanse, i tillegg til kunnskap om etiske investeringer, samt faglig kompetanse innen miljø- og menneskerettsområdet.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Saken vil bli fulgt opp i Nasjonalbudsjettet 2003.»
Vedtak nr. 544, 21. juni 2002
«Regjeringen bes foreta de forskriftsendringer som er nødvendig slik at inntektsbeskatningen av kjøregodtgjørelse opp til statens satser fjernes fra 1. januar 2002 og at arbeidsgiveravgiftsplikten av kjøregodtgjørelse opp til statens satser oppheves fra 1. juli 2002.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Forskriftsendringer i samsvar med Stortingets anmodningsvedtak er gjennomført ved Finansdepartementets endringsforskrift av 24. juni 2002 nr. 743 og Skattedirektoratets endringsforskrift av 26. juni 2002 nr. 730.»
Vedtak nr. 548, 21. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 legge frem forslag om å unnta private behandlingsforsikringer for arbeidsgiveravgift og personskatt med virkning fra 1. januar 2003.»
Finansdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Regjeringen vil i Ot.prp. nr. 1 (2002-2003) legge frem forslag om å frita arbeidsgivers dekning av arbeidstakeres behandlingsforsikringer for inntektsskatt og arbeidsgiveravgift.»
2.4 Fiskeridepartementet
Vedtak nr. 331, 16. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen så snart som mulig om å utrede og fremme forslag til løsninger av problemene med kystsel.
I vurderingen må følgende inngå:
Økte fangstkvoter på kystsel
Innføring av økonomisk tilskudd for fangst av kystsel
Muligheter for bearbeiding og salg av selprodukter.»
Fiskeridepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil i St.prp. nr. 1 (2002-2003) gi en oversikt over de tiltak som vil bli iverksatt for å søke å redusere problemene forårsaket av kystsel.»
Vedtak nr. 339, 23. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringa på egna måte legge fram ei sak om arbeidet mot ressurskriminalitet innen fiskerinæringa, og vurdere om det er nødvendig med endringar i forvaltningsregimet og vurdere strengere sanksjoner av grove lovbrot.»
Fiskeridepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringa vil i St.prp. nr. 1 (2002-2003) gi ei orientering om gjennomførte og planlagte tiltak for å komme ressurskriminalitet inna fiskerinæringa til livs.»
2.5 Helsedepartementet
Vedtak nr. 77, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen gjennomgå refusjonstakstene for utførsel av MR-undersøkelser slik at disse blir likeverdige for offentlige og private røntgeninstitutt, og vurderes samlet under samme post og underlegges de samme forskrifter.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil komme tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2003.»
Vedtak nr. 88, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen foreta en lovgjennomgang knyttet til lov om psykisk helsevern og lov om sosial omsorg samt andre lover der rusmiddelmisbruk er omtalt, ut fra målet om at behandlingsansvaret også kan tillegges helsepersonell.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil i løpet av høsten 2002 fremme en odelstingsproposisjon om endringer i lov av 13. desember 1991 nr. 81 om sosiale tjenester m.v. og i enkelte andre lover (statlig overtakelse av deler av fylkeskommunens ansvar for tiltak for rusmiddelmisbrukere). Forslaget vil være et ledd i arbeidet med å utvikle et tilbud som vil tjene brukernes behov for et helhetlig hjelpe- og behandlingstilbud, samt sikre rusmiddelmisbrukere et adekvat helsefaglig behandlingstilbud.»
Vedtak nr. 90, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen legge frem en stortingsmelding om alternativ medisin med utgangspunkt i Aarbakke-utvalgets innstilling snarest og senest i løpet av 2002. Regjeringen bes i den forbindelse også å vurdere autorisasjon av nye helsepersonellgrupper.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil i løpet av høstsesjonen 2002 fremlegge en odelstingsproposisjon med utgangspunkt i Aarbakke-utvalgets innstilling. Regjeringen vil også vurdere om nye grupper skal gis autorisasjon etter helsepersonelloven.»
Vedtak nr. 91, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen om å foreta en gjennomgang av situasjonen for de samfunnsmedisinske fagområdene, både hva angår fagutviklingen og rekrutteringen til disse, og legge fram saken for Stortinget på egnet måte.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Utfordringer knyttet til de samfunnsmedisinske fagområdene følges opp i ny stortingsmelding om folkehelsepolitikken. Det tas sikte på å legge fram meldingen i desember 2002.»
Vedtak nr. 92, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en ny handlingsplan for rekruttering av helsepersonell 2002-2005 der det legges vekt på konkrete tiltak for å rekruttere sykepleiere og annet pleie- og omsorgspersonell og på å stabilisere bemanningssituasjonen. I denne sammenheng ber Stortinget om at det vurderes endringer bl.a. i arbeidsmiljøloven slik at det arbeides videre med at tredelt turnusarbeid likestilles med helkontinuerlig skiftarbeid.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Handlingsplanen omtales i statsbudsjettet for 2003. Arbeidslivslovutvalget gjennomgår arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Utvalget har et helhetlig perspektiv på arbeidstidsbestemmelsene. Helkontinuerlig skiftarbeid og tredelt turnus inngår som del av utvalgets drøftinger. Utvalget legger fram sitt arbeid 1. desember 2003. Regjeringen vil på egnet måte komme tilbake til Stortinget etter at utvalget har avgitt sin innstilling.»
Vedtak nr. 93, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at Kreftregisteret består som selvstendig institusjon i helseforetaket Radiumhospitalet. Kreftregisteret skal ha eget styre og budsjettkapittel og inneha sentrale, nasjonale oppgaver innen kreftregistrering, forskning, rådgivning og informasjonsformidling.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket er fulgt opp gjennom fastsettelse av vedtektene for Det Norske Radiumhospital HF, jf. budsjettfremlegg i St.prp. nr. 1 (2001-2002) og Styringsdokumentet til Helse Sør RHF for 2002.»
Vedtak nr. 94, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen om å foreta en evaluering av kontrollkommisjonene i psykisk helsevern ut fra målsetningen om at disse samlet skal fungere bedre enn i dag, og legge fram saken for Stortinget på egnet måte.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Helsedepartementet har bedt Sosial- og helsedirektoratet om å foreta en evaluering av kontrollkommisjonene innen det psykiske helsevernet, og vil legge fram saken for Stortinget på egnet måte når evaluering og vurdering av evalueringen foreligger.»
Vedtak nr. 97, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at kostnadene ved bruk av legemiddelet Remicade dekkes av blåreseptordningen.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket ble fulgt opp gjennom fremleggelse av Ot.prp. nr. 83 (2001-2002), med korresponderende forslag til budsjettendringer fremmet i St.prp. nr. 63 (2001-2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2002.»
Vedtak nr. 98, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2002 sørge for at Alzheimermedisinen Aricept gis med refusjon etter blåreseptforskriftens § 9.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket ble fulgt opp i St.prp. nr. 63 (2001-2002)Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2002.»
Vedtak nr. 99, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen endre dagens saksbehandlingsrutiner for søknader om refusjon for legemidler på blå resept slik at behandlingstiden av disse blir i tråd med EØS-avtalens frister.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Et utkast til nye saksbehandlingsrutiner ble sendt på høring 10. juni i år, med høringsfrist 16. august i år. Regjeringen vil redegjøre for sitt opplegg for endrede saksbehandlingsrutiner for blåreseptordningen i statsbudsjettet for 2003.»
Vedtak nr. 100, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen sette ned et utvalg med deltakere fra departement og brukerorganisasjoner som skal arbeide frem et forslag til en egenandeltak 2-ordning som skal skjerme kronikere og storforbrukere av helsetjenester med store utgifter til helsetjenester og medisiner. Resultatet fra arbeidet legges frem for Stortinget som egen sak i 2002.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringens oppfølging av vedtaket er omtalt i St.prp. nr. 63 (2001-2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2002. Regjeringen vil i statsbudsjettet for 2003 legge fram et nærmere forslag til en «tak-2» ordning.»
Vedtak nr. 196, 21. februar 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at finansiering av operasjoner for behandling av døve og døvfødte der Cochlea-implantat brukes, blir gjennomgått og justert i den forestående vurdering av sykehusfinansieringen (ISF).»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket er fulgt opp gjennom brev av 25. april 2002 til Utvalget som vurderer fremtidig finansieringssystem for spesialisthelsetjenesten, der utvalget ble bedt om å ta opp problemstillinger knyttet til finansiering av høyspesialiserte funksjoner i sykehus inkludert kostbare implantater. Utvalget er spesifikt bedt om å vurdere finansiering av cochlea-implantasjon.»
Vedtak nr. 197, 21. februar 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at samarbeidsprosjektet mellom Rikshospitalet og Rikstrygdeverket om Cochlea-implantasjon i utlandet videreføres.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket er fulgt opp gjennom Styringsdokumentet til Helse Sør RHF for 2002, der Helse Sør RHF pålegges å sørge for at landsfunksjonen Cochlea implantat - behandling av barn og den flerregionale funksjonen Cochlea-implantat - behandling av voksne, ivaretas (jf. også svaret på anmodningsvedtak nr. 196). Saken omtales i St.prp. nr. 1 (2002-2003) Helsedepartementet.»
Vedtak nr. 198, 21. februar 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at barn med behov for Cochlea-implantat tilbys utredning og behandling innenfor rimelig god tidsfrist for å unngå at nytteverdien av behandlingen svekkes. Om slik behandling innen rimelig tid ikke lar seg gjennomføre i Norge, skal det umiddelbart bli gitt tilbud om behandling i utlandet.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket er fulgt opp gjennom Styringsdokumentet til Helse Sør RHF for 2002, der Helse Sør pålegges å sørge for at landsfunksjonen Cochlea implantat - behandling av barn, ivaretas.»
Vedtak nr. 326, 16. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen opprette døgnkontinuerlig tilstedevakt med lege på redningshelikopterbasene på fastlandet.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Forsvarsdepartementet legger til grunn at det vil ta ca. 2 år å bygge opp personell-, materiell- og logistikkmessig kapasitet i Forsvaret, noe som vil være en forutsetning for innføring av tilstedevakt. Det vil ikke være hensiktsmessig å innføre tilstedevakt for lege før personalet er på plass. Regjeringen har startet arbeidet med å forberede innfasing av tilstedevakt og tar sikte på at innføring av tilstedevakt for lege skjer parallelt med innføring av tilstedevakt for personalet i løpet av 2004 og 2005.»
Vedtak nr. 346, 28. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringa komme tilbake til Stortinget med kostnadsramme for pasienthotell og teknisk forsyningssenter på en slik måte at det verken forsinker byggestart eller framdrifta av fase 1.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket vil bli fulgt opp og forelagt Stortinget høsten 2002.»
Vedtak nr. 347, 28. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringa sørge for utredning av hvordan et psykiatrisenter kan inkluderes i fase 2 av utbygginga av ny universitetsklinikk på Øya i Trondheim.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket vil bli fulgt opp gjennom det planleggingsarbeidet som gjøres av Helse Midt-Norge RHF inn mot fase 2 av utbyggingen av nytt universitetssykehus i Trondheim.»
Vedtak nr. 415, 17. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at det etableres sædbanker ved godkjente behandlingsinstitusjoner, og at det gjennomføres en informasjonskampanje som kan virke rekrutterende for nasjonale donorer til slike banker.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen tar sikte på å fremme en odelstingsproposisjon om endringer i bioteknologiloven våren 2003. På bakgrunn av Stortingets behandling av St.meld. nr. 14 (2001-2002) Om evaluering av lov om medisinsk bruk av bioteknologi, vil det fremsettes et forslag om opphevelse av sædgivers anonymitet. Opprettelse av sædbanker og arbeidet med å rekruttere donorer må vente til en slik lovendring er vedtatt. Helsedepartementet vil imidlertid samtidig med arbeidet med odelstingsproposisjonen be Sosial- og helsedirektoratet om å forberede tiltak for å opprette sædbanker og rekruttere sædgivere. Direktoratet vil da bli bedt om å utrede hvordan sædbankvirksomheten skal organiseres, og hvordan donorer skal rekrutteres.»
Vedtak nr. 497, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen gjeninnføre en refusjon til assistert befruktning. Ordningen skal innebære en engangs egenandel på 18 000 kroner som gir inntil 3 forsøk. Ordningen gis tilbakevirkende kraft og skal gjelde fra 1. januar 2002.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Ordningen er nå satt i verk i tråd med Stortingets vedtak. Landets helseforetak er informert om hvordan den nye ordningen med egenandel for poliklinisk behandling skal praktiseres. Rikstrygdeverket har informert sine underliggende etater om praktiseringen av ordningen med refusjon for legemidlene som nyttes ved assistert befruktning.»
Vedtak nr. 498, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen innføre fritak for egenandel ved sterilisering etter medisinske indikasjoner.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket er fulgt opp med virkning fra 1. juli 2002.»
Vedtak nr. 536, 21. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at legemiddelet Remicade refunderes med 80 pst. av dagens veiledende pris.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Departementet er i ferd med å utarbeide de nødvendige forskrifter. Rikstrygdeverket er bedt om å etablere nødvendige oppgjørsrutiner. Refusjon vil bli gitt fra 1. oktober i år.»
Vedtak nr. 547, 21. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at tak-2-ordningen iverksettes fra 1. januar 2003.»
Helsedepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil i statsbudsjettet for 2003 framlegge et nærmere forslag til en tak-2-ordning.»
2.6 Justis- og politidepartementet
Vedtak nr. 46, 4. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en prøveordning hvor fangetransport settes ut på anbud under politiets ledelse og kontroll, og vurdere andre tiltak for å redusere politiets ressursbruk til fangetransport, herunder økt bruk av sivilt ansatte i politiet.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Anmodningen er kort omtalt i revidert nasjonalbudsjett for 2002. Prosjektfasen er iverksatt. Regjeringen vil komme tilbake til saken i statsbudsjettet for 2003.»
Vedtak nr. 230, 21. mars 2002
«Stortinget ber Regjeringen gi politimesteren i Sør-Varanger politidistrikt notarialmyndighet i saker som gjelder vigsler og registrering av partnerskap, samt i notarialforretninger i grenserelaterte saker.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen har etterkommet Stortingets anmodning. Det vises til forskrift om notarius publicus 3. mai 2002 nr. 418, jf. kgl.res. av 26. april 2002 nr. 399. Forskriften § 2, 2. ledd nr. 1 fastsetter at politimesteren i Øst-Finnmark er notarius publicus med full notarmyndighet.»
Vedtak nr. 328, 16. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen etablere en egen helikoptertjeneste i politiet innen 1. september 2003 i tråd med retningslinjene i Innst. S. nr. 155 (2001-2002).»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Justis- og politidepartementet har i brev av 15. juli 2002 bedt Politidirektoratet starte arbeidet med å iverksette stortingsvedtaket innenfor de føringer som er trukket opp i Innst. S. nr. 155 (2001-2002) sammenholdt med St.meld. nr. 51 (2000-2001).»
Vedtak nr. 380, 10. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen vurdere ulike forslag der fester på gitte vilkår kan frasi seg deler av festet tomt.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Stortingets vedtak reiser flere spørsmål av faktisk og rettslig art. Et forslag om fradelingsrett for festerne reiser spørsmål om bortfesternes og panthavernes stilling. Et slikt forslag har dessuten en side til offentligrettslige regler, bl.a. bestemmelser i delingsloven og plan- og bygningsloven. Regjeringen vil vurdere forslaget i tilknytning til annet regelverksarbeid om tomtefeste, og orientere Stortinget på en egnet måte.»
Vedtak nr. 392, 12. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen opprette et sentralt tinglysingsregister knyttet til Statens kartverks hovedkontor i Ringerike kommune.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Saken omtales i St.prp. nr. 1 (2002-2003) Justis- og politidepartementet.»
Vedtak nr. 393, 12. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen opprette et sentralt pantebokregister i Ullensvang herad.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Saken omtales i St.prp. nr. 1 (2002-2003) Justis- og politidepartementet.»
Vedtak nr. 461, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen iverksette et desentralisert undervisningsopplegg for fengselsbetjenter i Kongsvinger fra høsten 2003.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil i RNB 2003 gi en beskrivelse av hvilke undervisningsopplegg kriminalomsorgen kan etablere i Kongsvinger fra høsten 2003.»
Vedtak nr. 462, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige endringer i politiloven § 9 slik at bestemmelsen sikrer at nødvendig helsepersonell involveres ved innbringelse til politiarrest av personer som med rimelig grunn kan anses for å kunne få alvorlige helsemessig skader grunnet inntak av rusmidler. Forslag til tilsvarende bestemmelser må fremmes for personer som innbringes til barnevernets institusjoner.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 20. september 2002:
«Regjeringen vil i løpet av vårsesjonen 2003 legge fram en Ot.prp. med forslag til endring i politiloven § 9 i samsvar med Stortingets vedtak. I proposisjonen vil det også bli orientert om praktisk tiltak til forbedringer som blir gjennomført på bakgrunn av Politidirektoratets utredning om politiets behov for bistand fra helsepersonell ved innsettelse i arrest og under arrestopphold.»
(Se også vedtak nr. 462, 19. juni 2002 under Barne- og familiedepartementet.)
Vedtak nr. 466, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen heve inntektsgrensene for å motta fri rettshjelp til 230 000 kroner fra 1. januar 2003.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil komme tilbake til anmodningsvedtaket i budsjettproposisjonen for 2003.»
Vedtak nr. 467, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen iverksette lovendringen om å fjerne egenandeler for fri rettshjelp innen 1. januar 2003.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil komme tilbake til anmodningsvedtaket i budsjettproposisjonen for 2003.»
Vedtak nr. 468, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen utrede om inntektsgrensen for å motta fri rettshjelp i barnefordelingssaker bør være høyere enn den ordinære inntektsgrensen, samt hvilke konsekvenser en høyere inntektsgrense for denne sakstypen vil kunne innebære. Regjeringen bes også om å fremme konkrete løsninger til en bedre tvisteløsning for barnefordelingssaker med NOU 1998:17 Barnefordelingssaker som utgangspunkt (jf. Innst. O. nr. 67).»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Justis- og politidepartementet vurderer i samarbeid med Barne- og familiedepartementet om inntektsgrensene for å motta fri rettshjelp bør være høyere i barnefordelingssaker enn i andre saker hvor det gis fri rettshjelp. Utfallet vil bli presentert i en senere Ot.prp. om forenklinger i lov om fri rettshjelp. Proposisjonen vil være en del av oppfølgningen av St.meld. nr. 25 (1999-2000) Om fri rettshjelp.»
Vedtak nr. 469, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en kvitteringsordning for politiet som sikrer at personer som visiteres får en kvittering på stedet, hvor type kontroll, dato for kontrollen, tid, sted og tjenestenummer til den som kontrollerer, framgår av kvitteringen.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 20. september 2002:
«En kvitteringsordning er inkludert i Regjeringens Handlingsplan mot rasisme og diskriminering (2002-2006). Politidirektoratet har i brev av 8. juli 2002 fått i oppdrag å utrede konsekvensene av Stortingets vedtak til kvitteringsordning, inkludert juridiske betenkeligheter, ressursbruk og kostnader. Utredningen skal forelegges departementet senest 1. januar 2003. Saken vil bli forelagt Stortinget i vårsesjonen 2003.»
Vedtak nr. 505, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen om å gjennomgå retningslinjene for Økokrims virksomhet ut fra formålet om å gjøre det enklere for Økokrim å kunne avdekke trygdemisbruk.»
Justis- og politidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Finansdepartementet konstituerte 27. juni 2002 en arbeidsgruppe som skal forberede utkast til revisjon av hvitvaskingsregelverket. Anmodningsvedtak nr. 505 oversendes arbeidsgruppen for vurdering. Justis- og politidepartementet vil be Politidirektoratet og Riksadvokaten om en gjennomgang av retningslinjene for ØKOKRIMs virksomhet ut fra formålet om å gjøre det enklere for ØKOKRIM å kunne avdekke trygdemisbruk.»
2.7 Kommunal- og regionaldepartementet
Vedtak nr. 53, 6. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen om å etablere en statlig toppfinansiering for ressurskrevende brukere. Regjeringen bes fremme forslag i kommuneproposisjonen for 2003.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«I kommuneproposisjonen for 2003 ble det vist til at departementet har nedsatt en interdepartemental arbeidsgruppe for å utrede økonomiske og administrative konsekvenser av en ny finansieringsordning for ressurskrevende brukere. I proposisjonen ble det varslet at saken ville bli sendt på alminnelig høring blant annet til samtlige kommuner høsten 2002, og at regjeringen ville komme tilbake til saken i kommuneproposisjonen for 2004.»
Vedtak nr. 54, 6. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringa om å komme tilbake i Revidert nasjonalbudsjett for 2002 med eit opplegg for eit rettferdig sluttoppgjer for fylkeskommunane.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Saka er følgd opp i kommuneproposisjonen for 2003 pkt. 3.2 og ved løyvingsforslag i St.prp. nr. 63 (2001-2002). Stortinget behandla desse proposisjonane 20.-21. juni 2002.»
Vedtak nr. 56, 6. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett 2002 om å komme med et opplegg for et rettferdig oppgjør til fylkeskommuner som har fremtidige dokumenterte inntektstap. Det anmodes om en særlig oppmerksomhet på situasjonen i Østfold og Nord-Trøndelag. I opplegget må det tas hensyn til at Stortinget økte skjønnsrammen til fylkeskommunene med 200 millioner kroner for 2002 i forhold til forslag i kommuneproposisjonen.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Se svar på vedtak nr. 54. Regjeringen vil følge opp vedtaket i St.prp. nr. 1 (2002-2003).»
Vedtak nr. 141, 17. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen vurdere saken om kompensasjon til Rødøy kommune på nytt - og som et særtilfelle innenfor ordningen med kompensasjon til kommuner for ikke-utbygging. Det forutsettes at en kompensasjon skal ligge innenfor de økonomiske rammer som har vært gjeldende for denne ordningen.»
Kommunal- og regionaldepartementetuttaler i brev 12. september 2002:
«Spørsmålet om kompensasjon til Rødøy kommune ble vurdert i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2002. Vi viser i den sammenheng til St.prp. nr. 63 (2001-2002) (Orientering til Stortinget, side 55-56).
Her vises det til at ordningen er vedtatt avviklet og at søknader fra Grane, Vevelstad, Hægebostad og Brønnøy kommuner er fremmet innen fristen 31. desember 1999. Kommunene fikk under forrige regjering avslag på sine søknader om kompensasjon, men fremmet saken på nytt. Av hensyn til budsjettsituasjonen fant regjeringen ikke å kunne prioritere disse søknadene. Når det gjelder spørsmålet om kompensasjon til Rødøy kommune heter det:
«Regjeringen har fattet vedtak om ikke å innstille på kompensasjon. Kommunen kan ikke gis særbehandling når øvrige kommuner har fått avslag. Det bør også påpekes at søknaden fra Rødøy kommune er fremmet etter fristen, og at ev. positiv innstilling kan skape presedens for andre kommuner i samme situasjon i fremtiden.»
Spørsmålet om kompensasjon for ikke-utbygging av vassdrag vil for øvrig bli omtalt i St.prp. nr. 1 (2002-2003) Kommunal- og regionaldepartementet.»
Vedtak nr. 224, 21. mars 2002
«Stortinget ber Regjeringen på en egnet måte legge fram en sak om nytteverdien av de regionale utviklingsprogrammer.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Stortingets vedtak reiser mange spørsmål. Problemstillinger knyttet til regionale utviklingsprogram er behandlet både i St.meld. nr. 34 (2000-2001) Om distrikts- og regionalpolitikken, (kap. 5 Felles innsats for den regionale utviklingen, side 77) og i St.meld. nr. 19 (2001-2002) Nye oppgaver for lokaldemokratiet - regionalt og lokalt nivå, (kap. 7 Fylkeskommunen som regional utviklingsaktør, side 51).
Regionale utviklingsprogram inngår nå som handlingsdelen i fylkesplanen.
Problemstillinger knyttet til fylkesplanen og fylkesplanens handlingsprogram behandles også av Planlovutvalget og i deres delutredning II som legges fram ved årsskiftet 2002-2003.
Regjeringen skal også legge fram for Stortinget tilbakemeldinger og evalueringer av fylkeskommunen som utviklingsaktør. Dette vil skje i år 2005 og 2008. Det vil da bli gitt en bred vurdering av fylkeskommunen som utviklingsaktør, hvor også bruken av regionale utviklingsprogram vil inngå.»
Vedtak nr. 262, 18. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen snarest mulig innføre et obligatorisk introduksjonsprogram både for flyktninger, de som får opphold på humanitært grunnlag, og alle som får opphold for familiegjenforening med disse, snarest mulig. Introduksjonsprogrammet gjøres obligatorisk, slik at det er et likt tilbud til alle uavhengig av hvilken kommune de kommer til. Regjeringen bes fremme nødvendige lovforslag slik at introduksjonsprogrammet kan kombineres med en introduksjonsstønad basert på den nyankomnes pliktige deltakelse i programmet.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«I brev til Stortinget v/Kommunalkomiteen av 30. mai 2002 uttaler Kommunal- og regionaldepartementet at det tas sikte på å fremme et forslag om ny lov om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere innen utgangen av 2002, i tråd med Stortingets anmodning. Det er viktig at innføring av en obligatorisk ordning for kommunene ikke fører til at kommunene blir mindre villige til å bosette flyktninger. På bakgrunn av Stortingets vedtak har Regjeringen derfor invitert kommunene til å komme med innspill på tiden de vil trenge for å forberede seg på å innføre en obligatorisk introduksjonsordning.»
Vedtak nr. 267, 18. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen vurdere muligheten for å bruke Forsvarets ressurser for uttransportering av asylsøkere som har fått endelig avslag.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Etter Regjeringens vurdering er det både praktiske og prinsipielle grunner til at det ikke er aktuelt å benytte Forsvarets ressurser for uttransportering av personer med endelig avslag på søknad om asyl. Bruk av Forsvarets materiell og personell (for eksempel flygere, som har en viktig funksjon i forhold til sikkerheten ombord) til støtte for sivil tvangsmakt reiser flere prinsipielle spørsmål. Slik bistand som det her er tale om, faller utenfor rammen av de bistandstyper som er regulert i gjeldende instruks om Forsvarets bistand til politiet i fred. Forsvaret har for øvrig heller ikke ledig kapasitet til regelmessig å låne ut egnede transportfly til slike oppdrag.»
Vedtak nr. 272, 18. april 2002
«Stortinget ber Regjeringa gjennomgå etablert praksis for etablering av flyktningmottak med sikte på betre førebuande prosessar mellom Utlendingsdirektoratet (UDI) og aktuelle kommunar.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Utlendingsdirektoratet er i gang med eit slikt arbeid. Gjennomgangen vil ferdigstillast i løpet av 2002. Regjeringa vil komme tilbake til Stortinget med ei orientering på eit seinare tidspunkt.»
Vedtak nr. 477, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen om å vurdere nødvendige lovendringsforslag i kommunelovens bestemmelser om fritak, permisjoner mv. med sikte på å oppnå en klargjøring og ensartet håndhevelse av regelverket.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen gir i St.prp. nr. 1 (2002-2003) en omtale av hvordan vedtaket vil bli fulgt opp fra regjeringens side.»
Vedtak nr. 478, 19. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen om å sørge for at partiets navn på lister også fremgår i form av blindeskrift.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen gir i St.prp. nr. 1 (2002-2003) en omtale av hvordan vedtaket vil bli fulgt opp fra regjeringens side.»
Vedtak nr. 489, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringa føreta ein grundig gjennomgang av rammevilkåra for næringslivet i distrikta, herunder også transportbedriftene.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Kommunal- og regionaldepartementet viser til at det såkalla Effektutvalet skal greie ut verknadene av statleg politikk for regional utvikling og distriktspolitiske mål, herunder for vekst, næringsutvikling og sysselsetting. Kommunal- og regionaldepartementet iverkset også med jamne mellomrom, og seinast hausten 2002, undersøkingar av transportkostnadene til verksemder i distrikta, samanlikna med verksemder lokalisert til Oslo-området. Resultata blir m.a. nytta som grunnlag for vurderingar av verkeområdet for ordninga med differensiert arbeidsgjevaravgift, jf. føremålet med avgiftsreduksjonen om å kompensere for ekstra transportkostnader for verksemder i distrikta. I St.prp. nr. 1 (2002-2003) vil det bli utgreia nærmare om mogleg rapportering til Stortinget.»
Vedtak nr. 492, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det settes som vilkår for inngåelse av samarbeidsavtale mellom en juridisk person og kommunen at ved opphør av samarbeidsavtalen, kan angjeldende andel eller eierseksjon ikke lenger beholdes til annet formål av vedkommende juridiske person.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Et slikt pålegg vil betinge lovhjemmel. Regjeringen vil derfor komme tilbake til saken i forbindelse med fremleggelse av Ot.prp. om nye borettslover. Proposisjonen planlegges fremlagt andre halvår 2002.»
Vedtak nr. 493, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen vurdere forslag til hvordan samarbeidsordninger mellom borettslag, sameier, kommunen og andre aktører kan styrkes for å sikre gode bomiljøer.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil drøfte problemstillingen med berørte parter for deretter å vurdere eventuelle tiltak.»
Vedtak nr. 553, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen avslutte handlingsplanen for eldreomsorgen med utgangspunkt i de søknader som er kommet inn fra kommunene innen fristen 1. oktober 2001. Tilsagnsrammen for handlingsplanen utvides med 3 000 sykehjemsplasser utover Regjeringens forslag. Oppstartingstilskuddet for 3 000 av de ekstra enhetene vil først komme til utbetaling fra 2004.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Vedtaket vil bli fulgt opp i statsbudsjettet for 2003 og kommende år.»
Vedtak nr. 554, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen fremme endelig forslag om toppfinansieringsordning for særlig ressurskrevende brukere i kommuneproposisjonen for 2004.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil, i tråd med de varslinger som er gitt i kommuneproposisjonen for 2003, komme tilbake til saken i kommuneproposisjonen for 2004. Det vises for øvrig til omtale under anmodningsvedtak nr. 53.»
Vedtak nr. 555, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen avsette 30 mill. kroner til utflytting av yngre funksjonshemmede som er bosatt i alders- og sykehjem innenfor en uendret totalramme for skjønn.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil følge opp dette vedtaket i St.prp. nr. 1 (2002-2003).»
Vedtak nr. 556, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen tildele byene Fredrikstad, Tromsø og Drammen i år 2003 et storbytilskudd på totalt 17 mill. kroner og fordele på følgende måte:
Fredrikstad: 6,3 mill. kroner.
Tromsø: 5,6 mill. kroner.
Drammen: 5,1 mill. kroner.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil følge opp dette vedtaket i St.prp. nr. 1 (2002-2003).»
Vedtak nr. 557, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen tilgodese fylkeskommunene Østfold og Nord-Trøndelag med til sammen 30 mill. kroner innenfor skjønnsrammen som en kompensasjon for at disse har benyttet inntekter fra kraft til å finansiere sykehussektoren.»
Kommunal- og regionaldepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil følge opp dette vedtaket i St.prp. nr. 1 (2002-2003).»
2.8 Kultur- og kirkedepartementet
Vedtak nr. 75, 11. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag slik at grunnkapitalen til Opplysningsvesenets fond inflasjonsjusteres. Regjeringen bes vurdere om regler for fondets grunnkapital bør innarbeides i fondets lover.»
Kultur- og kirkedepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Spørsmålet om inflasjonssikring av Opplysningsvesenets fond, er behandlet i Ot.prp. nr. 97 (2001-2002), der det er fremmet forslag om at det i loven om fondet tas inn bestemmelser om inflasjonssikring.»
Vedtak nr. 236, 9. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide nye forskrifter i tråd med komiteens merknader i Budsjett-innst. S. nr. 2 (2001-2002) og punkt 1 og 2 ovenfor.»
Kultur- og kirkedepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Forskrift til fondsloven ble endret 16. april 2002, og nytt styre i Fond for utøvende kunstnere er oppnevnt i tråd med Stortingets vedtak 9. april 2002, jf. Innst. S. nr. 115 (2001-2002) og Dok. nr. 8:51 (2001-2002).»
Vedtak nr. 299, 30. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen opprette 10 diakonstillinger som for inneværende år finansieres gjennom Opplysningsvesenets fond.»
Kultur- og kirkedepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Ved departementets brev 31. mai 2002 til landets bispedømmeråd er det fra Opplysningsvesenets fond stilt midler til rådighet for opprettelse av 10 nye diakonstillinger i 2002.»
Vedtak nr. 372, 7. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til organiseringen av følgende fordelingsordning i statsbudsjettet for 2003:
Den delen av kulturmidlene fra tippingen som fordeles av Kongen skal gå til en egen fordelingsordning. Om lag 40 pst. av midlene skal gå til å realisere den kulturelle skolesekken over hele landet. Om lag 30 pst. skal gå til Frifond og om lag 30 pst. til investeringer og vedlikehold av lokale/regionale kulturelle møteplasser, slik som for eksempel flerbrukshus, allaktivitetshus og hus for kultur.
Denne ordningen skal ikke gå på bekostning av tilsvarende bevilgninger på statsbudsjettet, men føre til en reell økning til disse formålene minst tilsvarende den økte tilførselen fra tippemidlene.»
Kultur- og kirkedepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Regjeringen vil legge frem forslag i St.prp. nr. 1 (2002-2003) til organisering av den fordelingsordningen Stortinget har vedtatt.»
2.9 Landbruksdepartementet
Vedtak nr. 487, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringa leggje til rette for at Statens nærings- og distriktsutviklingsfond framleis skal forvalte dei bedriftsretta bygdeutviklingsmidlane.»
Landbruksdepartementet uttaler i brev 19. august 2002:
«Regjeringa vil i St.prp. nr. 1 (2002-2003) leggje til grunn at Statens nærings- og distriktsutviklingsfond framleis skal forvalte dei bedriftsretta bygdeutviklingsmidlane.»
2.10 Miljøverndepartementet
Vedtak nr. 70, 7. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen opprette egen post på budsjettet for tiltak og forskning til bekjempelse av gyro og andre tiltak for å styrke villaksstammene.»
Miljøverndepartementet uttaler i brev 28. august 2002:
«Regjeringens oppfølging av Stortingets vedtak vil bli behandlet i St.prp. nr. 1 (2002-2003).»
Vedtak nr. 421, 18. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen utvikle detaljene i det tidlige kvotesystem i nær dialog med industrien for å sikre den foreslåtte reduksjon i klimagassutslipp fra bedriftene, samtidig som systemet er fleksibelt nok for å sikre konkurranseevnen til prosessindustrien.»
Miljøverndepartementet uttaler i brev 28. august 2002:
«I St.meld. nr. 15 (2001-2002) «Tilleggsmelding til St.meld. nr. 54 (2000-2001) Norsk klimapolitikk» varsler Regjeringen at den vil tildele utslippskvotene vederlagsfritt med basis i historiske utslipp, på en måte som bidrar til å forhindre utflytting av virksomhet fra Norge og utløser reduksjoner i utslippene. Regjeringen varsler at den ønsker en dialog med industrien, for å utvikle en praktisk tildelingsmåte i samsvar med ambisjonsnivået for kvotesystemet og ESAs retningslinjer for statsstøtte. Forslag til endelig utforming av enkeltelementene i kvotesystemet vil bli lagt fram i en egen odelstingsproposisjon.»
2.11 Nærings- og handelsdepartementet
Vedtak nr. 189, 6. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen så snart som mulig om å utrede et forslag til et system for å sikre at norske sjøfolk er konkurransedyktige.»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Vedtaket er blitt vurdert under arbeidet med forslag til statsbudsjettet for 2003 og er fulgt opp slik som dette har latt seg gjøre innenfor de rammer som budsjettarbeidet har tillatt.»
Vedtak nr. 190, 6. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen innenfor den samlede bevilgningen på kap. 909 fastsette refusjonssatsen for fartøyer i petroleumsvirksomhet og brønnbåter til 9,3 prosent.»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Utbetalingene under refusjonsordningen i budsjettåret 2002 gjøres med 9,3 prosent for skip i petroleumsvirksomhet og brønnbåter.»
Vedtak nr. 306, 7. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen fremme en egen sak for Stortinget om utbygging av bredbåndsnett i områder av landet der markedet i seg selv ikke er sterkt nok til å sikre utbygging.»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Regjeringen vil fremme en egen melding om bredbånd for Stortinget. Meldingen, som er planlagt fremmet høsten 2003, vil blant annet drøfte den problemstillingen Stortinget tar opp i sitt anmodningsvedtak nr. 306 (2001-2002).»
Vedtak nr. 430, 18. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med den bebudede virkemiddelmeldingen eller i forbindelse med statsbudsjettet 2003 fremme forslag om å etablere nye landsdekkende såkornfond.»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Regjeringen vil vurdere forslaget i St.prp. nr. 1 (2002-2003) og i tilknytning til den pågående gjennomgangen av virkemiddelapparatet.»
Vedtak nr. 431, 18. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen om å utrede behovet for og organiseringen av regionale fond av betydelig størrelse knyttet til hver landsdel som kan bidra til økt kapitaltilgang for private bedrifter i distriktene og i næringssvake områder. Saken bes lagt fram for Stortinget innen 1. februar 2003.»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev 10. september 2002:
«Vedtaket er blitt vurdert under arbeidet med forslag til statsbudsjettet for 2003 og vil bli fulgt opp i St.prp. nr. 1 (2002-2003).»
Vedtak nr. 432, 18. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringa kome attende til Stortinget med ei eiga sak om ulike modeller for ei meir profesjonell utøving av statens eigarskap.»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Nærings- og handelsdepartementet har starta arbeidet med å vurdera korleis mandatet for eit slikt utval skal utformas og korleis utvalet skal setjast saman. Vi tek sikte på at utvalet kan verte skipa tidleg i haust.»
Vedtak nr. 435, 18. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til hvordan SNDs virkemidler for å bedre kapitaltilgangen til norsk næringsliv kan styrkes.»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Regjeringen vil vurdere forslaget i tilknytning til den pågående gjennomgangen av virkemiddelapparatet.»
Vedtak nr. 437, 18. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringa setja ned eit hurtigarbeidande utval for å få ein brei gjennomgang med sikte på ei betre organisering og forvalting av det statlege eigarskapet.»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev 2. september 2002:
«Som nemnt i svaret på anmodningsvedtak nr. 432 har Nærings- og handelsdepartementet starta eit arbeid med å setja ned eit utval for å vurdera ei betre organisering og forvaltning av den statlege eigarskapen i næringslivet. Vi vil be om at utvalet vurderar ulike modellar for ei meir profesjonell utøving av eigarskapen. Når utvalet si utgreiing ligg føre og er vurdert vert saka lagt fram for Stortinget.»
Vedtak 494, 20. juni 2002:
«Stortinget ber Regjeringa vurdera om lov om arbeidstiden på skip ikkje skal gjelda for dei sjøfolk som skattemessig ikkje høyrer inn under ordninga med sjømannsfrådrag, men at dei i staden kjem inn under arbeidsmiljølova (jf. Innst. O. nr. 74).»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev den 2. september 2002:
«Departementet reknar det ikkje som føremålstenleg å lage ei slik ordning. I så fall vil sjøfolk om bord på same skip falle inn under to ulike lovverk. Kva for lovverk dei vil falle inn under avheng av om den enkelte sjømann blir gjeven rett til sjømannsfrådrag eller ikkje, noe som først kan avgjerast i ettertid gjennom likninga.
Det er også lite ønskeleg at reiarlag skal anvende to ulike lovverk for arbeidstid på same skip og på denne måten gi ulik handsaming av tilsette som gjer same arbeid om bord.»
Vedtak nr. 546, 21. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen foreta en vurdering av den praksis som er etablert hva gjelder motregning av utbetalt verftsstøtte. Eventuelle endringer skal gis anvendelse for alle saker hvor slik motregning har funnet sted, herunder for Fosen Mekaniske Verksteder AS.»
Nærings- og handelsdepartementet uttaler i brev 4. september 2002:
«Nærings- og handelsdepartementet viser til Statsrådens brev av 5. juli 2002 til Stortingets presidentskap angående ovennevnte sak. I brevet konkluderer Statsråden med at han ikke ser noen mulighet for reversere den motregningen som har funnet sted.»
2.12 Olje- og energidepartementet
Vedtak nr. 192, 19. februar 2002
«Stortinget ber Regjeringa utgreie og fremje ei sak for Stortinget om ulike modellar for nett-tariffering.»
Olje- og energidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Olje- og energidepartementet har starta arbeidet med ei utgreiing om ulike modellar for nett-tariffering. Det er ikkje avklart når den vil verte fremja for Stortinget.»
Vedtak nr. 206, 7. mars 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at Statoil og rettighetshaverne utarbeider en tidsatt plan for å utprøve CO2-reduserende teknologier, og at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en orientering om fremdriften, kostnadsoverslag og hvordan et pilotanlegg kan finansieres, i forbindelse med fremleggelse av gassmeldingen.»
Olje- og energidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen vil i meldingen til Stortinget om bruk av naturgass orientere om Statoil og rettighetshaverne for Snøhvit LNG sin plan for utprøving av CO2-reduserende teknologier. Stortingsmeldingen vil bli lagt fram i høstsesjonen 2002.»
Vedtak nr. 207, 7. mars 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at driftsoperatør for anlegget på Melkøya legger til rette for, og deltar med finansiering, slik at overføringsledninger for kjølvann til industriområdet på Kvaløya kan realiseres.»
Olje- og energidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Olje- og energidepartementet fulgte dette opp i brev 15. mars 2002:
I medhold av petroleumsloven § 4-2 og § 4-3 godkjenner departementet herved plan for utbygging og drift av Snøhvit og godkjenner plan for utbygging og drift og gir tillatelse til anlegg og drift av landanlegg på Melkøya tilknyttet Snøhvit LNG, i samsvar med fremlagte planer og med vilkår som fremgår av dette brev samt de forutsetninger og merknader som fremgår av St.prp. nr. 35 (2001-2002) om utbygging, anlegg og drift av Snøhvit LNG. På samme grunnlag gis det også tillatelse til anlegg og drift av rørledning fra Snøhvit til Melkøya og rørledning for transport av CO2 fra Melkøya til brønn for injeksjon av CO2 .
Det stilles følgende vilkår for godkjennelser og tillatelser knyttet til plan for utbygging og drift og plan for anlegg og drift av Snøhvit LNG, jf. petroleumsloven § 10-18 annet ledd (...) Det vises for øvrig til Stortingets vedtak av 7. mars 2002, der det bes om at Statoil og rettighetshaverne utarbeider en tidsatt plan for å utprøve CO2-reduserende teknologier, samt at driftsoperatør for anlegget på Melkøya legger til rette for, og deltar med finansiering, slik at overføringsledninger for kjølevann til industriområdet på Kvaløya kan realiseres.»
Videre uttalte Statoil på vegne av rettighetshaverne i Snøhvit LNG i brev 18. juni 2002:
«Det vil bli tilrettelagt for uttak av gass (som LNG) og kjølevann. Investeringer i så måte forutsettes å skje basert på kommersielle vilkår og betingelser.»»
Vedtak nr. 390, 12. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med den varslede stortingsmeldingen om olje- og gassvirksomheten vurdere tiltak for å styrke forsknings- og utviklingsinnsatsen innenfor petroleumssektoren.»
Olje- og energidepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«St.meld. nr. 38 (2001-2002) Om olje- og gassvirksomheten diskuterer statens rolle og interesser i fremtidig teknologiutvikling i petroleumssektoren i lys av dens rolle som ressurseier, og på bakgrunn av potensialet for fremtidig verdiskaping og konkurransekraft i sektoren. De organisatoriske sidene ved en styrking av forskningsinnsatsen i sektoren er adressert i tilknytning til meldingens omtale av initiativet til samarbeidet i petroleumsklyngen om en nasjonal forsknings- og teknologistrategi, OG 21, Oljeindustrien i det 21. århundre.
Meldingen viser for øvrig til at Regjeringen vil komme tilbake til den offentlige forskningsinnsatsen i petroleumssektoren i forbindelse med statsbudsjettet for 2003.»
Vedtak nr. 422, 18. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Gassmeldingen om å vurdere tiltak for sterkere grad av elektrifisering av sokkelen.»
Olje- og energidepartementet uttaler i brev 27. september 2002:
«Regjeringen vil komme tilbake med en vurdering av saken i stortingsmeldingen om bruk av naturgass. Meldingen vil bli lagt fram i høstsesjonen 2002.»
2.13 Samferdselsdepartementet
Vedtak nr. 40, 27. november 2001
«Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av Luftfartsverkets økonomi, og vurdere behov for tilleggsbevilgninger eller andre tiltak i 2002 på bakgrunn av Luftfartsverkets svært usikre inntektsgrunnlag. Gjennomgangen forutsettes også å omfatte forholdet mellom administrasjon og drift i Luftfartsverket. Regjeringen bes om å komme tilbake til dette til Stortinget på egnet måte så raskt som mulig, og senest i vårsesjonen 2002.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen fremmet forslag om revidert budsjett for Luftfartsverket for 2002 i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, jf. St.prp. nr. 60 og 63 (2001-2002).»
Vedtak nr. 101, 13. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en orientering om framdriften av Handlingsprogrammet for rassikring senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2002.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Det ble i St.prp. nr. 60 (2001-2002) som ble lagt fram i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2002, gitt en orientering om framdriften for handlingsplan for rassikring.»
Vedtak nr. 102, 13. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen endre forskriftene slik at forholdene legges til rette for ytterligere konkurranse innen persontransport på Jernbaneverkets skinneganger. Det forutsettes at hensynet til trafikksikkerhet og tilgjengelig sporkapasitet blir ivaretatt.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Det vises til nærmere omtale i St.meld. nr. 26 (2001-2002) Bedre kollektivtransport, pkt. 6.2.1 hvor det varsles at Regjeringen ønsker å åpne for konkurranse innen persontransport på jernbane. Regjeringen vil i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 komme tilbake til Stortinget med nærmere omtale av dette.»
Vedtak nr. 103, 13. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at riksvegferjedriften konkurranseutsettes.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Regjeringen fremmet våren 2002 i Ot.prp. nr. 74 (2001-2002) et utkast til ny lov om yrkestransport med motorvogn og fartøy, jf. også Innst. O. nr. 66 (2001-2002). Lovutkastet som ble vedtatt av Stortinget 17. juni 2002, inneholdt bl.a. hjemmel til generell bruk av anbud i ferjedriften. Loven settes i kraft tidlig i 2003 når nødvendige forskrifter til loven er på plass.»
Vedtak nr. 104, 13. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen sette i gang arbeidet med å omgjøre NSB BA til aksjeselskap.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Stortingets vedtak er fulgt opp gjennom St.prp. nr. 62 (2001-2002) Om omdanning av NSB BA og Posten Norge BA til aksjeselskaper og Ot.prp. nr. 82 (2001-2002) Om lov om omdanning av statens jernbanetrafikkselskap (NSB BA) og statens postselskap (Posten Norge BA) til aksjeselskaper og lov om tilbud av grunnleggende banktjenester gjennom Posten Norge AS' ekspedisjonsnett. NSB BA ble på denne bakgrunn omdannet til aksjeselskapet NSB AS 1. juli 2002.»
Vedtak nr. 105, 13. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen sette i gang arbeidet med å omgjøre Posten BA til aksjeselskap.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Stortingets vedtak er fulgt opp gjennom St.prp. nr. 62 (2001-2002) Om omdanning av NSB BA og Posten Norge BA til aksjeselskaper og Ot.prp. nr. 82 (2001-2002) Om lov om omdanning av statens jernbanetrafikkselskap (NSB BA) og statens postselskap (Posten Norge BA) til aksjeselskaper og lov om tilbud av grunnleggende banktjenester gjennom Posten Norge AS' ekspedisjonsnett. Posten Norge BA ble på denne bakgrunn omdannet til aksjeselskapet Posten Norge AS 1. juli 2002.»
Vedtak nr. 106, 13. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen sette i gang arbeidet med å omgjøre Luftfartsverket til aksjeselskap.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«I forbindelse med statsbudsjettet for 2003 vil Regjeringen legge fram forslag om omdanning av Luftfartsverket til aksjeselskap pr. 1. januar 2003.»
Vedtak nr. 242, 11. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om hvordan det kan legges til rette for økt bruk av sykkel i byer og tettsteder, inkludert trafikksikkerhet og etablering av sykkelveier.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«En nasjonal sykkelstrategi vil bli lagt fram for Stortinget i Nasjonal transportplan for 2005-2016.»
Vedtak nr. 386, 11. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at nytt treningssenter for Luftfartsverkets brann- og redningstjeneste snarlig etableres i Tjeldsund, uavhengig av den kommende selskapsdannelsen.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Luftfartsverket er bedt om å iverksette Stortingets vedtak.»
Vedtak nr. 402, 13. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen foreta en vurdering av en samordning av alle rabatter rettet mot ungdom, elever, ulønnede lærlinger og studenter med sikte på å etablere mest mulig enhetlige rabattordninger.»
Samferdselsdepartementet uttaler i brev 30. august 2002:
«Fra høsten 2002 er det iverksatt to nasjonale rabattordninger for ungdom som kommer i tillegg til eksisterende rabattordninger. Foruten krav om at alle fylkeskommuner skal ha en ordning med ungdomskort, skal skoleelever og studenter også kunne kjøpe måneds- og/eller periodekort med 40 pst. rabatt i forhold til tilsvarende kort for voksne. Begge ordningene er knyttet til bruk av kort og vil derfor ha som mål å stimulere ungdom til å bli faste brukere av kollektivtransport. Samferdselsdepartementet har derfor ønsket å prioritere disse tiltakene og ønsker å vinne erfaringer med disse nye ordningene før en eventuelt ser nærmere på samordning og lignende av de andre rabattordningene for ungdom.»
2.14 Sosialdepartementet
Vedtak nr. 10, 25. oktober 2001
«Stortinget ber Regjeringen følge opp Regjeringen Stoltenbergs positive holdning til etablering av sprøyterom.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 19. septemer 2002:
«Regjeringen gjennomførte høringsrunden om sprøyterom slik Stoltenberg-regjeringen hadde lagt opp til, og kom tilbake til Stortinget med sak i St.prp. nr. 63 (2001-2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2002. Det vises forøvrig til omtale under anmodningsvedtak 545.»
Vedtak nr. 80, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at bruk av hospits som boligløsning for barnefamilier opphører. Bruk av hospits for barn og barnefamilier utover rene nødløsninger kan ikke aksepteres.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 19. september 2002:
«Sosialdepartementet vil sende utkast til veiledning for kvalitetskrav til midlertidig husvære etter lov om sosiale tjenester § 4-5 på høring i løpet av høsten 2002. I utkastet heter det at «midlertidig husvære skal ikke omfatte barnefamilier eller enslige under 18 år.»»
Vedtak nr. 83, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen om å bidra til at boligtilbudet i kommunene til rusmiddelmisbrukerne bedres.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 30. september 2002:
«Regjeringen vil følge opp Stortingets anmodning i en handlingsplan mot rusmiddelproblemer som legges frem i tilknytning til Statsbudsjettet for 2003, og en stortingsmelding om tiltak mot fattigdom som legges frem i løpet av høstsesjonen 2002.»
Vedtak nr. 84, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen bidra til at det er økonomiske midler til hele tiltakspakker som dekker et helhetlig omsorgs- og behandlingstilbud for rusmiddelmisbrukere.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 19. september 2002:
«Regjeringen vil styrke behandlingstilbudet for rusmiddelmisbrukere. Sosialdepartementet arbeider derfor blant annet med å gjennomgå organiseringen av behandlingsapparatet for denne gruppen. Den overordnede målsettingen er å få bedre tjenester og bedre behandlingsresultater.
Regjeringen tar sikte på at den største delen av gjennomgangen (rusreform 1), vil bli lagt fram for Stortinget i en odelstingsproposisjon høsten 2002. Denne vil handle om framtidig organisering av spesialiserte helsetjenester for rusmiddelmisbrukere, herunder eieransvaret for institusjoner som yter slike tjenester. Etter sosialtjenesteloven ligger dette ansvaret i dag i fylkeskommunen. Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til Stortinget våren 2003 med forslag knyttet til spørsmålet om framtidig organisering av fylkeskommunens ansvar for behandlings- og omsorgstiltak (rusreform 2).»
Vedtak nr. 85, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen å opprettholde de veiledende retningslinjene med hensyn til at kontantstøtten vurderes med i inntektsgrunnlaget for den som søker sosialhjelp. Den foreslåtte styrkingen av kommuneøkonomien benyttes i stedet til å øke barnetilleggene i de veiledende retningslinjene for økonomisk sosialhjelp.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Regjeringen har i rundskriv til kommunene 1. februar 2002 (rundskriv U-2/2002) stadfestet at kontantstøtten på lik linje med andre inntekter kan regnes med i inntektsgrunnlaget ved utmåling av økonomisk sosialhjelp. Kommunene er i samme rundskriv orientert om at satsene for barns livsopphold er hevet utover det som følger av prisjusteringen.»
Vedtak nr. 86, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen i samarbeid med brukerorganisasjonene utarbeide en handlingsplan med tiltak som kan iverksettes for å sørge for at alle unge funksjonshemmede som ønsker det, er flyttet ut av eldreinstitusjon innen utgangen av 2005.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 19. september 2002:
«Sosialdepartementet er nå i dialog med interesseorganisasjonene for funksjonshemmede om utarbeidelse av tiltak for å nå målsettingen om at ingen yngre funksjonshemmede mot sin vilje skal bo på alders- og sykehjem.»
Vedtak nr. 87, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen utforme de nødvendige endringer i folketrygdloven for å heve taket på tolketimer for døve, døvblinde og døvblindblitte, og komme tilbake til Stortinget med økonomiske endringer i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2002.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Anmodningsvedtaket er fulgt opp i revidert nasjonalbudsjett for 2002.»
Vedtak nr. 89, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen utrede spørsmålet om én felles etat for sosial-, arbeidsmarkeds- og trygdeetaten og legge saken frem for Stortinget på egnet måte i løpet av 2002.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Regjeringen har satt i gang et utredningsarbeid. Saken skal legges frem for Stortinget i form av en stortingsmelding innen utgangen av året med tilrådinger og forslag til videre arbeid.»
Vedtak nr. 95, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen komme med en vurdering og forslag med hensyn til hvordan fravær i forbindelse med svangerskapsplager kan defineres og relateres til vår trygdelovgivning på annen måte enn gjennom sykefraværslovgivningen.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«I forbindelse med oppfølging av Intensjonsavtalen er det utferdiget en ny sykmeldingsattest fra 1. mai 2002, hvor det blant annet er en egen rubrikk med spørsmål om sykdommen er svangerskapsrelatert. Den nye sykmeldingsattesten gjør det mulig å skille mellom sykefravær som er relatert til svangerskap og fødsel, og sykefravær som ikke har slik tilknytning.
Som et ledd i oppfølgingen av Intensjonsavtalen kan arbeidsgivere fra 1. april 2002 kreve refusjon av sykepenger i arbeidsgiverperioden når arbeidstakerens sykefravær skyldes svangerskap, og tilrettelegging eller omplassering ikke er mulig.»
Vedtak nr. 96, 12. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at reguleringen av grunnbeløpet ved trygdeoppgjøret for 2002 foretas slik at grunnbeløpet reguleres minst på linje med lønns- og prisutviklingen for øvrig i samfunnet.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«I forkant av årets oppgjør vedtok Stortinget at grunnbeløpet skulle reguleres minst på linje med lønns- og prisutviklingen for øvrig i samfunnet. I Revidert nasjonalbudsjett 2002 ble det lagt til grunn en gjennomsnittlig vekst i lønningene på om lag 5 prosent for alle grupper sett under ett med unntak av skoleverket. På denne bakgrunn tilbød staten pensjonistorganisasjonene 5,2 prosent i grunnbeløpet. Regjeringen la til grunn at tilbudet var i overensstemmelse med det aktuelle stortingsvedtaket. Etter brudd i oppgjøret har Stortinget sluttet seg til statens tilbud. Jf. St.prp. nr. 72 (2001-2002) og Innst. S. nr. 272 (2001-2002).»
Vedtak nr. 117, 14. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om at avtalefestet pensjon kan kombineres med mulighet for arbeidsinntekt inntil 15 000 kroner.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Sosialdepartementet har ved forskriftsendring den 24. juni 2002 økt toleransebeløpet i AFP-ordningen fra 4 000 kroner til 15 000 kroner jf. forskrift av 22. mai 2000 nr. 523 om kombinasjon av avtalefestet pensjon og arbeidsinntekt (pensjonsgivende inntekt).»
Vedtak nr. 231, 22. mars 2002
«Stortinget ber Regjeringen vurdere å øke tilretteleggingstilskuddet utover de foreslåtte 250 kroner slik at tilskuddet blir mer i samsvar med de reelle kostnadene en slik tilrettelegging medfører for den enkelte arbeidsgiver.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Regjeringen har fulgt opp Stortingets vedtak i en forskrift om tilretteleggingstilskudd av 3. april 2002 ved at arbeidsgivere som kan dokumentere høyere utgifter, kan få tilskudd med en dagsats på opptil 500 kroner.»
Vedtak nr. 314, 14. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen innen utgangen av 2002 utrede muligheter for å etablere driftskonsepter for vinmonopolutsalg med mer begrenset vareutvalg og eventuelt noe begrenset åpningstid for å oppnå en tilfredsstillende tilgjengelighet for utkantstrøk.
Stortinget ber Regjeringen innarbeide en opptrapping av det forebyggende rusarbeidet i den varslede rusplan i 2002.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 19. september 2002:
«Stortingets anmodning er oversendt AS Vinmonopolet for nærmere utredning. Regjeringen vil behandle saken i løpet av høsten 2002 i forbindelse med en nødvendig oppfølging av gjeldende Landsplan for AS Vinmonopolet, som utløper ved utgangen av 2002. En opptrapping av den forebyggende innsatsen vurderes i arbeidet med Regjeringens handlingsplan mot rusmiddelproblemer, og i budsjettet for 2003.»
Vedtak nr. 315, 14. mai 2002
Stortinget ber Regjeringen utarbeide nye forskrifter til folketrygdloven § 10-7 h) vedrørende lån og tilskott til kjøp av bil, slik at det etableres en dispensasjonsordning for gjenanskaffelsestidspunktet som tar hensyn til kjørelengde, slitasje og formål i forbindelse med bruk av bil.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Stortingets anmodning om en dispensasjonsadgang for gjenanskaffelse av bil vil bli fulgt opp i St.prp. nr. 1 (2002-2003).»
Vedtak nr. 352, 30. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen utrede forslag til endringer i regelverket for folketrygden slik at det sosiale sikkerhetsnettet som folketrygden representerer, organiseres og finansieres på samme måte for fiskere og fangstfolk som for andre arbeidstakere.
Dette utredningsarbeidet sees i sammenheng med den utredningen som er satt i gang angående pensjonsordning for fiskere.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Sosialdepartementet har igangsatt et utredningsarbeid med sikte på å sende et forslag som Stortinget ber om på høring i løpet av høsten 2002. Stortinget vil bli forelagt saken i løpet av 2003.»
Vedtak nr. 354, 30. mai 2002
«Stortinget ber Regjeringen sørge for å endre forskrift av 30. april 1997 nr. 0392 § 4 slik at også personer som mottar omsorgslønn, unntas fra folketrygdloven § 12 - 12 annet ledd. Inntekten før det eventuelt skjer en avkortning av trygden, bør settes til 1G. Endringen gjøres gjeldende fra 1. januar 2003.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Forskriften blir endret fra 1. januar 2003, slik at omsorgslønn inntil folketrygdens grunnbeløp ikke fører til redusert uføregrad.
Forskriften er i samsvar med behandlingen i revidert nasjonalbudsjett, jf. Innst. S. nr. 255 (2001-2002) og St.prp. nr. 63 (2001-2002).»
Vedtak nr. 501, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen utover de 2 000 plassene som Regjeringen foreslår i St.meld. nr. 31 (2001-2002), å godkjenne ytterligere 3 000 sykehjemsplasser for perioden frem til 2005.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Handlingsplan for eldreomsorgen er utvidet med ytterligere 3 000 sykehjemsplasser i tillegg til de 2 000 omsorgsboliger og sykehjemsplasser som var foreslått i St.meld. nr. 31 (2001-2002). De 5 000 nye boenhetene er fordelt fylkesvis, og innen 20. august d.å. vil landets fylkesmenn/fylkesleger ha gitt sin innstilling til hvilke prosjekter som blir prioritert. Deretter vil Husbanken behandle søknadene høsten 2002 og innvilge de siste 3 000 enheter i 2003.»
Vedtak nr. 503, 20. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringa i den varslede stortingsmeldinga om kvaliteten i eldreomsorgen utrede hvilke alternativer som vil være aktuelle for å sikre en tilstrekkelig bemanning i pleie- og omsorgstjenestene. Denne utredningen må også omfatte spørsmålet om bemanningsnormer både når det gjelder sykehjem og den øvrige pleie- og omsorgstjenesten knytta til forskjellige organisasjonsmodeller. Denne utredningen skal også omfatte godkjenningsordninger og godkjenningsmyndighet.»
Sosialdepartementet uttaler i brev 27. august 2002:
«Regjeringen tar sikte på å legge fram sine vurderinger av aktuelle tiltak for å sikre tilstrekkelig bemanning i pleie- og omsorgstjenestene i den varslede stortingsmeldingen våren 2003.»
Vedtak nr. 545, 21. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen om å legge til rette for forsøk med sprøyterom utfra de premisser som framkommer i merknadene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti angående forsøk med sprøyterom i Innst. S. nr. 255 (2001-2002).»
Sosialdepartementet uttaler i brev 19. september 2002:
«Sosialdepartementet vil i samarbeid med involverte departementer følge opp Stortingets vedtak om å legge til rette for forsøk med sprøyterom. Sosialdepartementet har tatt initiativ overfor involverte departementer til avklaring av juridiske spørsmål knyttet til forsøk med sprøyterom. Videre er de berørte departementer i dialog med Oslo kommune som ønsker å iverksette et slikt forsøk. Det er lagt vekt på at en avklaring skal skje raskt.»
2.15 Utdannings- og forskningsdepartementet
Vedtak nr. 73, 11. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring av opplæringslova slik at gratisprinsippet i grunnskolen blir reelt.»
Utdannings- og forskningsdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Regjeringen la 14. juni 2002 fram for Stortinget et forslag om ny lovregel i opplæringslova om gratisprinsippet i grunnskolen, jf. Ot.prp. nr. 94 (2001-2002) Om lov om endringar i lov 17. juli 1998 nr. 61 om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova). Etter forslaget vil ikke kommunene kunne kreve betaling fra elevene eller deres foresatte for undervisningsmateriell og aktiviteter som er nødvendige for å gjennomføre grunnskoleopplæringa i samsvar med opplæringslova og forskrifta til denne.»
Vedtak nr. 74, 11. desember 2001
«Stortinget ber Regjeringen om at IFI II-bygget nå betraktes som et ordinært statlig byggeprosjekt. Stortinget ber videre Regjeringen i revidert nasjonalbudsjett komme med en avklaring av finansieringsbehovet for IFI II-bygget.»
Utdannings- og forskningsdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Det vises til St.prp. nr. 63 (2001-2002) hvor det er gjort rede for status og videre fremdrift for byggeprosjektet Informatikkbygget Gaustadbekkdalen, Universitetet i Oslo. Universitetet i Oslo har lagt frem et romprogram for nybygget. Forprosjektet, som vil danne grunnlag for prosjektets kostnadsramme, forventes ferdigstilt høsten 2003.»
Vedtak nr. 264, 18. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen innføre økonomiske sanksjoner i saker der foreldre ulovlig holder barn vekk fra opplæring ved for eksempel tilbaketrekking av barnetrygden.»
Utdannings- og forskningsdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Opplæringsloven 17. juli 1998 nr. 61 § 2-1 femte ledd gir hjemmel for å bøtelegge foreldre eller andre som har omsorgen for eleven dersom eleven på grunn av deres forsettlige eller uaktsomme handlinger har hatt ugyldig fravær. Det vurderes innføring av meldeplikt for skoler ved fravær som kan skyldes utenlandsopphold. Formålet er å komme frem til melderutiner som kan bidra til å oppspore barn som uteblir fra skolene, og å hindre feilutbetaling av barnetrygd. En innstramning av retten til barnetrygd ved utenlandsopphold vil også bli vurdert.»
Vedtak nr. 288, 29. april 2002
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide tiltak for å øke yrkesrettingen i fagopplæringen i videregående skole ved å bedre integreringen av teori og praksis, og ta nødvendige skritt for å få avviklet ordningen med sakkyndig vurdering for at en elev skal få tilbud om alternativt utdanningsløp fram til praksis/lærekandidat.»
Utdannings- og forskningsdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Regjeringen er enig i at mange elever innen yrkesfaglige studieretninger sliter med teoriopplæringen og at det for enkelte elever kan være motiverende å starte opplæringen i bedrift, allerede rett etter grunnskolen. Regjeringen gikk derfor i Semerklæringen inn for å gjøre det enklere å gå direkte ut i et læreforhold etter grunnskolen.
Departementet er i gang med å endre reglene slik at elever kan gå rett ut i et læreforhold rett etter grunnskolen, uten sakkyndig vurdering. Regelendringen vil tre i kraft fra skoleåret 2003-2004.
For å innhente erfaringer med alternative opplæringsmodeller, har departementet dessuten oppfordret fylkeskommunene til å sette igang lokale forsøk på dette området.
Regjeringen mener også det er viktig å styrke tiltakene for å yrkesrette felles allmenne fag for de elevene som følger hovedmodellen. Yrkesretting har stått sentralt i en rekke av de tilbudene departementet har bidratt til, blant annet innenfor etter- og videreutdanning. Videre har yrkesretting av allmennfag inngått i Differensieringsprosjektet. Dette prosjektet vil bli avsluttet neste år og er under løpende evaluering.»
Vedtak nr. 373, 7. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen stå fast på målet om å nå gjennomsnittlig OECD-nivå på forskningen innen 2005, og sørge for dette i de ordinære budsjettframlegg.»
Utdannings- og forskningsdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Regjeringen har som et uttalt mål å trappe opp norsk forskningsinnsats til minst gjennomsnittlig OECD-nivå innen 2005. For øvrig vises til St.prp. nr. 1 (2002-2003) for Utdannings- og forskningsdepartementet.»
Vedtak nr. 374, 7. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen om at grunnforskningens andel av de totale forskningsmidlene opprettholdes, og ber Regjeringen sørge for dette i statsbudsjettet.»
Utdannings- og forskningsdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Det vises til St.prp. nr. 1 (2002-2003) for Utdannings- og forskningsdepartementet.»
Vedtak nr. 408, 14. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til en gjennomgang og modernisering av de nordiske avtaler på utdanningsområdet for å lette studentutveksling og godkjenning av utdanninger.»
Utdannings- og forskningsdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Alle Nordisk ministerråds program på utdannings- og forskningsområdet ble gjenstand for ekstern evaluering i 2001, og utformingen av nye program er en viktig del av Regjeringens arbeid under det nordiske formannskapet i 2002.
På bakgrunn av Norrback-rapporten «Nordbornas rättigheter», har Regjeringen gjennom Nordisk Ministerråd tatt initiativ til en systematisk gjennomgang av påviste hindre. Bl.a. er det i gang et samarbeid mellom de nordiske lånekassene om å gjennomgå de nordiske reglene for studiestøtte fra 1974, med sikte på at ingen nordbo på grunn av statsborgerskap skal bli uten studiestøtte ved studier i annet nordisk land.»
Vedtak nr. 409, 14. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen innen utgangen av 2002 komme tilbake med forslag om en uavhengig offentlig tilsynsordning med sanksjonsmyndighet som skal påse at institusjonene følger opp sitt ansvar for studentenes læringsmiljø.»
Utdannings- og forskningsdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«Departementet vil i løpet av høsten 2002 foreta en utredning av en uavhengig offentlig tilsynsordning med sanksjonsmyndighet, som skal føre tilsyn med studentenes læringsmiljø. Forslag vil bli forelagt Stortinget.»
Vedtak nr. 535, 21. juni 2002
«Stortinget ber Regjeringen i budsjettet for 2003 å foreta en vurdering av vedlikehold og rehabiliteringsbehovet ved Norges landbrukshøgskole, og fremme forslag om en finansieringsplan.»
Utdannings- og forskningsdepartementet uttaler i brev 3. september 2002:
«På oppdrag fra Utdannings- og forskningsdepartementet har Statsbygg gjennomgått bygningsmassen ved Norges landbrukshøgskole. Analysen omfatter 36 bygninger og viser at det er et betydelig etterslep når det gjelder vedlikeholdet, noe det vil kreve betydelige midler å rette opp. Dette kommer i tillegg til tilsvarende problemer andre steder i universitets- og høgskolesektoren og må ses i sammenheng med dette og med det store behovet for nybygg en har i sektoren.
Departementet vil komme tilbake til spørsmålet i forbindelse med budsjettproposisjonen for 2003.»