2 Rådgivningssaker
2.1 Regjeringsadvokatens rådgivningsrolle
Regjeringsadvokaten gir rettslige råd på de fleste forvaltningsområder. Hvor omfattende råd det er snakk om, beror på sakstypen og tiden som er til rådighet. I noen tilfeller vil korte, muntlige råd være tilstrekkelige. I andre situasjoner kan det være behov for grundige skriftlige utredninger.
En grunnleggende premiss for all rådgivning er at Regjeringsadvokaten ikke kan overta forvaltningsorganets saksbehandling. Før Regjeringsadvokaten kontaktes, bør forvaltningsorganet nøye vurdere nødvendigheten av å forelegge saken for Regjeringsadvokaten fremfor å ta endelig standpunkt selv.
Regjeringsadvokaten er hele statsforvaltningens advokat og skal ivareta fellesskapets interesser. Regjeringsadvokaten kan ikke opptre som rettslig rådgiver for ett forvaltningsorgan for å løse en uenighet med et annet statlig forvaltningsorgan. Om det er behov for Regjeringsadvokatens råd i slike situasjoner, må forvaltningsorganene sammen fremme anmodningen.
2.2 Anmodning om råd
Det er kun departementer som direkte kan be Regjeringsadvokaten om råd. Anmodninger fra underordnede organer skal gå via, og i forståelse med, fagdepartementet. Anmodningen skal som hovedregel være skriftlig og bør inneholde:
- En beskrivelse av sakens faktiske bakgrunn med henvisning til relevante saksdokumenter.
- En redegjørelse for det rettslige rammeverket.
- Hvilket eller hvilke spørsmål det er ønskelig at Regjeringsadvokaten vurderer. Det er ikke tilstrekkelig at saken oversendes med anmodning om «uttalelse om de spørsmål saken reiser».
- Organets foreløpige vurdering av de rettsspørsmål saken reiser, og begrunnelsen for det. Er det ikke tatt standpunkt, bør departementet forklare hvorfor det er tvil om løsningen.
- Om det foreligger faktisk eller rettslig uenighet med andre statlige forvaltningsorganer, herunder om anmodningen er koordinert med vedkommende organ.
- I hvilken grad saken haster, og om det løper saksbehandlingsfrister, foreldelsesfrister mv.
- Hvem som er kontaktperson hos forvaltningsorganet.
Saksdokumenter som det vises til i anmodningen og andre saksdokumenter av betydning for oppdraget oversendes sammen med anmodningen.
Inneholder saken børssensitiv informasjon bør det gjøres særskilt oppmerksom på det allerede ved oversendelsen.
Anmodninger om råd sendes på e-post til postmottak@regjeringsadvokaten.no eller på en av måtene angitt i punkt 1.5.2.
2.3 Regjeringsadvokaten eller Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet?
Oppgavefordelingen mellom Regjeringsadvokaten og Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet er ikke alltid skarp, og er avhengig av sakens karakter.
Dersom det foreligger en konkret rettslig konflikt eller fare for konflikt med private, bør saken i utgangspunktet behandles av Regjeringsadvokaten. Generelle tolkningsspørsmål som oppstår uavhengig av rettssaker, bør fortrinnsvis forelegges for Lovavdelingen.
Hvis departementene ønsker å få rettslige råd som skal offentliggjøres, bør saken eventuelt forelegges for Lovavdelingen, se punkt 3. nedenfor.