3 Offentlighet
3.1 Regjeringsadvokatens taushetsplikt
Regjeringsadvokaten er underlagt lovbestemt taushetsplikt. Dette omfatter også det forhold at det eksisterer et advokat-klient-forhold – altså at det er bedt om et rettslig råd.
I rådgivningssaker er det klare utgangspunktet at Regjeringsadvokaten ikke gir noen opplysninger om eksistensen av et rådgivningsoppdrag eller innholdet i rådet. Regjeringsadvokaten vil verken bekrefte eller avkrefte at saken er forelagt embetet. Det kan imidlertid enkelte ganger følge av sakens karakter og behandlingsmåte at det allerede er offentlig kjent at saken behandles hos Regjeringsadvokaten.
I rettssaker hvor Regjeringsadvokaten har fått et prosessoppdrag, vil Regjeringsadvokaten kunne opplyse at saken behandles der, hvilken advokat som håndterer saken, samt andre faktiske opplysninger. Dette gjelder likevel ikke opplysninger som er underlagt taushetsplikt.
3.2 Innsyn i korrespondanse med Regjeringsadvokaten
3.2.1 Unntakshjemler
Det følger av offentleglova § 3 at saksdokumenter er åpne for offentlig innsyn med mindre annet følger av lov eller forskrift med hjemmel i lov. I praksis vil imidlertid en stor del av korrespondanse med Regjeringsadvokaten falle inn under unntakene i loven.
Rettssaksdokumenter i saker for norske domstoler (stevning, tilsvar, prosesskriv mv.) kan unntas fra innsyn i medhold av offentleglova § 18. Unntaket omfatter også korrespondanse mellom advokaten og forvaltningsorganet i anledning rettssaken. Utenfor faller bilag som ikke er utarbeidet i anledning rettsaken. Det er heller ikke grunnlag for å unnta dokumenter som er offentlige hos domstolen (sluttinnlegg, disposisjoner, avgjørelser mv. – se tvisteloven § 14-2).
I rådgivningssaker kan dokumenter forvaltningsorganet har innhentet fra Regjeringsadvokaten unntas fra innsyn med hjemmel i offentleglova § 15 første ledd første punktum. Regjeringsadvokaten regnes i denne sammenheng som et underordnet organ, jf. Rettleiar til offentleglova s. 100. Skadevilkåret i § 15 første ledd vil gjennomgående være oppfylt for slike dokumenter – se f.eks. hensynene som løftes frem i NOU 2015: 3 s. 213. Dette gjelder ikke høringsuttalelser, jf. § 15 fjerde ledd. Dokumenter departementet har sendt til Regjeringsadvokaten for å innhente råd i saken, kan unntas etter offentleglova § 15 tredje ledd jf. første ledd første punktum.
Ved spørsmål om innsyn i korrespondanse med Regjeringsadvokaten kan ansvarlig advokat kontaktes.
3.2.2 Merinnsyn
Det følger av offentleglova § 11 at et organ plikter å vurdere om det kan utøves merinnsyn i hele eller deler av et dokument som kan unntas fra innsyn.
For rettssaksdokumenter må det foretas en konkret vurdering for det enkelte saksdokument (herunder det enkelte bilag). Følgende momenter er typisk relevante:
- offentlighetens interesse i innsyn i det konkrete dokumentet
- hensynet til å hindre forhåndsprosedyre og tilrettelegge for minnelige løsninger
- om motparten har gitt innsyn i sine prosessdokumenter, og
- om hensynet til involverte enkeltpersoner hos staten eller den private part taler mot offentlighet.
Gjelder innsynskravet motpartens prosessdokumenter kan det være grunn til å orientere motpartens advokat før det gis innsyn.
Annen korrespondanse i rettssaker, herunder korrespondanse mellom Regjeringsadvokaten og forvaltningsorganet samt utkast til prosesskriv, vil i utgangspunktet måtte bedømmes på samme måte som Regjeringsadvokatens rådgivningssaker.
I rådgivningssaker der Regjeringsadvokaten er koblet inn, er det en fast og langvarig praksis, praktisert av skiftende regjeringer, for at Regjeringsadvokatens rettslige råd ikke gis til andre enn klienten og at det derfor ikke utvises merinnsyn. Dette har bakgrunn i rådgivningens særlige fortrolige og sensitive karakter. Det dreier seg om fortrolige råd som ikke sjelden – i tillegg til de rettslige vurderingene – inneholder prognoser om sannsynligheten for å vinne fram i rettsapparatet, og synspunkter av strategisk og taktisk karakter som bare er beregnet for klienten. Dette bør det også tas hensyn til ved journalføringen av korrespondanse med Regjeringsadvokaten innenfor rammene av forskrift om offentlege arkiv § 10.