Nærmere om forventningene
Forventningene til god ledelse i staten erstatter «Plattform for ledelse i staten» fra 2008, og Lederplakaten fra 2014. Sentrale elementer herfra er med videre, blant annet de formelle rammene ledelse utøves innenfor. Dette er også i tråd med innspillsrunden som er gjennomført. Det er behov for ledere som forstår at ledelse i staten utøves i en bestemt organisatorisk og styringsmessig kontekst, som setter rammer og gir begrensninger, men som også gir muligheter for å få gjennomført politikk. Som leder må du med andre ord ha kjennskap til særtrekkene ved statlig organisering og styring, hva det innebærer å lede i en politisk styrt virksomhet, og ikke minst ha kunnskap om den norske modellen og partssamarbeidet. Det er samtidig nødvendig å både prioritere og kunne bruke handlingsrommet ditt som leder aktivt innenfor disse rammene.
Utfordringsbildet og innspill til lederkompetanser ga tydelige signaler om at også andre elementer må vektlegges av ledere i staten fremover. Dette handler særlig om evnen til å styrke medarbeiderne og vise tillit, å se helhet og samarbeide tverrsektorielt, å ta i bruk ny teknologi og bygge kultur for læring og innovasjon. En viktig del av å skape kultur for innovasjon handler om takhøyde for feil. Uten en slik takhøyde skjer det ingen læring eller nytenkning. Å sette innbyggerne i sentrum i tillegg til systematisk brukermedvirkning er også løftet opp, som ledd i å utvikle gode tjenester til befolkningen, og kan også ses som et ledd i å tenke mer helhetlig.
Ved bruk av ny teknologi er det særlig viktig å involvere de tillitsvalgte tidlig, slik hovedavtalen vektlegger. Dette handler blant annet om at KI kan endre arbeidslivet på grunnleggende måter, som vi ennå ikke helt overskuer. Som Digitaliseringsrådet har uttalt i sin rapport fra 2023: «Erfaringa vår er at vi framleis må ha nokon på toppen som set retning og forstår forretninga, men leiarane treng ikkje ha alla svara (..). Derfor seier vi at modige leiarar ikkje alltid veit best». Det er også modig å se nærmere på egen utøvelse av lederrollen. En av lederne i innspillsrunden sa dette i klartekst: «Altfor få ledere er opptatt av hvordan de selv virker på andre.» Et viktig element i god ledelse er å utforske eget lederskap og være åpen for å utvikle deg som leder. Å bygge fellesskap med andre ledere, og dele erfaringer er ledd i dette.
I sum håper vi forventningene til god ledelse kan bidra til, og være et godt utgangspunkt for å utvikle eget lederskap som kan møte fremtidens utfordringer.
Refleksjonsmateriell og ressurser
- Grunnlag for god ledelse i staten og Arbeidsgiverstrategien 2024–2027: regjeringen.no/id3033097
- Ressurssider og kompetansetilbud for ledere i staten: arbeidsgiver.dfo.no/ledelse