Klima- og bærekraftstatus for NFDs underliggende virksomheter

Til innholdsfortegnelse

1 Bakgrunnsinformasjon

Geologiske undersøkelser.

Foto: Geir Mogen

Bakgrunnsinformasjon

I løpet av de neste årene skal hele det norske samfunnet gjennom en grønn omstilling, for å endre seg mot et samfunn med lavere utslipp. Allerede i 2030 skal vi ha gjennomført betydelige kutt i klimagassutslippene. Omstillingen vil kreve mye av bedrifter, ansatte og samfunnet ellers, men den vil samtidig bringe med seg betydelige muligheter for grønn utvikling av norsk næringsliv, og dermed verdiskapingen som kommer hele samfunnet til gode.

Regjeringen har i Hurdalsplattformen tatt utgangspunkt i fire mål for politikken på Nærings- og fiskeridepartementets ansvarsområde, som også våre underliggende virksomheter skal bidra til at vi oppnår.

Vi skal få flere i jobb.

Vi skal skape aktivitet i hele landet og styrke investeringene på fastlandet.

Vi skal øke eksporten utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030.

Vi skal omstille den norske økonomien til lavutslippssamfunnet, hvor et delmål på veien dit er å kutte norske klimagassutslipp innen 2030 med 55 prosent.

Som et delmål på veien mot netto nullutslipp og lavutslippssamfunnet har regjeringen satt et omstillingsmål for hele økonomien i 2030. Dette er formulert i regjeringsplattformen som et mål om å kutte norske utslipp med 55 prosent. sammenlignet med 1990. Det er et tydelig signal om at det norske samfunnet skal omstille seg i retning lavutslippssamfunnet. Nærings- og fiskeridepartementet skal i samarbeid med virkemiddelapparatet bidra til å skape samarbeidsflater, fremme grønne løsninger og bidra til at privat kapital og entreprenørskap blir en sentral drivkraft i omstillingen.

Omstillingen til et lavutslippssamfunn er vår tids største utfordring. Mange norske bedrifter har allerede gjort en betydelig innsats for å kutte sine klimautslipp, og dette arbeidet må fortsette uavbrutt. Uten en helhetlig og kraftfull politikk for å skape nye grønne arbeidsplasser og videreutvikle det eksisterende næringslivet, vil vi ikke nå klimamålene vi har satt oss. Nærings-, fiskeri- og havpolitikken skal bidra til at omstillingen kan skje raskere.

Offentlig sektor må være en del av omstillingen til et lavutslippssamfunn. Nærings- og fiskeridepartementet har satt av betydelige midler til grønn omstilling via de statlige støtteordningene, som i stor grad kanaliseres via våre underliggende virksomheter. I tillegg har vi siden 2022, stilt krav til våre underliggende virksomheter om at de må være en del av den grønne omstillingen, ikke bare gjennom virkemidlene de har ansvaret for, men også ved at de omstiller sin egen virksomhet. Vår forventning er at våre underliggende virksomheter bidrar til den grønne omstillingen ved at de, via sin drift, sine satsinger, aktiviteter og tiltak, velger løsninger som bidrar til reduserte klimagassutslipp, og økt bærekraft. Virksomhetene rapporterer i sine årsrapporter på hvordan de gjennomfører den grønne omstillingen, og i tillegg utarbeider vi for første gang denne rapporten som gir en total oversikt over virksomhetenes innsats.

Rapporten er en underveisrapportering, som vil bidra til gjensidig inspirasjon og læring i hele bredden av Nærings- og fiskeridepartementets underliggende virksomheter.

Nærings- og fiskeridepartementets egne føringer til våre underliggende virksomheter for 2023 var at virksomheten:

  • Identifiserer og håndterer risiko og muligheter knyttet til klima og integrerer dette i virksomhetenes strategier.
  • Setter mål og iverksetter tiltak for reduksjon i klimagassutslipp, på kort og lang sikt, i tråd med Parisavtalen og rapporterer om måloppnåelse. Målene er vitenskapsbaserte der dette er tilgjengelig.
  • Rapporterer på direkte og indirekte klimagassutslipp og klimarisiko, og benytter anerkjente standarder for rapportering på klimagassutslipp og klimarisiko.
  • Identifiserer og håndterer risiko og muligheter knyttet til natur og integrerer dette i selskapets strategier.
  • Setter mål og iverksetter tiltak for å redusere egen negativ påvirkning og øke positiv påvirkning på naturmangfold og økosystemer, og rapporterer om måloppnåelse.
  • Benytter anerkjente standarder for rapportering av naturrisiko og påvirkning på naturmangfold og økosystemer.
  • Gjennom innkjøpspolitikken bidrar til å fremme innovative anskaffelser og innkjøp som gir lavere miljømessig påvirkning.

Rapporten er en samlet oversikt over NFDs underliggende virksomheters egne beskrivelser av sitt arbeid, med deres vurdering av status, og informasjon om strategier og planer for fremtiden.

Nærings- og fiskeridepartementet gir sine underliggende virksomheter overordnede mål, styringsparametere og føringer i årlige tildelingsbrev, og det er virksomhetene selv som har ansvar for å innrette seg i henhold til tildelingsbrevene. Departementet følger opp virksomhetenes måloppnåelse i etatsstyringen.

Nærbilde makrell.

Foto: Jørgen Ree Wiig

Til forsiden