12 Regionalt og kommunalt samarbeid
Norge har lagt vekt på å styrke lokalt og regionalt samarbeid innen rammen av Europarådet, med særlig fokus på utdanning, barne- og ungdomsarbeid, samt interkulturell dialog. Viktige områder har vært demokratisk deltakelse, etikk, reformer på regionalt nivå, og erfaringer med modeller for interkommunalt samarbeid. Også gjennom Kongressen følger Norge opp generalsekretærens reformagenda. I 2008 startet også arbeidet med en felles plattform for strategien for innovasjon og godt styresett på lokalt nivå. Norge er et av seks pilotland i dette prosjektet hvor KS har hovedansvaret i Norge i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet.
Komiteen for lokalt og regionalt demokrati (CDLR) arbeider med lokalt selvstyre, kommunal økonomi og forvaltning og den statlige styringen av kommunesektoren. Komiteen har en aktiv dialog med Europarådets kongress for lokale og regionale myndigheter. I 2009-2010 fulgte man opp ministermøtet i Nederland i 2009. I 2010 har komiteen arbeidet med informasjonstiltak for å legge til rette for at flere stater skal signere og ratifisere tilleggsprotokollen.
Norge har vært pilotland i 2009-2010 for gjennomføring av Europeisk strategi for innovasjon og godt styresett. Det skal etableres en årlig europeisk pris for innovasjon og godt styresett til kommuner som oppnår gode resultater og utvikling. Arbeidet ledes av en egen gruppe, hvor Ministerkomiteen, Parlamentarikerforsamlingen, Kongressen for lokale og regionale myndigheter, Konferansen for frivillige organisasjoner og CDLR er representert, sistnevnte med en norsk representant. Strategien består av 12 prinsipper for godt styresett.
Norge har testet verktøyet i fem kommuner. Flere pilotland (Belgia, Bulgaria, Frankrike, Italia, Nederland og Ukraina) har startet et oppfølgingsarbeid. Bulgaria har startet gjennomføring i 2010 og vil dele ut prisen til kommuner i 2011.
Senter for ekspertise på lokalreformer, som startet opp i 2006, utfører sekretariatsoppgaver, og stiller til disposisjon verktøy og metoder. Senteret har et rådgivende styre hvor Europarådets kommunalkongress og CDLR er representert, med en norsk representant. Senteret arbeider med prosjekter som skal styrke kommunesektorens kapasitet i arbeidet med lederskap, offentlig etikk, tjenesteyting og innbyggernes deltakelse i lokale beslutningsprosesser. Tema er blant annet virkningene av finanskrisen for kommunesektoren og lav demokratisk deltakelse på lokalt og regionalt nivå. Andre tema er finansieringssystem for lokale og regionale myndigheter, samt kapasitet og kvalitet i lokale og regionale styresett. Demografi og migrasjon er også aktuelle tema, i tillegg til adgangen til offentlige tjenester på lokalt og regionalt nivå og styrket samarbeid over landegrensene for lokale og regionale myndigheter. Territorielle ulikheter samt økende forskjeller mellom rurale områder og byer vil også bli satt på dagsorden, samt spørsmål knyttet til økende politisk og religiøs radikalisering og korrupsjon. Fra norsk side har man særlig lagt vekt på demokratisk deltakelse, finansieringssystem og lokalt samarbeid på tvers av landegrenser.
Den europeiske konferansen for ministre med ansvar for regional planlegging (CEMAT) arbeider for bærekraftig regional utvikling i Europa. Regelverk og praksis må åpne for lokale initiativ og kreativitet, og oppmuntre folk til å være med på å skape samfunn der de selv ønsker å bo og arbeide. Ministrene samles hvert tredje år. I mellomperioden følges arbeidet opp av en tjenestemannskomité. Den 15. sesjonen fant sted i juli 2010 i Russland og markerte også 40-års jubileet for CEMAT. Hellas har invitert ministrene til en 16. sesjon i 2013. Det videre arbeidet blir nå sett i sammenheng med reformprosessen i Europarådet.