7 Nasjonale minoriteter. Migrasjon – og integreringsspørsmål
7.1 Nasjonale minoriteter. Minoritetsspråk
Rammekonvensjonen om beskyttelse av nasjonale minoriteter
I Norge er kvener, skogfinner, rom, romani og jøder definert som nasjonale minoriteter. Norge leverte sin tredje rapport om gjennomføringen av konvensjonen i juli 2010. Europarådets rådgivende komité for rammekonvensjonen blir på vanlig måte invitert til Norge i påfølgende år, 2011, for utfyllende informasjon, før behandling av rapporten finner sted i Ministerkomiteen.
Norge deltar i Ekspertkomitéen for rom og reisende, og i Ekspertkomitéen for nasjonale minoriteter, sistnevnte med norsk lederskap i 2010 og 2011.
Den europeiske pakten om regions- eller minoritetsspråk
Minoritetsspråkpakten slår fast at vern om de historiske regions- eller minoritetsspråkene i Europa bidrar til å opprettholde og utvikle kulturell rikdom og tradisjoner i Europa. I Norge er språkene samisk, kvensk, romanes og romani definert som minoritetsspråk, og dermed beskyttet av Minoritetsspråkpakten. Europarådets ministerkomité vedtok i mars 2010 anbefalinger til Norge i forbindelse med Norges fjerde rapport om oppfølging av pakten. Norge skal innen 1. juli 2011 rapportere for femte gang om gjennomføringen av språkpakten.
7.2 Migrasjon og integreringsspørsmål
Styringskomiteen for integrerings- og migrasjonsspørsmål (CDMG) har ledet arbeidet med spørsmål knyttet til integrering og innvandring. Komiteen hadde to møter i 2010.
Som en del av reformprosessen i Europarådet er komiteen inntil videre lagt ned. I tillegg til CDMG arbeider en rekke av Europarådets komiteer med spørsmål tilknyttet migrasjon og integrering.
I sitt arbeid i 2010 har komiteen fulgt opp slutterklæringen fra den åttende Europarådskonferansen for integrerings- og migrasjonsministre i Kiev i 2008. I slutterklæringen fra konferansen ble Europarådet bedt om å utvikle en helhetlig tilnærming til økonomisk migrasjon, utvikling og sosialt samhold. Europarådet ble også bedt om å assistere medlemslandene i gjennomføringen ved å utveksle informasjon og forestå opplæring. Basert på dette har CDMG i 2010 utarbeidet tre utkast til anbefalinger for Ministerkomiteen:
Om samhandling mellom migranter og mottaksland
Om å redusere risiko for sårbarhet for eldre migranter
Om anerkjennelse av migranters ferdigheter
Norge har deltatt i arbeidsgruppene som har jobbet fram de to førstnevnte utkast til anbefalinger. Utkastene er oversendt Ministerkomiteen til behandling og eventuell godkjennelse.
Den konsultative komité for oppfølging av Europarådets konvensjon om fremmedarbeideres rettstilling hadde sitt 15. møte i oktober 2010. Komiteen går gjennom landenes periodiske rapportering om oppfølging av konvensjonen. Norge deltar i komiteen sammen med de øvrige ti land som har ratifisert konvensjonen (Albania, Frankrike, Italia, Moldova, Nederland, Portugal, Spania, Sverige, Tyrkia og Ukraina).