4 Oversikt over synspunkter fra Norges Bank Watch gruppene
I oversikten i dette vedlegget er det først og fremst tatt med de tilrådinger som er relevante for arbeidet med modernisering av forskriften. Råd som er nevnt av flere Norges Bank Watch grupper, er i hovedsak gjengitt første gang det er fremført, men med angivelse av hvilke grupper som har sagt dette.
NBW 2000 (Hamilton, Thøgersen, M. Andreassen og H.M. Andreassen)
Gruppen mener det er uklarhet rundt det pengepolitiske regimet. Ifølge gruppen har Norges Bank på eget initiativ begynt å styre etter samme inflasjonsmål som ECB, noe som er en omlegging av pengepolitikken bort fra direkte valutakursstyring.
Gruppen anbefaler innføring av et fleksibelt inflasjonsmål på 2 pst. +/- 1 prosentenhet. Virkemiddelbruken bør rettes inn mot å nå målet 2 år fram i tid. I tillegg bør det vurderes å introdusere en «tilleggspilar» i forskriften som pålegger banken å ta hensyn til forhold som bobler i aktiva (f.eks. boligmarkedet) eller overdrevne utslag i valutakursen.
Arbeidsdelingen i den økonomiske politikken bør endres slik at finans- og pengepolitikken sammen skal bidra til stabilisering av økonomien
NBW 2001 (H.M. Andreassen, De Grauwe, Solheim og Thøgersen)
Norges Bank bør overvåke utviklingen i gjeld og aktivapriser nøye. Aktivapriser bør likevel ikke i seg selv være en målsetting for pengepolitikken. Sentralbanken bør legge til grunn en «lean against the wind»- strategi.
Medlemmer til hovedstyret bør ansettes ut fra faglige kvalifikasjoner. Ordningen med at de politiske partiene utnevner medlemmer til hovedstyret, bør opphøre. (gjentas av NBW 2002)
Det bør offentliggjøres referater fra møtene i hovedstyret. (gjentas i litt ulike varianter av NBW 2002, 2004, 2007, 2010, 2011, 2012, 2014, 2015 og 2017. Forskjellene går blant annet på om stemmeresultater skal offentliggjøres eller ei.)
NBW 2002 (Svensson, Houg, Solheim og Steigum)
Gruppen anbefaler en institusjonell reform med en ny lov for Norges Bank som spesifiserer et mandat for prisstabilitet, sikrer Norges Bank operasjonell uavhengighet og klargjør hva Norges Bank kan holdes ansvarlig for.
Henvisningen til stabilitet i valutakurs bør fjernes fra retningslinjene for pengepolitikken. (gjentas av NBW 2007 og 2014)
Finansdepartementet bør inkludere en evaluering av Norges Banks utøvelse av pengepolitikken i de årlige kredittmeldingene.
Det bør gjennomføres regelmessige høringer om pengepolitikken i Stortinget
Det bør avholdes en konferanse om pengepolitikk årlig eller halvårlig. Denne bør finansieres av Norges Bank, men organiseres av en uavhengig aktør (f.eks. en akademisk institusjon).
NBW 2003 (Ekeli, Haug, Berg og Steigum)
Norges Bank bør legge til grunn en mer fleksibel horisont for oppnåelse av inflasjonsmålet.
Norges Bank bør legge til grunn en utvikling i renten basert på bankens beste estimat, i stedet for dagens forutsetning om uendret rente. Norges Bank bør erstatte dagens «bias-setninger», med en formulering knyttet til sannsynlig retning på neste renteendring.
Hovedstyret bør vurdere å avholde møter oftere, f.eks. hver fjerde uke.
NBW 2004 (Bjørnland, Ekeli, Geraats, Leitemo)
Praksisen med månedsmøter med Finansdepartementet bør avskaffes. Finansdepartementet bør først informeres umiddelbart etter Hovedstyrets rentemøte.
Norges Bank bør gi ut inflasjonsrapporter fire ganger i året.
Norges Bank bør publisere sin foretrukne referansebane for styringsrenten
NBW 2005 (Holden, Dørum og Isachsen)
Praksisen med månedsmøter med Finansdepartementet kan redusere påvirkningsmuligheten til de eksterne medlemmene av hovedstyret. De eksterne medlemmene bør få egne forskningsassistenter og tilføres mer midler til å jobbe med pengepolitikk.
Instruksjonsretten bør ikke fjernes. Terskelen for å bruke den er høy, og det er hensiktsmessig at den finnes dersom en uforutsett situasjon skulle kreve rask handling.
Kritikk av at Norges Bank toner ned at pengepolitikken i henhold til forskriften skal bidra til å stabilisere valutakursen.
Det var en fornuftig beslutning å forlate toårshorisonten i juli 2004 til fordel for en mer fleksibel horisont på 1–3 år.
NBW 2006 (Holden og Dørum)
Forskriften gir tilstrekkelig fleksibilitet.
Gruppen bifaller Norges Banks beslutning om å produsere en egen renteprognose, med virkning fra og med Inflasjonsrapport 3/05.
NBW 2007 (Goodfriend, Mork og Söderström)
Det operative målet for prisstigningen bør settes ned.
Foreleggelsesplikten og instruksjonsretten bør fjernes. (gjentas i litt ulike varianter av NBW 2012, 2013, 2014 og 2018)
De eksterne medlemmene i hovedstyret bør få økt tilgang til å uttale seg offentlig. (gjentas av NBW 2010 og 2014)
Det bør utredes en ny konsumprisindeks som styringsparameter for innrettingen av Norges Banks virkemiddelbruk. Den skal inneholde varer og tjenester med «sticky prices».
Norges Bank bør være mer eksplisitte på hvordan de kommer fram til prognosen for valutakursutviklingen.
NBW 2008 (Juel, Molnar og Røed)
Norges Bank bør klargjøre hvordan formuespriser tas hensyn til i rentesettingen.
Norges Bank bør prioritere arbeidet med å identifisere utviklingen i den nøytrale realrenten i Norge.
Produksjonsgapet bør tillegges mindre vekt i vurderingene og kommunikasjonen av pengepolitikken.
Norges Bank bør vurdere å publisere justerte prognoser i forbindelse med de rentemøtene der banken ikke legger fram ny pengepolitisk rapport
NBW 2009 (Bergman, Juel og Steigum)
Banken bør ta hensyn til formuespriser i den grad slike priser gir tilleggsinformasjon om den fremtidige utviklingen i inflasjon og kapasitetsutnyttelse.
I situasjoner med uvanlig stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen, bør usikkerheten reflekteres i de alternative scenariene som presenteres i de pengepolitiske rapportene. Når Norges Banks vurderinger endres betydelig på kort tid, bør det kommuniseres utad så raskt som mulig.
Rapportene fra det regionale nettverket bør publiseres med én gang de foreligger.
KPIXE har klare svakheter og bør ikke brukes som hovedindikator for underliggende inflasjon. (gjentas av NBW 2010, 2011 og 2013)
NBW 2010 (Bjørnland, Clarida, Holvik og Steigum)
Anslag på enkelte makroøkonomiske hovedstørrelser bør oppdateres ifb. enkelte av rentemøtene der det ikke legges fram pengepolitisk rapport. (gjentas av NBW 2011)
NBW 2011 (Bjørnland og Wilhelmsen)
Norges Bank bør klargjøre i hvilken grad hensynet til finansiell stabilitet påvirker de pengepolitiske beslutningene.
NBW 2012 (Torvik, Vredin og Wilhelmsen)
Norges Bank bør få større grad av uavhengighet fra politiske myndigheter. Peker på at det er Regjeringen som utnevner både sentralbanksjefen, visesentralbanksjefen og medlemmene av hovedstyret.
Ansvaret for hovedstyret er stort, og ikke konsistent med at de eksterne medlemmene bare er engasjert på deltid.
Det er uklart om finansiell stabilitet vektlegges kun i den grad det påvirker utsiktene for inflasjon og produksjon fram i tid, eller om finansiell stabilitet er et selvstendig mål i pengepolitikken. Bør klargjøres både i bankens formelle mandat og gjennom tydeligere kommunikasjon av banken.
Uavhengig av om finansiell stabilitet er et selvstendig mål eller ikke, bør Norges Bank være tydeligere på hvordan f.eks. størrelsen på risikopåslag påvirker bankens økonomiske prognoser og rentebeslutninger.
Banken, og ikke Finanstilsynet, bør ha ansvaret for makroovervåkingen av finanssektoren.
NBW 2013 (Boye og Sveen)
Arbeidsmulighetene for de eksterne medlemmene i hovedstyret bør styrkes.
Gruppen er kritiske til om den nye tapsfunksjonen fra 2012 fanger opp risikoen for finansiell ustabilitet. Norges Bank bør utvikle modellbaserte indikatorer som er nærmere knyttet til finansiell stabilitet.
NBW 2014 (Mork, Boye og Dargallo)
Norges Bank bør ligge under Stortinget.
Det bør etableres en pengepolitisk komité med ansvar for pengepolitikk og finansiell stabilitet.
Kandidater fra andre skandinaviske land bør vurderes til Hovedstyret.
Gruppen er skeptisk til at Norges Banks tapsfunksjon fra 2012 inneholder et ledd for glatting av renten og avvik fra normalrente. Med nye virkemidler for finansiell stabilitet (herunder motsyklisk kapitalbuffer) bør Norges Bank gå tilbake til en tapsfunksjon der bare avvik fra potensiell produksjon og avvik fra inflasjonsmålet inngår.
Norges Bank bør publisere rådet om nivå på motsyklisk kapitalbuffer samtidig som de gir rådet til Finansdepartementet
Rentebanen bør suppleres med såkalt «forward guidance», slik bl.a. FED og BoE gjør.
Norges Bank må passe på at tilliten til inflasjonsmålet ikke svekkes, jf. at inflasjonsforventningene to år frem i tid så ut til å ha avtatt.
NBW 2015 (Aamdal og Lommerud)
Når styringsrenten er svært lav, og det har vært kraftig vekst i boligprisene, bør pengepolitikken helle i retning av ikke å redusere styringsrenten ytterligere.
NBW 2016 (Bruce, Gottfries og Lommerud)
Et tydeligere formulert mandat for pengepolitikken kan bidra til å gjøre den mer forutsigbar. Det bør sies klarere hvordan strukturelle sjokk og midlertidige forstyrrelser skal håndteres i pengepolitikken. Teoretisk er det gode grunner til at pengepolitikken bør sikte mot å stabilisere innenlandsk inflasjon, men det fremoverskuende inflasjonsmålet bør likevel være knyttet til konsumprisene som i dag. Utøvelsen av pengepolitikken bør imidlertid være slik at samlet inflasjon for en periode kan avvike for inflasjonsmålet når økonomien rammes av strukturelle sjokk og midlertidige forstyrrelser.
Måltallet på 2,5 pst. bør vurderes justert ned til 2 pst.
Gruppen mener måten Norges Bank innlemmer hensynet til at pengepolitikken skal være robust i sine alternative scenarioer for rentebanen, er for skjønnsmessig. Mandatet for pengepolitikken bør endres slik at det blir tydeligere hvorvidt og på hvilken måte pengepolitikken skal bidra til finansiell stabilitet og en robust økonomisk utvikling.
Informasjon om hvorvidt banken vurderte en annen beslutning på et rentemøte, bør publiseres skriftlig og ikke bare oppgis muntlig på pressekonferansen.
På møter hvor det ikke publiseres pengepolitiske rapport, bør Norges Bank være tydeligere på om ny informasjon siden forrige rapport trekker i retning av høyere eller lavere renter fremover.
NBW 2017 (Bruce og Sveen)
Norges Bank bør ha finansiell stabilitet som et eget mål, og bør videreutvikle forståelse av forholdet mellom renten og sannsynligheten for finansielle ubalanser.
Usikkerhet rundt virkningen av pengepolitikken når rentenivåene nærmer seg en nedre grense, bør tale for en kraftigere, og ikke mer forsiktig, respons fra sentralbanken.
NBW 2018 (Sveen og Strøm Fjære)
Gruppen er positiv til innføringen av 8 rentemøter, men etterspør pressekonferanser på rentemøtene der det ikke samtidig publiseres en pengepolitisk rapport.
Gruppen omtaler forslaget til ny sentralbanklov. Gruppen mener at det overordnede målet for pengepolitikken må være prisstabilitet, mens hensynet til finansiell stabilitet bør sidestilles med hensynet til høy produksjon og sysselsetting. Videre argumenterer forfatterne for at Norges Bank skal kunne bruke andre, mer ukonvensjonelle, virkemidler i pengepolitikken. Særlig er det lagt vekt på muligheten for Norges Bank til å bruke valutakursen som virkemiddel i særskilte tilfeller. Forfatterne er for øvrig positive til forslaget om opprettelsen av en komite for finansiell stabilitet og pengepolititikk, men setter spørsmålstegn ved at interne i Norges Bank vil være i flertall. Norges Bank Watch uttrykker også skepsis til forslaget om at Norges Bank skal sette nivået på den motsykliske kapitalbufferen.