7 Lovutkast
7.1 Endringer i straffeloven
Lov 22. mai 1902 nr. 10 Almindelig borgerlig Straffelov (straffeloven) endres slik:
I § 12 første ledd nr. 3 gjøres følgende endringer:
I bokstav a blir §§ 145 annet ledd og 145 bføyd til i opplistingen.
I bokstav g går ordet «eller» ut.
Bokstav h avsluttes med komma i stedet for semikolon og blir tillagt «eller».
Ny bokstav i skal lyde:
i) er straffbar etter lov 12. mai 1961 nr. 2 § 54 om vern av åndsverk;
§ 145 første ledd skal lyde:
Den som uberettiget bryter brev eller annet lukket skrift eller på liknende måte skaffer seg adgang til innholdet, eller baner seg adgang til en annens låste gjemmer, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder eller begge deler.
Ny § 145 b skal lyde:
Den som uberettiget gjør tilgjengelig passord eller andre data som kan gi tilgang til et datasystem, straffes for spredning av tilgangsdata med bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler.
Grov spredning av tilgangsdata straffes med fengsel inntil 2 år. Ved avgjørelsen av om spredningen er grov, skal det særlig legges vekt på om dataene kan gi tilgang til sensitive opplysninger, om spredningen er omfattende og om handlingen for øvrig skaper fare for betydelig skade.
Medvirkning straffes på samme måte.
Offentlig påtale finner ikke sted uten fornærmedes begjæring med mindre allmenne hensyn krever påtale.
7.2 Endringer i straffeprosessloven
Lov 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven) endres slik:
Ny § 199 a skal lyde:
Ved ransaking av et datasystem kan politiet pålegge enhver som plikter å vitne i saken, å gi nødvendige opplysninger for å gi tilgang til datasystemet.
Reglene i domstolloven § 206 gjelder tilsvarende.
Ny § 215 a skal lyde:
Ved mistanke om en straffbar handling som etter loven kan medføre en høyere straff enn fengsel i 6 måneder eller som rammes av straffeloven § 390 a, kan påtalemyndigheten gi pålegg om sikring av elektronisk lagrede data som antas å ha betydning som bevis. Forhøyelse av maksimumsstraffen ved gjentakelse eller sammenstøt av forbrytelser kommer ikke i betraktning. Trafikkdata kan kreves sikret selv om strafferammekravet ikke er oppfylt.
En mistenkt skal underrettes om beslutningen straks han får status som siktet i saken.
Sikringspålegget gjelder for et bestemt tidsrom, som ikke må være lengre enn nødvendig og høyst 90 dager om gangen. Dersom sikringspålegges gis etter anmodning fra fremmed stat, gjelder pålegget for minst 60 dager. § 197 tredje ledd, § 208 første og tredje ledd og § 216i gjelder tilsvarende.
Den pålegget retter seg mot, skal etter begjæring utlevere de trafikkdata som er nødvendige for å spore hvor dataene som omfattes av sikringspålegget kom fra og hvor de eventuelt ble sendt til.