3 Virkninger av konflikten
Konflikten som startet med streik 2. juli, har gjennom flere utvidelser ført til at driften på til sammen 9 bore- og produksjonsinnretninger er rammet, et bortfall i oljeproduksjonen på ca. 55 000 fat per dag og til forsinkelser i letevirksomheten.
Norsk produksjon av olje utgjør 3,2 mill. fat per dag. Når det gjelder gass, eksporterer Norge nå 230 mill. standard kubikkmeter (Sm3) per dag. Norge forventes å eksportere om lag 75 mrd. Sm3 naturgass i 2004, som vil være i underkant av 15 pst. av Europas gassforsyning.
En opptrapping av arbeidskonflikten gjennom den varslede lockouten og sympatilockout fra 8. november vil medføre tilnærmet full produksjonsstans på alle felt på sokkelen i løpet av 5-7 dager. En opptrapping som varslet, vil ramme forsyningstjenesten til feltene. Dette vil føre til at produksjonen må stenges ned i løpet av kort tid. I tillegg vil mannskap ombord i bøyelastere være omfattet av lockouten. Om lag 50 pst. av oljen som produseres på norsk sokkel fraktes med bøyelastere. En opptrapping vil derfor få store konsekvenser for transporten av olje.
En arbeidskonflikt som berører hele den norske kontinentalsokkelen, er anslått å medføre en månedlig reduksjon i produksjonsverdien av råolje og naturgass på om lag 40 mrd. kroner basert på dagens oljepriser. Handelsbalansen med utlandet forverres med et tilsvarende beløp. Reduksjonen i påløpte skatter og avgifter er anslått å utgjøre om lag 22 mrd. kroner per måned. I tillegg anslås inntektene fra Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) å bli redusert med om lag 12 mrd. kroner per måned. Reduksjonen i påløpte avgifter og innbetalingene fra SDØE vil i sin helhet komme i inneværende år, mens de direkte skattene fra petroleumsvirksomheten innbetales i henhold til reglene for terminskatt med en halvpart høsten 2004 og en halvpart våren 2005.
Ser en bort fra faren for tap av ressurser, vil den råoljen og naturgassen som ikke produseres i dag, imidlertid kunne bli gjenvunnet senere og resultere i økt produksjon etter at de ulike feltene har passert topproduksjonen. Denne produksjonsøkningen vil fordele seg over flere år, helt fram til det tidspunkt da produksjonen opphører. De samlede samfunnsmessige virkningene av arbeidskonflikten vil således blant annet avhenge av prisutviklingen for råolje og naturgass fram til det tidspunktet da produksjonen opphører, og om en eventuell produksjonsstans fører til tap av ressurser.
Den anslåtte forverringen av handelsbalansen og reduksjonen i statsinntektene av en slik størrelsesorden vil være av stor betydning for norsk økonomi.
Prisen på nordsjøolje (Brent) har den senere tid ligget rundt 50 USD per fat. Dette er et historisk høyt nivå. Sterk underliggende vekst i etterspørselen etter olje, lave lagre av olje, svært lite ledig produksjonskapasitet og risiko for produksjonsavbrudd i flere viktige produsentland bidrar til de høye prisene. OPECs ledige kapasitet anslås til i størrelsesorden 1 mill. fat per dag (mfd), hvilket ikke på langt nær er tilstrekkelig til å erstatte norsk oljeproduksjon på 3,2 mfd.
En stans i produksjonen på norsk sokkel vil få betydelige konsekvenser i oljemarkedet, ettersom det for tiden er svært lite ledig produksjonskapasitet, samtidig som en er inne i en periode med høy og sesongmessig stigende etterspørsel. Som verdens 3. største eksportør er norsk politikk å bidra til stabilitet i oljemarkedet. Arbeidskonflikten på norsk sokkel vil i denne situasjon i betydelig grad svekke Norges troverdighet og rolle som en pålitelig og sikker leverandør.
Norsk naturgass leveres i hovedsak i henhold til langsiktige salgskontrakter. En arbeidskonflikt over en lengre periode vil alvorlig svekke Norges troverdighet som en sikker gassleverandør. I enkelte markeder (f.eks. Tyskland) er markedsandelen for norsk gass opp mot 30 pst. Betydelige deler av gassen brukes i husholdninger, bl.a. til oppvarming. Et bortfall av norske gassleveranser vil ha alvorlige konsekvenser da behovet for gass er relativt høyt og stigende på denne årstiden. Nedstengning av norsk gasseksport vil ventelig sende spotprisen bratt oppover, og skape turbulens i et europeisk marked hvor Norge er en viktig aktør.