2 Bakgrunn for lovforslaget
Norge ratifiserte revidert overenskomst om internasjonal jernbanetrafikk 27. januar 2005 (Protokoll av 3. juni 1999 om endring av Overenskomst om internasjonal jernbanetrafikk (COTIF) av 9. mai 1980), jf. Ot.prp. nr. 93 (2003-2004) om lov om internasjonal jernbanetrafikk og om samtykke til at Norge tiltrer Protokoll av 3. juni 1999 om endring av Overenskomst om internasjonal jernbanetrafikk (COTIF) av 9. mai 1980 (COTIF-loven).
Den reviderte overenskomsten trådte i kraft 1. juli 2006 etter at 2/3 av medlemsstatene hadde ratifisert denne. Fra samme dag ble den norske COTIF-loven av 10. desember 2004 nr. 82 satt i kraft.
Imidlertid har det mellom undertegningen av COTIF 1999 og ikrafttredelsen i 2006 blitt utviklet felles regelverk for å lette den grenseoverskridende trafikken i EØS-området. Også det europeiske jernbanebyrået, ERA, har blitt etablert i mellomtiden, der Norge deltar. ERA’s oppgave er bl.a. å utarbeide utkast til tekniske og sikkerhetsrelaterte bestemmelser på jernbaneområdet.
Av COTIF-regelverket, Artikkel 3 § 1 i grunnavtalen, fremgår det at medlemsstatene forplikter seg til å konsentrere sitt internasjonale samarbeid først og fremst innenfor den internasjonale jernbaneorganisasjonen OTIF. Imidlertid er det i § 2 tatt inn en klausul som sier at for medlemmene i EU og for partene i EØS-avtalen går ikke forpliktelsene i OTIF foran disse landenes forpliktelser som medlemmer av De europeiske fellesskap eller parter i Avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. Hensikten med klausulen var at en slik bestemmelse skulle innebære at EU-traktaten skal ha forrang fremfor COTIF-regelverket. Denne klausulen har i ettertid vist seg å ikke være tilstrekkelig klar til å oppfylle denne intensjonen.
EU-kommisjonen har anmodet de medlemsstater som har ratifisert overenskomsten om å ta forbehold mot enkelte av bilagene i COTIF. På denne bakgrunn har derfor mange av EUs medlemsstater tatt forbehold mot aktuelle bilag som antas å kunne være i strid med EU/EØS-retten. Dette gjelder i utgangspunktet følgende tre bilag til Overenskomsten: Enhetlige rettsregler for avtale om bruk av infrastruktur i internasjonal jernbanetrafikk (CUI – Bilag E til overenskomsten), Enhetlige rettsregler om godkjenning av tekniske standarder og innføring av enhetlige tekniske bestemmelser for jernbanemateriell som skal nyttes i internasjonal trafikk (APTU – Bilag F til overenskomsten), Enhetlige rettsregler om teknisk godkjenning av jernbanemateriell som skal nyttes i internasjonal trafikk (ATMF – Bilag G til overenskomsten).
Nærmere om forskjeller i COTIF-regelverket og det norske regelverket som følger av EØS-avtalen
De bilag til konvensjonen som kan anses å kunne være i strid med gjeldende regelverk i Norge og EØS-avtalen er følgende:
1. APTU – Enhetlige rettsregler om godkjenning av tekniske standarder og innføring av enhetlige tekniske bestemmelser for jernbanemateriell som skal nyttes i internasjonal trafikk.
Dette bilaget inneholder bestemmelser om fremgangsmåten som skal følges ved godkjenning av tekniske standarder og innføring av tekniske bestemmelser for jernbanemateriell. Bestemmelsene er av overordnet karakter. Det skal på sikt utarbeides detaljerte regler.
Etter gjeldende norsk regelverk og EØS-avtalen finnes det allerede detaljerte bestemmelser om hvordan det tekniske regelverket skal utformes, både for infrastruktur og for rullende materiell, signalsystemer, telematikk etc. Hensikten med regelverket er å kunne kjøre tog over landegrensene.
2. ATMF – Enhetlige rettsregler om teknisk godkjenning av jernbanemateriell som skal nyttes i internasjonal trafikk
Dette bilaget fastsetter den fremgangsmåte som skal følges ved godkjenning av rullende materiell og annet jernbanemateriell for internasjonal trafikk og inneholder regler om sertifikater, database over rullende materiell, rapportering av ulykker mv.
Etter gjeldende norsk regelverk og EØS-avtalen finnes det allerede bestemmelser om utforming av rullende materiell og detaljerte tekniske spesifikasjoner er under utarbeidelse. Sertifiseringsordninger utstedt av tekniske kontrollorganer er utviklet og vil gjelde i hele EØS-området. Disse ordninger inneholder også bestemmelser om godkjenning av rullende materiell mv. Det er også etablert bestemmelser om registrering og merking av vogner i EØS-området. Det europeiske jernbanebyrået ERA er sentral i dette arbeidet. Disse registrene skal gjøres tilgjengelige slik at interesserte parter kan konsultere registrene. Videre er det fastsatt regler om rapportering av ulykker mv. som skal oversendes til ERA.
3. CUI – Enhetlige rettsregler for avtale om bruk av infrastruktur i internasjonal jernbanetrafikk
Reglene inneholder bestemmelser som gir mulighet for å inngå avtaler på ubegrenset tid ved fordeling av ruteleie.
Ruteleie skal i henhold til norsk regelverk og EØS-avtalen gis kun for en begrenset periode.
EUs fremtidige medlemskap i OTIF
Den reviderte overenskomsten (COTIF 1999) åpner for at også regionale organisasjoner for økonomisk integrasjon kan bli medlemmer i organisasjonen, jf. Artikkel 38 i grunnavtalen. Vilkårene for slik tiltredelse skal fastlegges nærmere i en avtale mellom OTIF og den regionale organisasjonen. Det arbeides nå i EU med en slik tiltredelse. I denne tiltredelsesavtalen legges det opp til å få innarbeidet en hensiktsmessig frikoplingsklausul for å unngå at EU-medlemslandenes forplikter i henhold til EU-traktaten skal komme i konflikt med forpliktelsene i henhold til COTIF 1999. Eventuelle konsekvenser av en slik tiltredelse for EØS-landene må vurderes og behandles som egen sak.
Endelig beslutning om EUs tiltredelse til organisasjonen skal tas på generalforsamling i OTIF.