1 Innledning og bakgrunn
Regjeringen har redegjort for planene om salg av SDØE-andeler, børsnotering og delprivatisering av Statoil, og ny organisering av statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten i St.prp. nr. 36 (2000-2001) Eierskap i Statoil og fremtidig forvaltning av SDØE, St.prp. nr. 40 (2000-2001) Om løyving for 2001 knytt til førebuing av tilrådde tiltak i St.prp. nr. 36 (2000-2001) Eierskap i Statoil og fremtidig forvaltning av SDØE, St.prp. nr. 68 (2000-2001) Budsjettkonsekvensar for 2001 knytta til gjennomføring av tilrådde tiltak i St.prp. nr. 36 (2000-2001) Eierskap i Statoil og fremtidig forvaltning av SDØE, Ot.prp. nr. 47 (2000-2001) Om lov om garantistillelse fra Statoil ASA ved emisjon og salg av statens aksjer, og Ot.prp. nr. 48 (2000-2001) Om lov om endring i lov 29. november 1996 nr. 72 om petroleumsvirksomhet (forvalterordning for statens direkte økonomiske engasjement). Det vises også til energi- og miljøkomiteens innstillinger, Innst. S. nr. 118 (2000-2001), Innst. S. nr. 198 (2000-2001), Innst. O. nr. 69 (2000-2001), Innst. O. nr. 70 (2000-2001), og til Stortingets vedtak. Regjeringen har varslet at en vil ta sikte på at inntekter fra salg av aksjer i Statoil blir tilført Petroleumsfondet. Det ble også pekt på at dette krever en endring i lov 22. juni 1990 om Statens petroleumsfond. Finansdepartementet fremmer i denne proposisjonen forslag om enkelte endringer i petroleumsfondsloven.
Petroleumsfondets inntekter er definert i petroleumsfondsloven. I loven § 2 heter det bl.a. at «Fondets inntekter er kontantstrømmen fra petroleumsvirksomheten som blir ført over statsbudsjettet og avkastningen av fondets formue.» Inntekter fra salg av SDØE-andeler er i loven definert som en del av kontantstrømmen, idet det i loven er spesifisert at kontantstrømmen også omfatter «statens eventuelle salg av andeler i statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten». Inntekter fra salg av aksjer i Statoil er imidlertid i loven ikke definert som del av kontantstrømmen. Finansdepartementet mener inntekter fra salg av aksjer i Statoil bør defineres som en del av Petroleumsfondets inntekter på samme måte som inntekter fra salg av SDØE-andeler er det i dag.
Salg av SDØE-andeler vil innebære en framskyving i tid av når statens petroleumsformue gjøres om fra å være oljeressurs i Nordsjøen til finanskapital i Petroleumsfondet. På samme måte kan inntekter fra salg av aksjer i Statoil betraktes som en realisering av inntekter som ellers ville kommet i form av utbyttebetalinger i fremtiden. Slike utbyttebetalinger ville tilfalt Petroleumsfondet. Analogt med dette vil det etter departementets mening være hensiktsmessig at evt. statlig kapitalinnskudd i Statoil kommer til fratrekk fra Petroleumsfondets inntekter.
Utgifter knyttet til salg av SDØE-andeler og Statoil-aksjer er i dag i loven ikke definert som en del av Petroleumsfondets utgifter. Departementet vil ikke foreslå endringer på dette området. Slike utgifter vil imidlertid uansett påvirke fondskapitalen ettersom de vil inngå i det oljekorrigerte underskuddet som dekkes ved overføring av midler fra Petroleumsfondet.
Statoil (Den norske stats oljeselskap as) har skiftet navn til Statoil ASA. Navneskiftet er reflektert i forslagene til endringer i petroleumsfondsloven. Det er også opprettet et forvalterselskap for SDØE, Petoro a.s, og et transportselskap for naturgass, Gasco a.s. I forslaget til lovendring er også utgifter og kapitalinnskudd knyttet til disse selskapene tatt med.