Forslag til lov om endringer i lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m v (helsepersonelloven) og enkelte andre lover
I
I lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m v (helsepersonelloven) gjøres følgende endringer:
§ 3 første ledd nr. 2 og nr. 3 skal lyde:
2. personell i helsetjenesten eller i apotek som utfører handlinger som nevnt i tredje ledd,
3. elever og studenter som i forbindelse med helsefaglig opplæring utfører handlinger som nevnt i tredje ledd.
§ 40 første ledd skal lyde:
Journalen skal føres i samsvar med god yrkesskikk og skal inneholde relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen, samt de opplysninger som er nødvendige for å oppfylle meldeplikt eller opplysningsplikt fastsatt i lov eller i medhold av lov. Journalen skal være lett å forstå for annet kvalifisert helsepersonell.
§ 40 tredje ledd skal lyde:
Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om pasientjournalens innhold og ansvar for journalen etter denne bestemmelse, herunder om oppbevaring, overdragelse, opphør og tilintetgjøring av journal.
§ 43 første ledd skal lyde:
Etter krav fra den journalopplysningene gjelder, eller av eget tiltak, skal helsepersonell som nevnt i § 39 slette opplysninger eller utsagn i journalen, dersom dette er ubetenkelig ut fra allmenne hensyn, ikke strider mot bestemmelsene i eller i medhold av arkivloven §§ 9 eller 18 og:
1. opplysningene er feilaktige eller misvisende og føles belastende for den de gjelder eller
2. opplysningene åpenbart ikke er nødvendige for å gi pasienten helsehjelp.
§ 43 tredje ledd skal lyde:
Avslag på krav om sletting kan påklages til fylkeslegen. Det skal innhentes uttalelse fra Datatilsynet. Dersom fylkeslegen mener at sletting kan være i strid med arkivloven §§ 9 eller 18, skal det også innhentes uttalelse fra Riksarkivaren.
§ 46 ny overskrift skal lyde:
§ 46. Elektronisk pasientjournal
§ 46 nytt første ledd skal lyde:
Pasientjournal kan føres elektronisk.
Nåværende § 46 første ledd blir nytt andre ledd.
§ 48 andre ledd bokstav c) oppheves.
Nåværende bokstaver d) og e) blir nye bokstaver c) og d).
§ 48 andre ledd skal lyde:
Rett til autorisasjon etter søknad har den som:
a) har bestått eksamen i vedkommende fag ved norsk universitet, høgskole eller videregående opplæring,
b) har gjennomført praktisk tjeneste fastsatt i forskrift gitt av departementet,
c) erunder 75 år og
d) ikke er uegnet for yrket.
§ 53 andre ledd skal lyde:
En søker kan nektes autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning hvis det foreligger omstendigheter som ville gitt grunnlag for tilbakekall etter § 57.
§ 54 nytt andre ledd skal lyde:
Helsepersonell over 75 år kan likevel gis lisens og spesialistgodkjenning på visse vilkår, jf. § 49 fjerde ledd og § 51.
Kapittel 11 ny overskrift skal lyde:
Kapittel 11 Reaksjoner m v ved brudd på lovens bestemmelser.
§ 55 skal lyde:
§ 55 Anmodning om vurdering av mulig pliktbrudd
Den som mener at bestemmelser om plikter fastsatt i eller i medhold av denne lov er brutt til ulempefor seg, kan be tilsynsmyndigheten om en vurdering av forholdet.Pasienten kan opptre ved representant. Kravet sendes fylkeslegen.
Representant etter første ledd er den som har fullmakt til å fremsette en anmodning på andres vegne, eller som har samtykkekompetanse etter reglene i pasientrettighetsloven kapittel 4. Fullmektig som ikke er advokat, skal legge frem skriftlig fullmakt.
Fylkeslegen skal vurdere de synspunkter som er fremsatt i anmodningen, og kan også ta opp forhold som ikke er berørt i anmodningen.
Hvis fylkeslegen mener at det bør ilegges en reaksjon etter kapittel 11,skal saken oversendes Statens helsetilsyn. Tredje ledd gjelder tilsvarende for behandlingen av saken hos Statens helsetilsyn.
Tilsynsmyndighetene skal gi den som har fremsatt en anmodning, underretning om resultatet av sin behandling av saken og en kort begrunnelse for resultatet.
Departementet kan i forskrift fastsette nærmere bestemmelser om tilsynsmyndighetenes saksbehandling, og kan herunder fastsette regler om frist for fremsettelse av anmodning etter denne paragraf.
§ 56 første ledd skal lyde:
Statens helsetilsyn kan gi advarsel til helsepersonell som forsettlig eller uaktsomt overtrer plikter etter denne lov eller bestemmelser gitt i medhold av den, hvis pliktbruddet er egnet til å medføre fare for sikkerheten i helsetjenesten eller til å påføre pasienter en betydelig belastning. Tilsvarendegjelder dersom helsepersonell har utvist atferd som er egnet til å svekke tilliten til vedkommende yrkesgruppe.
Kapittel 12 ny overskrift skal lyde:
Kapittel 12 Statens helsepersonellnemnd og Apotekklagenemnd
§ 68 skal lyde:
§ 68. Statens helsepersonellnemnd og Apotekklagenemnd
Det opprettes en Statens helsepersonellnemnd (HPN). I saker etter apotekloven skal nemnda kalle seg Apotekklagenemnd (AKN).
Statens helsepersonellnemnd er klageorgan for vedtak etter §§ 53, 56-59 og 62-65. Apotekklagenemnda er klageorgan for vedtak som fastsatt i medhold av apotekloven § 9-1 første ledd.
§ 71 ny overskrift skal lyde:
§ 71. Domstolsprøving
§ 71 første og andre ledd skal lyde:
Vedtak i Statens helsepersonellnemnd etter §§ 53, 56-59 og 62-65 kan bringes inn for retten, som kan prøve alle sider av saken.
Saken behandles etter reglene i tvistemålsloven kapittel 30. Retten kan ved kjennelse beslutte at vedtak etter bestemmelsene i første ledd ikke skal ha virkning før det er truffet endelig vedtak i saken eller før endelig dom foreligger.
§ 72 oppheves
§ 76 ny overskrift skal lyde:
§ 76. Overgangsordninger
§ 76 andre ledd skal lyde:
Den som ved lovens ikrafttredelse har autorisasjon, offentlig godkjenning som helsepersonell, lisens eller spesialistgodkjenning, beholder sin autorisasjon, godkjenning, lisens eller spesialistgodkjenning etter denne lov.
§ 77 andre ledd nr. 5 oppheves.
§ 77 andre ledd nr. 6 skal lyde:
I lov 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler gjøres følgende endringer:
§ 42 nr. 2 nytt andre punktum skal lyde:
Institusjonen skal informere Statens helsetilsyn om utestenging etter dette alternativ når det gjelder studenter som følger utdanninger som kan utløse rett til autorisasjon etter helsepersonelloven § 48 første ledd.
II
I lov 17. juli 1992 nr. 100 om barneverntjenester gjøres følgende endringer:
§ 6-4 siste ledd skal lyde:
Også yrkesutøvere i medhold av lov om helsepersonell m v, lov om psykisk helsevern, lov om helsetjenesten i kommunene, lov om familievernkontorer og meklingsmenn i ekteskapssaker (jf. lov om ekteskap), plikter å gi opplysninger etter reglene i andre ledd.
III
I lov 2. juli 1999 nr. 63 om pasientrettigheter gjøres følgende endringer:
§ 6-4 skal lyde:
§ 6-4. Barns rett til undervisning i helseinstitusjon
Barn i skolepliktig alder har rett til undervisning under opphold i helseinstitusjon, i den grad dette følger av opplæringslova.
Ungdom har rett til undervisning under opphold i helseinstitusjon, i den grad dette følger av opplæringslova.
Førskolebarn har rett til spesialpedagogisk hjelp under opphold i helseinstitusjon, i den grad dette følger av opplæringslova.
§ 7-4 ny overskrift skal lyde:
§ 7-4 Anmodning om vurdering av mulig pliktbrudd
§ 7-4 første og andre punktum skal lyde:
Pasienten eller andre som har rett til det kan, dersom han mener bestemmelser om plikter fastsatt i eller i medhold av helsepersonelloven er brutt til ulempe for seg, be tilsynsmyndigheten om en vurdering av forholdet. Tilsynsmyndigheten kan eventueltilegge en administrativ reaksjon etter helsepersonelloven kapittel 11.
Nåværende andre punktum blir nytt tredje punktum.
IV
I lov 19. november 1982 nr. 66 om helsetjenesten i kommunene gjøres følgende endringer:
§ 5-2 skal lyde:
§ 5-2. (Tilskudd fra staten)
Staten yter årlig rammetilskudd til delvis dekning av kommunenes utgifter.Tilskuddet fordeles gjennom inntektssystemet for kommunene og fylkeskommunene etter regler gitt av Kongen. Til de berørte kommuner yter dessuten staten årlig et særskilt tilskudd til fengselshelsetjenesten, jfr. § 1-3.
Folketrygden yter stønad til dekning av utgifter til helsetjenester etter de regler som er fastsatt i og i medhold av lov om folketrygd.
V
I lov 14. april 2000 nr. 33 om endringer i lov 19. november 1982 nr. 66 om helsetjenesten i kommunene og i visse andre lover (fastlegeordningen) gjøres følgende endring:
IV skal lyde:
Fra den tid Kongen bestemmer oppheves lov 4. juli 1991 nr. 53 om forsøk med listepasientsystem i kommunehelsetjenesten.
VI
I lov av 30. mars 1984 nr. 15 om statlig tilsyn med helsetjenesten gjøres følgende endringer:
§ 1 nytt andre ledd skal lyde:
Statens helsetilsyn ledes av en helsedirektør. Helsedirektøren utnevnes av Kongen på åremål.
Nåværende § 1 andre ledd blir nytt tredje ledd og skal lyde:
I hvert fylke skal det være en fylkeslege underlagt Statens helsetilsyn. Fylkeslegen utnevnes av Kongen.
§ 2 sjette ledd skal lyde:
Statens helsetilsyn gir administrative reaksjoner til helsepersonell etter reglene i lov om helsepersonell kapittel 11.
VII
Ikrafttredelse:
Endringene i helsepersonelloven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.
Endringene i lov 17. juli 1992 nr. 100 om barneverntjenester trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.
Endringen i pasientrettighetsloven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.
Endringene i kommunehelsetjenesteloven § 5-2 første og andre ledd trer i kraft straks. Opphevelsen av § 5-2 tredje ledd trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.
Endringen i lov 14. april 2000 nr. 33 om endringer i lov 19. november 1982 nr. 66 om helsetjenesten i kommunene og i visse andre lover (fastlegeordningen) trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.
Endringene i tilsynsloven § 1 trer i kraft straks. Endringen i § 2 trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.