7 Høringsuttalelsene
Høringsinstansene
Nærings- og handelsdepartementet sendte ved brev av 04.07.2003 utkast til lov om ny enhet for innovasjon og internasjonalisering på alminnelig høring til følgende institusjoner og organisasjoner:
Samtlige departementer
Samtlige fylkeskommuner
Argentum
Akademikerne
Bedriftsforbundet
BI
Brønnøysundregistrene
Den norske Dataforening
Den norske Revisorforening
Eksportfinans
Eksportutvalget for fisk (EFF)
Finansieringsselskapenes Hovedorganisasjon
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Fiskebåtredernes Forbund
FOKUS
Forskningsparkene i Norge (FIN)
GIEK
Handelens- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH)
IKT Norge
INTSOK
Kommunenes Sentralforbund
Kompetansesenteret for Likestilling
Landsdelsutvalget for Nord-Norge
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
Music Export Norway
Norges Bondelag
Norges Eksportråd
Norges Fiskarlag
Norges forskningsråd
Norges Handelshøgskole
Norges Ingeniørorganisasjon (NITO)
Norges Landbrukshøgskole
Norges Rederiforbund
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
Norges Turistråd
Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Norsk bygdeturisme
Norsk Designråd
Norske Maritime Eksportører
Norsk Investorforum
Norsk Oppfinnerforening
Norsk Romsenter
Norsk Venturekapitalforening
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)
Patentstyret
SIVA
SND Invest
Sparebankforeningen
Startfondet
Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND)
Statens veiledningskontor for oppfinnere (SVO)
Såkorninvest Sør AS
SåkorninVest AS
Såkorninvest Midt-Norge AS
Såkorninvest Nord AS
Såkorninvest Innlandet AS
Teknologisk Institutt (TI)
Universitet i Bergen
Universitetet i Oslo
Universitetet i Tromsø
Universitets- og høgskolerådet i Norge
VINN
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)
Merknader fra høringsinstansene
Det kom inn i overkant av 60 høringsuttalelser. Til sammen berører høringsinstansene en vid skala av problemstillinger. Likevel peker det seg ut en del konkrete forhold som flere høringsinstanser har knyttet kommentarer til. Nedenfor kommenteres de forholdene som er av politisk karakter. Mange av høringsinstansene ga også merknader av mer teknisk art. Disse er i stor grad tatt inn i loven eller forarbeidene, og kommenteres ikke nærmere her. Samtlige høringsuttalelser er lagt ut på Nærings- og handelsdepartementets hjemmeside på Internett.
Behov for samordning
Høringsinstansene stiller seg i svært stor grad positive til samordningen av de næringsrettede virkemidlene i Norges Eksportråd, SND, Norges Turistråd og SVO i et nytt selskap. Enkelte høringsinstanser mener Stortinget burde ha gått lengre med hensyn til hvilke institusjoner som samordnes og hvilke virkemidler det nye selskapet skal disponere. Det understrekes fra mange høringsinstanser at sammenslåingen vil medføre en betydelig samling av ressurser og virkemidler som kan skape grunnlag for en mer koordinert og helhetlig innovasjonspolitikk. Svært mange uttaler seg om prioritering av målgrupper, aktiviteter og ressurser i selskapet. Dette er ikke inngående drøftet i denne odelstingsproposisjonen, men merknadene inngår i departementets arbeid med å utvikle selskapet videre. Høringsinstansene er videre positive til valg av særlovsselskap som tilknytningsform for det nye selskapet.
Når det gjelder samordning av virkemidler med andre institusjoner, vises det til St.prp. nr. 51 (2002-2003) Virkemidler for et innovativt og nyskapende næringsliv hvor det framgår at kontornettverket skal kunne benyttes til formidling av virkemidler for andre institusjoner enn selskapet selv. Dette skal skape en helhetlig brukerfront for hele virkemiddelapparatet.
Organisering på regionalt nivå
Flere av høringsinstansene, særlig fylkeskommunene, har merknader knyttet til selskapets organisering på regionalt nivå. Merknadene tar opp både hvor mange distriktskontorer det bør være, om hvert distriktskontor bør ha et eget styre, hvem som bør utnevne styret og hvem som bør være representert i styret. Det er nær samstemmighet blant fylkeskommunene om at distriktskontorene bør ha egne styrer som i dag, mens merknadene spriker på de andre områdene. Det er ulike oppfatninger blant fylkeskommunene om hva som bør lovfestes av disse spørsmålene.
Noen av høringsinstansene legger vekt på at det nye selskapets styre bør avgjøre alt hva gjelder intern organisering, mens fylkeskommunene og noen andre mener det bør legges politiske føringer på dette. En del av uttalelsene trekker fram at ingen næringer eller sektorer bør ha automatisk rett til å sitte i styret eller styrene i selskapet, mens andre mener at enkelte interesser må være representert.