4 Behovet for lovendring
I høringsnotatet ble det redegjort for behovet for lovendringene.
Det ble trukket frem at Mesterbrevnemnda har avdekket et økende antall tilfeller av misbruk av mestertittel og mestermerket. Mestertittelen og mestermerket er lovbeskyttet, og det er derfor svært viktig å slå ned på slikt misbruk. Det er viktig av hensyn til dem som rettmessig kan markedsføre seg som mestere. Det er av avgjørende betydning for mesterbrevordningens renommé og mestermerkets betydning. Mestermerket skal være et kvalitetsstempel. Det er derfor av stor betydning at Mesterbrevnemnda har hensiktsmessige virkemidler som kan tas i bruk effektivt for å slå ned på misbruk. Det er ødeleggende for de seriøse mesterne at urettmessige mestere «seiler under falskt flagg», samtidig som det bidrar til å underminere forbrukernes tillit til mestere og mesterutdanningen.
Eksisterende virkemidler er lovhjemlet gjennom oppfølging, advarsel, anmeldelse og bøter. Dette er en lang og omstendelig prosess. Spesielt de siste prosessleddene er langsomme og ender som oftest opp uten resultat. Selv om overtredelser har blitt anmeldt og det i et tilfelle har blitt ilagt bøtestraff på 16 000 kroner, har det vært vanskelig å få politiet til å prioritere disse sakene. Eksisterende straffesanksjon har derfor i praksis vært lite forebyggende som et reelt «ris bak speilet». Dette bidrar til å ufarliggjøre overtredelsene.
Ingen av høringsinstansene har hatt innsigelser til endringsforslaget. Høringsinstansene som representerer nærings- og faginteressene innenfor mesterbrevfagene er udelt positive til forslaget om å innføre en hjemmel som gir adgang til å kunne ilegge overtredelsesgebyr i misbrukstilfellene.
Justisdepartementet har hatt merknader av både substansiell og lovteknisk art til endringsforslaget. Disse har Nærings- og handelsdepartementet tatt hensyn til og innarbeidet i det fremlagte forslaget.
På denne bakgrunn foreslår Nærings- og handelsdepartementet endringer i mesterbrevloven slik at det åpnes for å kunne ilegge overtredelsesgebyr ved misbruk av mestertittel og mestermerket. Et overtredelsesgebyr karakteriseres ved at forvaltningen pålegger en person eller et foretak å betale et pengebeløp til det offentlige som følge av at et forbud eller påbud som er fastsatt i lov eller forskrift i medhold av lov eller i individuelle avgjørelser er overtrådt. Det vil innebære en mulighet for å kunne iverksette et hensiktsmessig og kontant tiltak i oppfølgingen av misbrukssaker. Dette vil etter departementets oppfatning også være i samsvar med alle mesteres ønsker, og vil kunne gjennomføres på overtredernes bekostning. Muligheten for anmeldelse og straff opprettholdes for grove overtredelser.
De nærmere regler om fastsettelse og ileggelse av overtredelsesgebyr fastsettes i forskrift til mesterbrevloven som skal tre i kraft samtidig med lovendringen. Forskriften vil inneholde bestemmelser om størrelsen på gebyret, saksbehandlingsregler og adgang til å klage på ilagt gebyr til klagenemnda for mesterbrevordningen.