4 Egenkapitalmetoden og bruttometoden i selskapsregnskapet
4.1 Gjeldende rett
Etter de generelle vurderingsreglene for anleggsmidler (kostmetoden) skal investeringer i anleggsaksjer mv. vurderes til anskaffelseskost, og nedskrives ved et eventuelt verdifall som ikke forventes å være forbigående, jf. regnskapsloven § 5-3. Utbytte og andre utdelinger resultatføres.
Både egenkapitalmetoden og bruttometoden er unntak fra de generelle vurderingsreglene. Etter egenkapitalmetoden vurderes investeringen til den regnskapspliktiges andel av egenkapitalen, og resultatandelen skal inntektsføres eller kostnadsføres, jf. regnskapsloven § 5-17 tredje ledd nr. 1. Det er fastsatt nærmere bestemmelser om egenkapitalmetoden og krav om avsetning av merverdier til et fond for vurderingsforskjeller i regnskapsloven § 5-17 tredje ledd. Fond for vurderingsforskjeller er bundet egenkapital etter aksjeloven og allmennaksjeloven § 3-3. Det vises til omtale i Ot.prp. nr. 13 (2000-2001) avsnitt 4.1.
Regnskapsføring etter bruttometoden innebærer at deltakeren regnskapsfører sin andel av inntekter, kostnader, eiendeler og gjeld, jf. regnskapsloven § 5-18 annet ledd. Metoden tilsvarer egenkapitalmetoden, men innebærer en mer omfattende spesifisering.
Etter regnskapsloven § 5-17 annet ledd skal investering i datterselskap som konsolideres vurderes etter egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet. Investering i andre datterselskap kan vurderes etter egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet.
Etter § 5-17 første ledd skal investering i tilknyttet selskap 1 vurderes etter egenkapitalmetoden. Dersom det ikke utarbeides konsernregnskap, kan investeringen likevel vurderes etter generelle vurderingsregler.
Etter § 5-18 første ledd skal deltakelse i felles kontrollert virksomhet 2 regnskapsføres etter bruttometoden eller egenkapitalmetoden.
Etter overgangsregelen i regnskapsloven § 10-3 sjette ledd kan investering i datterselskap som konsolideres og tilknyttet selskap for regnskapsår påbegynt i 1999, 2000, 2001, 2002 og 2003 vurderes etter egenkapitalmetoden eller generelle vurderingsregler i selskapsregnskapet. Investering i tilknyttet selskap skal vurderes etter egenkapitalmetoden i konsernregnskapet. Deltakelse i felles kontrollert virksomhet kan for regnskapsår påbegynt i 1999, 2000, 2001, 2002 og 2003 vurderes etter bruttometoden, egenkapitalmetoden eller generelle vurderingsregler i selskapsregnskapet. Deltakelse i felles kontrollert virksomhet skal vurderes etter bruttometoden eller egenkapitalmetoden i konsernregnskapet. Overgangsregelen ble tilføyd ved lovendring 10. mars 2000 nr. 15, jf. Ot.prp. nr. 19 og Innst.O. nr. 47 (1999-2000). Overgangsregelen ble utvidet til å omfatte regnskapsår påbegynt i 2000, 2001, 2002 og 2003 ved lovendring 21. desember 2000 nr. 108, jf. Ot.prp. nr. 13 og Innst.O. nr. 32 (2000-2001).
4.2 EØS-rett
EØS-regler som svarer til fjerde selskapsrettsdirektiv (direktiv 78/660/EØF) artikkel 59 tillater både kostmetoden og egenkapitalmetoden. Medlemsstatene kan fastsette at bare en av metodene skal være tillatt. Artikkel 59 gjelder for selskapsregnskapet. Tilsvarende bestemmelse for konsernregnskapet er fastsatt i syvende selskapsrettsdirektiv (direktiv 83/349/EØF) artikkel 33. Etter artikkel 33 stilles det imidlertid krav om at egenkapitalmetoden anvendes i konsernregnskapet. EØS-reglene er nærmere omtalt i Ot.prp. nr. 42 (1997-98) avsnitt 7.12.2 på s. 135.
4.3 Regnskapslovutvalgets delutredning
Regnskapslovutvalget viser til at utvalget i sin endelige utredning «ut fra den informasjon som foreligger» vil vurdere bruk av egenkapitalmetoden og bruttometoden. Utvalget avga endelig utredning 15. august 2003 som NOU 2003:23 Evaluering av regnskapsloven. Utvalget legger i delutredningen vekt på at eventuelle endringer i regnskapsloven som følge av utvalgets vurderinger og forslag, ikke vil kunne tre i kraft før den midlertidige valgadgangen etter den gjeldende overgangsregelen utløper. Utvalget uttaler om dette:
«Med mindre det gis en ny overgangsregel for regnskapsår påbegynt etter 2003, må regnskapspliktige derfor anvende lovens hovedregel frem til eventuell lovendring trer i kraft. Det er etter utvalgets oppfatning lite hensiktsmessig å pålegge regnskapspliktige å anvende egenkapitalmetoden/bruttometoden i selskapsregnskapet før det blir avklart hvilken løsning som skal være gjeldende evaluering av regnskapsloven.»
Utvalget foreslår etter dette at adgangen til å anvende overgangsregelen om egenkapitalmetoden og bruttometoden i regnskapsloven § 10-3 sjette ledd utvides ved at begrensningen i virkningstiden etter bestemmelsen (regnskapsårene 1999 til 2003) tas ut.
4.4 Høringsinstansenes merknader
De høringsinstansene som har hatt merknader, støtter Regnskapslovutvalgets forslag.
4.5 Departementets vurdering
Departementet mener det ikke vil være hensiktsmessig å innføre en plikt til å anvende egenkapitalmetoden og bruttometoden i selskapsregnskapet før Regnskapslovutvalgets endelige utredning av dette i NOU 2003: 23 er behandlet. Den gjeldende overgangsregelen bør derfor utvides til å omfatte regnskapsperioder etter 2003 og inntil lovendringer som følge av utvalgets endelige utredning er på plass. Departementet tar sikte på å fremme lovforslag slik at overgangsregelen kan erstattes av endelige regler med virkning fra og med regnskapsåret 2005. Departementet anser at det likevel ikke er hensiktsmessig å fastsette en ny tidsbegrensning i overgangsregelen, og foreslår at denne videreføres uten tidsbegrensning. Intensjonen med regelen gjør at det like fullt er naturlig å beholde bestemmelsen som en overgangsregel i regnskapsloven kapittel 10.
Departementet foreslår etter dette, i samsvar med utvalgets forslag, at investering i datterselskap som konsolideres og tilknyttet selskap kan vurderes etter egenkapitalmetoden eller generelle vurderingsregler i selskapsregnskapet. Investering i tilknyttet selskap skal fortsatt vurderes etter egenkapitalmetoden i konsernregnskapet. Datterselskaper konsolideres i konsernregnskapet. Deltagelse i felles kontrollert virksomhet kan vurderes etter bruttometoden, egenkapitalmetoden eller generelle vurderingsregler i selskapsregnskapet. Deltagelse i felles kontrollert virksomhet skal fortsatt vurderes etter bruttometoden eller egenkapitalmetoden i konsernregnskapet. De angitte løsninger vil være i samsvar med våre EØS-forpliktelser, jf. avsnitt 4.2.
Det vises til departementets forslag til endringer i regnskapsloven § 10-3 sjette ledd.
Fotnoter
Foretak hvor den regnskapspliktige har betydelig innflytelse (normalt minst 20 pst. av stemmene), men som ikke er datterselskap eller felles kontrollert virksomhet, jf. regnskapsloven § 1-4
Dersom to eller flere deltakere ved avtale i fellesskap kontrollerer en virksomhet, jf. regnskapsloven § 5-18