4 Endringer i lov av 9. juni 1903 nr. 7 om Statskontrol med Skibes Sjødygtighed mv.
4.1 Innledning
Rådsdirektivene 95/21/EF og 98/25/EF er basert på «The Paris Memorandum of Understanding on Port State Control» (Paris- MOU), som er en avtale Norge har inngått med 17 europeiske land samt Canada. Etter avtalen skal det gjennomføres kontroll av fremmede skip i havn.
Rådsdirektiv 95/21/EF er i hovedsak gjennomført i forskrift av 1. juli 1996 nr. 774 om kontroll med fremmede skip og flyttbare innretninger i norske havner mv. som er hjemlet i sjødyktighetsloven § 1 fjerde ledd. Innarbeidelsen er i overensstemmelse med Paris- MOU.
Rådsdirektiv 98/25/EF pålegger havnestatsmyndigheten i visse situasjoner å nekte skip anløp til havn og indre farvann basert på kontroll foretatt i annen EU/EØS havn. Hovedprinsippet i sjødyktighetsloven er derimot at skip skal være sjødyktig ved avgang fra havn. Sjødyktighetsloven gir ingen hjemmel for å nekte fremmede skip anløp til norsk havn basert på kontroll foretatt i annen stat. Norsk lov foreslås endret på dette området, for å åpne for full gjennomføring av rådsdirektiv 95/21/EF og gjennomføring av rådsdirektiv 98/25/EF i forskrift hjemlet i sjødyktighetsloven.
4.2 Merknad til endringer i lovutkastet
Forslaget innebærer en utvidelse av lovens virkeområde, som foreslås innarbeidet i sjødyktighetslovens generelle del, som gjelder «kontroll i alminnelighet».
Det foreslås en utvidelse fra å kreve sjødyktighet ved avgang fra norsk havn, til også å omfatte sjødyktighet ved ankomst til norsk sjøterritorium på vei til norsk havn.
Endringene medfører at skip som i fremmed havnestatskontroll er avdekket å ha mangler og ikke reparerer forholdet, vil bryte norsk rett ved at de ikke kan dokumentere at de oppfyller krav i relevante internasjonale regler ved ankomst til norsk sjøterritorium på vei til norsk havn. Kravet til dokumentasjon omfatter hele sjødyktighetsloven, herunder krav til «miljødyktighet» og arbeidsmiljø.
Rapporteringsplikten innføres for effektivt å kunne håndheve anløpsforbud førskip anløper norsk havn.
I lovforslaget benyttes begrepet «kan» om gjennomføring av anløpsnekt, da dette gir norske myndigheter adgang til å vurdere rimeligheten av anløpsnektelse for skip som ikke kommer fra EU / EØS-området, og fordi direktivene åpner for at havnestaten i spesielle tilfeller kan tillate skipet adgang til utpekt havn.
Til ny § 3 a første ledd bemerkes:
Sjødyktighetslovens virkeområde utvides ved at det fastsettes et generelt vilkår om at skip som ankommer norsk sjøterritorium på vei til norsk havn, skal kunne dokumentere at de tilfredsstiller krav i relevante internasjonale regler om sikkerhet, vern av det marine miljø, samt helse og arbeidsmiljø om bord.
Det innføres adgang til å nekte skip anløp til norsk havn inntil kravet til dokumentasjon er oppfylt.
Til ny § 3 a annet ledd bemerkes:
Det innføres rapporteringsplikt ved ankomst til norsk sjøterritorium, for skip hvor det i fremmed havnestatskontroll er avdekket at skipet ikke oppfyller krav i relevante internasjonale regler om sikkerhet, vern av det marine miljø, samt helse og arbeidsmiljø om bord.
Det innføres adgang til å nekte skip anløp til norsk havn inntil kravet til rapportering er oppfylt.