4 Utvidelse av ordningen med boligsparing for ungdom (BSU)
4.1 Innledning
Ordningen med boligsparing for ungdom (BSU) ble innført som en del av skattereformen og ble gitt virkning fra og med inntektsåret 1992. Formålet var å stimulere ungdom til å spare til kjøp av egen bolig. For å forsterke denne stimuleringen foreslår departementet å heve maksimalbeløpene for BSU-sparing.
4.2 Gjeldende rett
BSU-ordningen gjelder for skattytere til og med det året de fyller 33 år. Ordningen innebærer at det gis fradrag i skatten med 20 prosent av beløp innbetalt til BSU-konto. Sparebeløpet skal brukes til erverv av egen bolig eller til nedbetaling av gjeld på egen bolig anskaffet etter at kontrakt om sparing ble inngått. Innbetalt sparebeløp kan ikke overstige 10 000 kroner pr inntektsår. Det kan således gis en skattelette på maksimalt 2 000 kroner i året. Samlet innbetalt sparebeløp på kontoen kan ikke overstige 60 000 kroner.
4.3 Departementets forslag
Regjeringen ser det som viktig å stimulere ungdom til å spare til egen bolig. Departementet foreslår derfor å heve det årlige maksimale beløpet for BSU-sparing til 15 000 kroner og å heve det maksimale samlede sparebeløpet til 100 000 kroner. Det vises for øvrig til nærmere omtale av forslaget i St prp nr 1 Tillegg nr 3 (1997-98).
Det vises til forslag til endring i skatteloven § 44 ellevte ledd nr 1 bokstav b. Departementet foreslår at endringen trer ikraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1998.