Ot.prp. nr. 27 (1997-98)

Om lov om endringer i lov 26 juni 1953 nr 11 om pensjonsordning for apoteketaten og i lov 1 juli 1994 nr 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten

Til innholdsfortegnelse

2 Forslag til endringer i lov 26 juni 1953 nr 11 om pensjonsordning for apoteketaten

2.1 Innledning

Planleggings- og samordningsdepartementet tar opp fire forslag til endringer i lov om pensjonsordning for apoteketaten. Forslagene gjelder alle AFP 64 år for arbeidstakere i apoteketaten, og tar sikte på å bringe reglene i ordningen på linje med dem som gjelder for AFP 62 år SPK. I punktene 2.2 til 2.5 blir det gjort nærmere rede for forslagene.

De endringene som foreslås i punktene nedenfor, er parallelle med de endringene som ble gjort ved lov 11 juni 1993 nr 63 om endringer i lov 28 juni 1949 nr 26 om Statens Pensjonskasse. Forslagene er lagt fram for styret i Pensjonsordningen for apoteketaten 12 desember 1994, som er enige om dem.

2.2 En likestilling av AFP 64 år og alders-/uførepensjon i forhold til oppsatt pensjon

2.2.1 Gjeldende rett

Lov om Pensjonsordningen for apoteketaten § 7 nr 2 lyder:

«Medlem som fratrer sin stilling etter minst tre års tjenestetid uten rett til straks å få utbetalt pensjon, har rett til oppsatt alderspensjon fra aldersgrensen, eller fra det tidspunkt han blir tilstått alderspensjon fra folketrygden. Den oppsatte alderspensjon skal utgjøre en så stor del av full pensjon som forholdet mellom opptjent tjenestetid og den samlede tjenestetid vedkommende ville ha fått om han hadde fortsatt i stillingen til aldersgrensen, dog ikke mer enn 40 år og ikke mindre enn 30 år. For den som er opptatt som nytt medlem av pensjonsordningen før 1. januar 1967 gjelder tilsvarende regler, dog slik at tallet 40 erstattes med tallet 35. For medlemmer som er fratrådt med rett til oppsatt alderspensjon før 1. mai 1984, skal opptjeningstiden for full pensjon ikke være mindre enn 35 år.»

Medlemmer i Pensjonsordningen for apoteketaten som fratrer med AFP 64 år, fratrer med en løpende pensjonsytelse. I forhold til lov om pensjonsordning for apoteketaten § 7 nr 2 om oppsatt pensjonsrett er det ikke tydelig presisert at AFP 64 år skal likestilles med utbetalt alders-/uførepensjon. I praksis skjer det en slik likestilling, slik at en person som fratrer med AFP, ikke får en oppsatt pensjonsrett.

2.2.2 Departementets vurdering og forslag

Departementet mener det bør presiseres at AFP 64 år skal likestilles med utbetalt alders-/ uførepensjon i forhold til reglene om oppsatt pensjon i lov om pensjonsordning for apoteketaten § 7 nr 2. En slik presisering fins i lov om Staten Pensjonskasse § 24 første ledd første punktum, og departementet foreslår at det samme skal gjelde i lov om pensjonsordning for apoteketaten. En viser videre til at styret i Pensjonsordningen for apoteketaten støtter forslaget.

2.2.3 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at lovendringen trer i kraft fra den tiden Kongen bestemmer. Den vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

2.3 En likestilling av AFP 64 år og alderspensjon i forhold til pensjon til en gjenlevende ektefelle

2.3.1 Gjeldende rett

Lov om Pensjonsordning for apoteketaten § 9 tredje ledd lyder:

«Dersom et medlem dør uten å være pensjonert, skal eventuell gjenlevende ektefelle utbetales et beløp svarende til en måneds alderspensjon beregnet som om han med uforandret grunnlag hadde stått i tjenesten til aldersgrensen.»

Slik § 9 tredje ledd i dag lyder, er det ikke presisert at en gjenlevende ektefelle etter en arbeidstaker som mottok AFP 64 år, har rett til en måneds alderspensjon. En slik rett er presisert for en gjenlevende ektefelle etter en arbeidstaker i statlig sektor som mottok AFP 62 år SPK, se lov om Statens Pensjonskasse § 26 andre ledd andre punktum. Det har hittil ikke vært tilfeller av gjenlevende ektefelle etter arbeidstaker som mottok AFP 64 år.

2.3.2 Departementets vurdering og forslag

Departementet mener det bør presiseres at en gjenlevende ektefelle etter en arbeidstaker som mottok AFP 64 år, har rett til en måneds alderspensjon. På den måten bringes reglene i samsvar med den ordning som gjelder i statlig sektor. En viser videre til at styret i Pensjonsordningen for apoteketaten ønsker en slik presisering. På denne bakgrunn vil departementet foreslå at lov om pensjonsordning for apoteketaten § 9 tredje ledd bringes i samsvar med lov om Statens Pensjonskasse § 26 andre ledd andre punktum, slik at det klart går fram at en gjenlevende ektefelle etter en arbeidstaker som mottok AFP 64 år, har rett til en måneds alderspensjon.

2.3.3 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at lovendringen trer i kraft fra den tiden Kongen bestemmer. Den vil ha verken økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

2.4 Rett til enke-/enkemannspensjon etter en AFP 64 år-pensjonist

2.4.1 Gjeldende rett

Lov om Pensjonsordning for apoteketaten § 15 lyder:

«Enke etter et medlem har rett til enkepensjon. Styret kan for inntil 3 år om gangen bevilge hel eller delvis pensjon til kvinne som ikke var gift med avdøde, når hun har omsorg for avdødes barn og var underholdt av ham.»

Bestemmelsen i § 15 første punktum gir ikke uttrykkelig rett til enkepensjon etter en AFP-pensjonist som dør når han er 64 år. Det samme gjelder for enkemenn, se lov om pensjonsordning for apoteketaten § 22. I praksis gis det likevel enke- og enkemannspensjon i disse tilfellene, da man har lagt til grunn den regelen som gjelder i statlig sektor. For denne sektoren går det fram av lov om Statens Pensjonskasse § 32 første ledd, jf § 34 b, at en gjenlevende ektefelle etter en AFP-pensjonist i statlig sektor som dør når han eller hun er 64 år, får rett til enke- eller enkemannspensjon.

2.4.2 Departementets vurdering og forslag

Departementet mener reglene om enke- og enkemannspensjon etter en AFP 64 år-pensjonist, bør være de samme som for enke- og enkemannspensjon etter en person som mottok AFP 62 år SPK. En legger videre vekt på at styret i Pensjonsordningen for apoteketaten ønsker en slik presisering, og vil på denne bakgrunn foreslå at lov om pensjonsordning for apoteketaten § 15 første ledd bringes i samsvar med lov om Statens Pensjonskasse § 32 første ledd på dette punktet.

2.4.3 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at lovendringen trer i kraft fra den tiden Kongen bestemmer. Den vil ikke ha økonomiske eller adminstrative konsekvenser.

2.5 Beregning av enke-/enkemannspensjon etter en AFP 64 år-pensjonist

2.5.1 Gjeldende rett

Lov om Pensjonsordning for apoteketaten § 17 nr 1 lyder:

«For enke etter alderspensjonist reknes enkepensjonen på grunnlag av mannens alderspensjon, idet en ser bort fra eventuell nedsetting av den etter reglene i § 25.»

Bestemmelsen i § 17 nr 1, jfr § 22, gir ingen regel for beregning av enke- eller enkemannspensjon når den avdøde mottok AFP 64 år, slik lov om Statens Pensjonskasse § 32 andre ledd, jfr § 34 b, gjør. I praksis blir likevel de samme beregningsreglene lagt til grunn.

2.5.2 Departementets vurdering og forslag

Departementet finner det uheldig at det ikke fins noen regler som positivt sier hvordan enke- eller enkemannspensjonen skal beregnes når den avdøde mottok AFP 64 år. En ønsker å rette på dette forholdet, og foreslår at de beregningsreglene som i dag blir lagt til grunn, blir lovfestet. Det vil si at lov om Pensjonsordning for apoteketaten § 17 nr 1 endres, slik at den blir i samsvar med lov om Statens Pensjonskasse § 32 andre ledd. En viser videre til at forslaget støttes av styret i Pensjonsordningen for apoteketaten.

2.5.3 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at lovendringen trer i kraft fra den tiden Kongen bestemmer. Den vil ikke ha noen økonomiske og administrative konsekvenser.

Til forsiden