2 Bakgrunnen for lovforslagene
2.1 Bakgrunn
Høsten 1998 ble det nedsatt en intern arbeidsgruppe i Samferdselsdepartementet, med fast representasjon fra Luftfartsverket, for å vurdere en revisjon av luftfartsloven. Arbeidsgruppen fremla en rapport 11. juni 1999 med forslag til endringer som burde gjøres for å få et mer fullstendig bilde av gjeldende rettstilstand på luftfartens område. På bakgrunn av rapporten har en utarbeidet forslag til revisjon av enkelte bestemmelser i luftfartsloven.
2.2 Om opprettelsen av Luftfartstilsynet
I henhold til St.prp. nr. 66 (1998-99) Om tilsyn og myndighet i luftfarten og om tilknytningsform for Luftfartsverket, jf. Innst. S. nr. 226 (1998-99), fattet Stortinget den 17. juni 1999 vedtak om at Luftfartstilsynet skulle opprettes som ordinært forvaltningsorgan fra 1. januar 2000. Det var med hjemmel i lov 11. juni 1993 nr. 101 om luftfart delegert myndighet til Luftfartsverket, dels ved kgl. res. og dels ved at departementet delegerte sin myndighet til Luftfartsverket. Ved kgl. res. av 10. desember 1999 ble Samferdselsdepartementet gitt myndighet til å foreta de endringer som nødvendig fulgte av omorganiseringen for så vidt gjelder forskrifter, delegasjonsvedtak og lignende fastsatt ved kgl. res. Samferdselsdepartementets myndighet etter luftfartsloven er i hovedsak delegert til Luftfartstilsynet. Det har ikke vært behov for å endre luftfartsloven som følge av denne omorganiseringen.
2.3 Om forholdet til Svalbard og Jan Mayen
En arbeidsgruppe under ledelse av departementet utarbeidet en rapport, «Luftfart på Svalbard» av 1. april 1995, der det ble anbefalt at luftfartsloven skulle få anvendelse på Svalbard og Jan Mayen. I henhold til kgl. res. av 15. mars 1996 nr. 270 er luftfartsloven gitt anvendelse på Svalbard.
Svalbard er imidlertid ikke omfattet av EØS-reglenes virkeområde, jf. lov 27. november 1992 nr. 109 § 6.
2.4 Høringen
Departementet sendte et notat med forslag til endringer i luftfartsloven og avholdspliktloven på høring 17. desember 1999. Høringsfristen ble satt til 1. mars 2000. Spørsmålet om utvidet forklaringsplikt overfor undersøkelsesmyndigheten ble sendt på fornyet høring til berørte instanser, se punkt 3.15. Liste over høringsinstanser fremgår av vedlegg 1.
En nærmere redegjørelse for høringsinstansenes syn blir gitt under drøftelsene av de enkelte forslag til endringer.
2.5 Generelle merknader
Luftfartstilsynet, Luftfartsverket og Utenriksdepartementet har uttalt at det kunne være ønskelig med en mer gjennomgripende gjennomgang av hele luftfartsloven.
Et par høringsinstanser har kommet med uttalelser av mer generell karakter. Miljøverndepartementet har foreslått å ta inn en formålsbestemmelse og Flyselskapenes Landsforening har foreslått at det bør tas inn en grunnregel for lufttrafikk.
Miljøverndepartementets uttalelse lyder slik:
«Miljøverndepartementet savner en vurdering av behovet for å ha en formålsbestemmelse i loven. Etter vår mening bør det derfor drøftes om det vil være fornuftig med en formålsparagraf som inkluderer miljøvern i vid forstand som et av formålene med loven.»
Flyselskapenes Landsforenings forslag til grunnregel lyder slik:
«Fartøysjefen og fører av luftfartøy skal gjennomføre flyging hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke voldes skade eller oppstår fare og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»
Departementet vil på sikt foreta en total gjennomgang av loven. Dette er imidlertid et meget omfattende arbeid og ligger frem i tid. Det er følgelig i denne omgang bare foretatt de endringer som ble ansett påkrevd eller nødvendig å gjennomføre. Ved en totalgjennomgang av loven vil det være naturlig å vurdere forslagene til formålsbestemmelser.