3 Pensjonstrygden for fiskere
3.1 Bakgrunn for forslagene
Pensjonstrygden for fiskere er en førtidspensjonsordning som yter alderspensjon fram til pensjonsalderen i folketrygden, 67 år. Fra 1 januar 1996 er trygdekontorenes oppgaver overlatt til Garantikassen for fiskere i Trondheim, foreløpig som en prøveordning for tre år.
Med virkning fra 1 januar 1994, jf endringslov 28 mai 1993 nr 53, ble fiskerpensjonen forbedret vesentlig. Blant annet ble pensjonsalderen senket fra 62 til 60 år og alderspensjonen forhøyet fra 1 til 1,6 ganger grunnbeløpet.
Medlemspremien, som fastsettes som årspremie, skal reguleres med virkning fra 1 januar hvert år, se fiskerpensjonsloven § 16 nr 1. Endringen skal minst svare til den prosentvise endringen i folketrygdens grunnbeløp for året forut.
Som forutsatt ved lovendringen i 1994, har det i de senere år vært nødvendig å øke medlemspremien mer enn det som svarer til endringene i grunnbeløpet. For 1997 ble premien ved kgl res den 29 november 1996 fastsatt til 2 300 kroner.
Norges Fiskarlag har i brev av 27 august 1996 bedt om at innkreving av medlemspremie blir foretatt minst to ganger pr år. Fiskarlaget påpeker at mange finner det belastende å betale hele premien samlet én gang i året, og at det er vanlig at innbetalinger til pensjonsordninger skjer jevnt over året slik at belastningen blir mindre merkbar.
Styret i Garantikassen for fiskere behandlet spørsmålet 24 januar 1997. Styret vil tilrå at man går over til to årlige innbetalinger av medlemspremien. Også Rikstrygdeverket er enig i en slik omlegging
Trygdekontorene hadde tidligere hjemmel til å tvangsinndrive skyldig medlemspremie, men denne adgangen ble opphevet fra 1 januar 1971. I stedet ble det bestemt at kalenderår som det ikke er betalt medlemspremie for innen utgangen av året, ikke godskrives som pensjonsgivende tid (premieuker). Dette var ikke tilstrekkelig til å sikre at fiskere innbetalte medlemspremie til pensjonstrygden, som i praksis utviklet seg til å bli en frivillig ordning.
Fra 1 januar 1994 ble det innført en reaksjonsbestemmelse ved manglende betaling av medlemspremie knyttet til retten til å stå på blad B i fiskermanntallet. Den som tross påkrav ikke har betalt skyldig premie for «foregående og inneværende år innen 1 april» blir strøket av manntallet, se fiskerpensjonsloven § 1 andre ledd. Fiskermanntallet settes opp i henhold til lov 11 juni 1982 nr 42 om rettledningstjenesten i fiskerinæringen § 8, jf § 5. Opptak på blad B sikrer rett til forskjellige sosiale ordninger og andre fordeler for fiskere.
I Dokument nr 1:3 (1993-94) fra Riksrevisjonen Om forvaltning mv av fiskernes sosiale ordninger s 4, slås det fast at manglende innbetaling av premie til pensjonstrygden for fiskere har påført trygden et ikke ubetydelig tap. Det er videre uttalt at «Riksrevisjonen forutsetter at Sosial- og helsedepartementet sørger for at lovbestemt medlemsavgift heretter blir riktig beregnet og innfordret.»
Reaksjonsbestemmelsen som ble innført fra 1 januar 1994 har medvirket til at langt flere fiskere enn tidligere betaler medlemspremien. Slik bestemmelsen er utformet vil en fisker likevel i praksis kunne betale premie annet hvert år uten å bli strøket av manntallet. På bakgrunn av Riksrevisjonens uttalelse, vil departementet foreslå et endret opplegg ved manglende betaling av medlemspremien.
3.2 Deling av årspremien
Departementet vil foreslå at medlemspremien til fiskerpensjonen fordeles på to årlige terminer, slik Fiskarlaget har bedt om.
Departementet foreslår at årspremien skal innbetales i to terminer som omfatter tidsrommet 1 januar - 30 juni og tidsrommet 1 juli - 31 desember. Bestemmelsen om at det ikke godskrives tjenstetid (premieuker) som det ikke er betalt premie for justeres tilsvarende. Det vises til lovutkastet, fiskerpensjonsloven §§ 6 nr 1 femte ledd og 16 nr 2.
3.3 Tilpasning av reaksjonsbestemmelsen
Etter departementets vurdering bør reaksjonsbestemmelsen ved manglende betaling av medlemspremien tilpasses dette. Pensjonstrygden for fiskere er en lovfestet, pliktig pensjonsordning. På samme måte som ved andre pensjonsordninger, skal det svares premie for all trygdepliktig tid. Dette gjelder også i tilfeller der det er opptjent nok tid for full pensjon. Det bør ikke være mulig å omgå betalingsplikten ved å betale premie annethvert år.
Det foreslås at manglende betaling av premie for én termin skal føre til at vedkommende strykes fra fiskermanntallet når premien ikke er betalt etter purring. Ordningen med at vedkommende gjenopptas i manntallet straks innbetaling skjer, foreslås beholdt.
Rikstrygdeverket foreslår at fristen for innbetaling for å unngå stryking fra fiskermanntallet settes til 1 april for første halvår. Rikstrygdeverket mener at at fristen for andre halvår bør være 1 august, og opplyser at Garantikassen for fiskere og Norges Fiskarlag er av samme oppfatning. Dette er hensiktsmessig av hensyn til arbeidet med fiskermanntallet for det påfølgende året. Manntallsførerne i fiskerikommunene begynner dette arbeidet allerede i august.
Departementet er enig i at det bør tas hensyn til arbeidet med fiskermanntallet når fristen fastsettes. Det foreslås at fristen for innbetaling av premie for å unngå å bli strøket fra fiskermanntallet settes til 1 april for første halvår og 1 august for andre halvår. Det vises til lovutkastet, fiskerpensjonsloven § 1 andre ledd.
3.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser
Det foreslås at endringene i fiskerpensjonsloven trer i kraft 1 januar 1998.
En overgang til halvårspemie vil føre til vesentlige endringer i Garantikassen for fiskeres EDB-programmer i innkrevingssystemet og rettighetsregisteret. Tidsforbruket er anslått til to til tre månedsverk. EDB-utgiftene vil være en engangskostnad.
Omleggingen vil føre til økte utgifter til utsendelse av krav, purringer m v. Garantikassen for fiskere har beregnet økningen til ca 220 000 kroner. Herav er økte utgifter til påkrav i rekommandert brev anslått til ca 130 000 kroner. Styret i Garantikassen har i møte 24 januar1997 gjort følgende vedtak: «Styret vil tilrå overfor Sosial- og helsedepartementet at prinsippet for å benytte rekommanderte purringer oppheves». Også Rikstrygdeverket mener at ordningen med rekommanderte påkrav bør avvikles, og har pekt på at postgangen i dag er så sikker at det er svært små muligheter for at brev ikke kommer fram til riktig adressat.
Det er bestemt i forskrift gitt av Sosial- og helsedepartementet med hjemmel i fiskerpensjonsloven §§ 16 nr 2 og 32 at påkrav til medlemmer som ikke har betalt premie ved forfall skal sendes i rekommandert brev. Departementet vil endre forskriften på dette punkt.
Etter noe merarbeid i forbindelse med gjennomføringen, vil endringene ikke få administrative konsekvenser av betydning.