2 Bakgrunn
Helserefusjonsområdet, hjemlet i folketrygdlovens kapittel 5, er overført fra Arbeids- og velferdsforvaltningen til Helsedirektoratet i tråd med St.prp. nr. 66 (2005-2006) og Innst. S. nr. 205 (2005-2006) fra 1. januar 2009. Stønad etter dette regelverket gis blant annet til legemidler og medisinsk utstyr, ved undersøkelse og behandling hos lege, psykolog, tannlege og fysioterapeut, ved prøver og undersøkelser ved private laboratorier og ved undersøkelse og behandling ved private røntgeninstitutter.
Helserefusjonsområdet er lagt til Helseøkonomiforvaltningen (HELFO). HELFO er Helsedirektoratets ytre forvaltningsapparat.
I Ot.prp. nr. 82 (2007-2008) fremmet departementet forslag til endringer i lov om folketrygd som sikret videreføring av gjeldende regelverk da ansvaret for folketrygdloven kapittel 5 ble overført til Helsedirektoratet. Overføringen innebar ingen endrede rettigheter eller plikter for brukerne. Vilkår for stønad, saksbehandling og klagemuligheter forblir uendret. Det er således kun statens organisering av forvaltningsområdet som ble påvirket. Departementet foreslo å presisere i folketrygdloven at Helsedirektoratet skal forvalte kapittel 5, sikre rett ytelse til den enkelte og ha ansvaret for å følge opp og kontrollere tjenester, ytelser og utbetalinger. Samtidig ble det foreslått å unnta dette forvaltningsansvaret for folketrygdloven kapittel 5 fra Arbeids- og velferdsetatens ansvarsområde ved et unntak i arbeids- og velferdsloven § 4 annet ledd. Reguleringen innebar ingen endring av forholdet mellom Helsedirektoratet og departementet. Helsedirektoratet skal også på dette saksområdet være underlagt Helse- og omsorgsdepartementets alminnelige instruksjonsmyndighet. De nødvendige lovendringene ble vedtatt av Lagtinget 4. desember 2008.
I tiden etter de nødvendige lovendringene som ble foreslått i Ot.prp. nr. 82 (2007-2008) er det brakt på det rene at vedtak som gjelder egenandeler og frikort innenfor helserefusjonsområdet, jf. blant annet folketrygdloven § 5-3, skal overføres på et senere tidspunkt enn 1. januar 2009. Det er derfor nødvendig at Helsedirektoratet inntil videre kan delegere fullmakt til Arbeids- og velferdsetaten til å fatte vedtak på enkelte områder av folketrygdloven kapittel 5. Tilsvarende gjelder inntil videre for innvilgelse av enkelte typer behandlingshjelpemidler etter folketrygdloven § 5-22.