4 Konklusjon
Etter en samlet vurdering av de konsekvenser konflikten har medført, med særlig vekt på den raskt økende sikkerhetsrisikoen som rapporteres fra Statens bygningstekniske etat, har Arbeids- og sosialdepartementet kommet til at arbeidstvisten mellom EL & IT Forbundet og TELFO nå må løses uten ytterligere arbeidskamp. Konflikten har allerede vart i 5 måneder. Situasjonen mellom partene fremstår dessuten som like fastlåst som da konflikten startet 24. august i 2004. Det er derfor etter departementets vurdering svært begrenset utsikt til at partene finner noen løsning.
Som det fremgår foran har rapportene fra Statens helsetilsyn ikke indikert at konflikten har ført til fare for liv og helse for befolkningen. Helsetilsynets vurderinger er i første rekke basert på konsekvensene av at heiser står. Den uavklarte og alvorlige sikkerhetssituasjonen som er påpekt av Statens bygningstekniske etat, gjelder i forhold til heiser som fortsatt er i drift, på tross av manglende vedlikehold og ettersyn. Dette er forhold som innebærer fare for liv og helse for befolkningen ved at faren for ulykker øker både på kort og på lang sikt.
Norge har ratifisert flere ILO-konvensjoner som verner organisasjonsfriheten og streikeretten (konvensjon nr. 87, 98 og 154). Slik konvensjonene har vært tolket av ILOs organer stilles det strenge krav for inngrep i streikeretten. Sosialpakten under Europarådet har i artikkel 6 nr. 4 også en bestemmelse som verner streikeretten. Artikkel 6 må imidlertid ses i sammenheng med artikkel G, som åpner for at det ved lov kan foretas begrensninger i streikeretten som er nødvendige i et demokratisk samfunn til vern av andre menneskers frihet og rettigheter, eller til vern av offentlige interesser, den nasjonale sikkerhet og moral i samfunnet.
Arbeids- og sosialdepartementet er av den oppfatning at et vedtak om tvungen lønnsnemnd i den omhandlede arbeidskonflikten er innenfor rammen av de konvensjoner Norge har ratifisert. Dersom det skulle påvises motstrid mellom internasjonale konvensjoner og Norges bruk av tvungen lønnsnemnd, mener departementet at det uansett er nødvendig å gripe inn i konflikten.