5 Departementets forslag til organisering av Aetat
En organisering uten et eget forvaltningsmessig mellomledd i Aetat vil kunne gjøre det lettere å justere dagens organisatoriske bånd mellom Aetat, trygdeetat og sosialetaten i kommunene. Med hensyn til de utfordringene en står overfor på dette området, er det uhensiktsmessig å ha bestemmelser i lov som hindrer en løpende tilpasning av organisasjonen.
Departementet legger til grunn at det i tråd med Aetat Arbeidsdirektoratets forslag etableres ett Aetat lokal hovedkontor i hvert fylke, basert på retningslinjer fra Aetat Arbeidsdirektoratet. Aetat lokal hovedkontor vil ikke være et forvaltningsorgan overordnet i forhold til de øvrige Aetat lokal. Departementet legger vekt på at denne organiseringen gir et godt grunnlag for å flytte ressurser fra administrative oppgaver til operative funksjoner og vil kunne gi et tilbud av tjenester til brukerne som i større grad er rettet inn mot den enkeltes behov enn i dag. Departementet foreslår videre at fullmakt til å bestemme Aetats lokale tilstedeværelse legges til Aetat Arbeidsdirektoratet. Dette vil gi Aetat økt handlefrihet. Forslagene er i tråd med det politiske grunnlaget for Samarbeidsregjeringen med bedre brukerorientering og økt handlefrihet for enheter innenfor det offentlige.
Fylkesarbeidskontorene (Aetat fylke) er i dag klageinstans for alle vedtak fattet av Aetat lokal. Dette framgår dels av sysselsettingsloven § 13 og følger ellers av forvaltningsloven § 28 om at det nærmeste overordnede organ er klageinstans. Nedleggelse av dagens Aetat fylke og opprettelse av Aetat lokal hovedkontor medfører at Aetat Arbeidsdirektoratet blir nærmeste overordnede organ for hovedkontoret så vel som for de øvrige Aetat lokal. Departementet legger til grunn at behandlingen av saker etter folketrygdloven kap. 4 og 11 m.v. avgjøres av Aetat lokal, og at vedtakene kan påklages til Aetat Arbeidsdirektoratet som nærmeste overordnede organ. Ved eventuell anke til Trygderetten blir Aetat Arbeidsdirektoratet ankemotpart, jf trygderettsloven § 12.
Med unntak av et fåtall saker etter sysselsettingsloven § 13 opprettholdes en to-ledds klagebehandling med dette forslaget. Det forventes en mer ens praksis når klagesaksbehandling blir lagt til en enhet enn når den er spredt på mange fylkeskontor. Dette vil opprettholde en god rettssikkerhet for klagerne.