7 Lovendringer
7.1 Generelt om endringsforslagene
For det første foreslås enkelte lovendringer for å gjennomføre forslaget om at Aetat fylke legges ned. Videre foreslås endringer for å legge kompetansen til å opprette og nedlegge den lokale representasjonen av Aetat til Aetat Arbeidsdirektoratet. De foreslåtte lovendringene er formulert med den hensikt å unngå at Aetats interne organisering er unødig bundet opp i loven. Bestemmelser som binder opp den interne organiseringen, vil også kunne være til hinder for en eventuell alternativ organisering av arbeid, trygd og sosiale tjenester. Det foreslås derfor at det i lovteksten brukes den nøytrale betegnelsen »Aetat» i alle de tilfeller der det ikke anses nødvendig og ønskelig å presisere hvilket organ eller nivå i Aetat bestemmelsen gjelder.
Arbeids- og administrasjonsdepartementet fastsatte i mai 2000 nye egennavn på arbeidsmarkedsetaten og dens organer. Det foreslås på denne bakgrunn enkelte endringer for å bytte ut de tidligere egennavnene med de nye betegnelsene.
Departementet vil i denne sammenheng vise til at sysselsettingsloven på mange områder er lite tidsmessig. Departementet har derfor igangsatt en samlet gjennomgang av hele sysselsettingsloven. En vil komme tilbake med eventuelle forslag til endringer senere.
7.2 Merknader til enkelte paragrafer
Til § 3
I gjeldende lov § 3 heter det blant annet at det skal opprettes fylkesarbeidskontorer (Aetat fylke) og det fremgår hvilke oppgaver disse skal ha.
Som følge av at Aetat fylke foreslås lagt ned, foreslås hele gjeldende § 3 opphevet. En lovfesting av hovedkontoret gir ikke den fleksibilitet i oppgaveløsningen som kreves i Aetat. Den nærmere bakgrunnen for forslaget fremgår av de generelle motivene.
Til § 6
Det foreslås ingen endringer i første ledd.
I nåværende annet ledd heter det at det opprettes Aetat lokal (arbeidskontorer) på de steder og med de distrikter departementet fastsetter. Med forslaget til nytt annet ledd ønsker en å overføre denne myndigheten til Aetat Arbeidsdirektoratet, og det vises til de generelle motivene om bakgrunnen for dette. I forslaget til formulering av nytt annet ledd vil en imidlertid ikke binde opp hvordan den lokale representasjonen av Aetat skal være organisert. I den foreslåtte bestemmelsen heter det derfor at Aetat Arbeidsdirektoratet avgjør på hvilke steder Aetat skal være representert.
Annet ledd, annet punktum foreslås tatt ut fordi den anses overflødig.
Som følge av at fullmakten til å bestemme Aetats tilstedeværelse i et distrikt legges til Aetat Arbeidsdirektoratet og som følge av at Aetat fylke nedlegges, foreslås det at tredje ledd oppheves.
I nåværende fjerde ledd fremgår det at det skal være avdelinger eller særlige tjenestemenn for yrkesrettleiing og for attføring av yrkesvalghemmede arbeidssøkere ved de Aetat fylke og Aetat lokal som departementet bestemmer. Departementet ønsker å videreføre bestemmelsen om at det i arbeidsmarkedsetaten skal tilbys yrkesrettleiing og gis bistand til attføring av yrkeshemmede arbeidssøkere. Det er imidlertid ikke ønskelig å binde opp Aetats interne organisering av disse tjenestene. Det bør derfor ikke lovfestes på hvilken måte tjenestene skal inngå i Aetats organisasjon; om tjenestene tilbys i bestemte avdelinger, ved bruk av bestemte tjenestemenn eller på annen måte.
Til § 13
Dersom Aetat fylke blir lagt ned slik som foreslått, vil klageadgangen for vedtak etter § 13 bli redusert fra en tre trinns til en ordinær to trinns klagebehandling. Det vil følge av forvaltningsloven § 28 at Aetat Arbeidsdirektoratet er klageinstans. Omgjøringsadgangen vil følge av forvaltningsloven §§ 34 og 35. På denne bakgrunn foreslås det at annet ledd, annet, tredje og fjerde punktum oppheves.
Som følge av forslaget om å legge ned Aetat fylke, foreslås at slik melding som nevnt i annet ledd, første punktum skal gis til Aetat Arbeidsdirektoratet, i stedet for til Aetat fylke (fylkesarbeidskontoret) slik som i dag.
Til § 14
§ 14 har regler om arbeidsgivers plikt til å melde fra til Aetat ved nedbemanning (oppsigelser eller permitteringer). I annet ledd heter det at melding kan gis til «fylkesarbeidssjefen»med anmodning om fortrolig behandling inntil arbeidstakerne er varslet dersom nedbemanningen skyldes betydelige økonomiske vansker eller hvis det foreligger vesentlige forretningsmessige grunner for det. Annet ledd blir ikke brukt og foreslås opphevet. For øvrig foreslås det ingen realitetsendringer i § 14.
Til de terminologiske endringene
Som nevnt under punkt 7.1 ble det i mai 2000 fastsatt nye egennavn på arbeidsmarkedsetaten og dens organer. I en rekke av bestemmelsene i gjeldende lov benyttes de gamle egennavnene. Det foreslås derfor at de gamle betegnelsene byttes ut med de nye egennavnene. Dette gjelder de bestemmelser der ordet «Arbeidsdirektoratet» foreslås endret til «Aetat Arbeidsdirektoratet» og der betegnelsene «arbeidsmarkedsetaten», «arbeidsmarkedsetatens organer», «arbeidsformidlingen» og «formidlingen» foreslås endret til «Aetat». Det foreslås videre at ordet «arbeidskontoret» (Aetat lokal) byttes ut med den nøytrale betegnelsen «Aetat». I de bestemmelser der ordet arbeidskontoret eller liknende forekommer i dag, er det etter departementets syn ikke nødvendig å presisere hvilket nivå i Aetat det dreier seg om. Videre er det ikke ønskelig å lovfeste at det lokale nivået av Aetat skal være et Aetat lokal. I noen tilfeller kan det for eksempel tenkes at Aetat ikke vil være representert med et eget kontor, men for eksempel et offentlig servicekontor. Den nøytrale betegnelsen «Aetat» foreslås derfor benyttet i § 30, første ledd, § 31 annet ledd og dessuten i de nye formuleringene i § 6, annet og tredje ledd, samt i § 13, annet ledd.
Til ikrafttredelsesbestemmelsen
Det foreslås at Kongen gis myndighet til å fastsette ikrafttredelsestidspunktet. Det kan være aktuelt at de enkelte bestemmelsene settes i kraft til ulike tidspunkter. Når det gjelder endringene av betegnelsene på arbeidsmarkedsetaten og dens organer, er dette endringer som bør tre i kraft så snart loven er sanksjonert. Videre bør også de foreslåtte endringene i § 6, det vil si at myndigheten til å opprette og nedlegge lokale enheter legges til Aetat Arbeidsdirektoratet, kunne tre i kraft snart etter at loven er sanksjonert. Når det imidlertid gjelder bestemmelsene som angår nedleggelsen av Aetat fylke, kan det være aktuelt at ikrafttredelsen skal skje på et noe senere tidspunkt enn for de øvrige endringer. Det kan tenkes at det bør være gjennomført visse organisatoriske justeringer før disse endringene trer i kraft. Departementet foreslår derfor at det i lovteksten sies at de enkelte bestemmelsene kan settes i kraft til forskjellig tid.