2 Om bakgrunnen for lovforslaget og om høringen
2.1 Bakgrunnen for lovforslaget og Justisdepartementets høringsbrev
Justisdepartementet sendte 11. januar 2000 ut et høringsbrev om bruk av forenklet forelegg for utvalgte overtredelser som blir begått i forbindelse med fritids- og småbåttrafikken. Høringsfristen var 25. februar 2000. Bakgrunnen for lovforslaget fremgår av høringsbrevet og fra dette siteres følgende:
«Justisdepartementet oppnevnte våren 1999 en arbeidsgruppe som ble gitt i mandat å utrede en ordning med forenklet forelegg for utvalgte overtredelser som blir begått i forbindelse med småbåttrafikken. Bakgrunnen var at det fra sentralt politisk hold er tatt initiativ til å øke sikkerheten ved bruk av fritids- og småbåter på sjøen, på innsjøer og i vassdrag. Et av tiltakene i Regjeringens handlingsplan mot ulykker med fritidsbåt er nettopp forenklet forelegg på sjøen».
I innstillingen foreslås det at tollvesenet og politiet gis slik myndighet.
Ordningen med forenklet forelegg på sjøen krever en egen forskrift for hvilke forhold som skal berøres av ordningen med forenklet forelegg og bøtenivået for overtredelsene. Slik forskrift vil bli utarbeidet senere. Bruken av forenklet forelegg må instruksfestes. Slike instrukser vil bli utarbeidet senere for politiet og tollvesenet.
Høringsbrevet av 11. januar 2000 ble sendt følgende instanser:
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Finans- og tolldepartementet
Fiskeridepartementet
Forsvarsdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Miljøverndepartementet
Nærings- og handelsdepartementet
Samferdselsdepartementet
Utenriksdepartementet
Sosial- og helsedepartementet
Barne- og familiedepartementet
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Lagmannsrettene
Byrettene i Oslo, Tønsberg, Kristiansand, Bergen og Trondheim
Riksadvokaten
Landsdelspolitimestrene: Østlandet, Agder/ Rogaland, Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge
Politimestrene i:
Oslo, Asker og Bærum, Fredrikstad, Tønsberg, Arendal, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Hordaland, Trondheim, Bodø, Troms
Politiembetsmennenes Landsforening
Politiets Fellesforbund
Norges Lensmannslag
Den norske Dommerforening
Den Norske Advokatforening
Norges Juristforbund
Norges Kristelige Juristforbund
Forsvarergruppen av 1977
Norsk forening for kriminalreform - KROM
Rettspolitisk forening
Landsorganisasjonen i Norge
Norges Rederiforbund
Fraktefartøyenes Rederiforening
Norges Skibsførerforbund
Norsk Styrmannsforening
Norsk Sjømannsforbund
Norsk Losforbund
Statslosenes Landsforening
Norges Fiskarlag
Kongelig norsk motorbåtforbund
Kongelig Norsk Seilforening
Norges Livredningsselskap
Følgende høringsinstanser har avgitt uttalelse om de spørsmål som denne proposisjonen tar opp:
Forsvarsdepartementet
Finansdepartementet
Fiskeridepartementet
Riksadvokaten
Nærings- og handelsdepartementet
Samferdselsdepartementet
Prosjekt hurtigere straffesaksbehandling-arbeidsgruppe 1
Toll- og avgiftsdirektoratet
Norges lensmannslag
Statens innkrevingssentral
Asker og Bærum politidistrikt
Bodø politidistrikt
Trondheim politidistrikt
Troms politidistrikt
Bergen politidistrikt
Drammen politidistrikt
Oslo politidistrikt
Arendal politidistrikt
Landsdelpolitimesteren for Agder/Rogaland
Landsdelpolitimesteren for vestlandet
Landsdelpolitimesteren for østlandet
Kongelig norsk båtforbund
Tønsberg byrett
Den norske advokatforening
Rennesøy lensmannskontor
Kongelig norsk seilforening
Foreningen norske båtskoler
I tillegg til disse har flere instanser uttrykt at de ikke har merknader til saken.
2.2 Høringsuttalelsene
De fleste som har merknader er positive til lovforslaget. Kun to høringsinstanser, Foreningen Norske Båtskoler og Tønsberg byrett, går helt imot ordningen med forenklet forelegg i småbåttrafikken. I høringsuttalelsene til politimestrene/ landsdelspolitimestrene trekkes det frem følgende positive momenter ved den foreslåtte ordningen:
«Innføring av forenklet forelegg vil være et godt verktøy i arbeidet for å øke sikkerheten for småbåttrafikken på sjøen. Det vil også effektivisere og forenkle polititjenesten på sjøen, gi større likhet i straffesaksbehandlingen, og være effektiviserende i forhold til etterforskning og påtale. Ordningen med forenklet forelegg vil kunne få en sterk individualpreventiv effekt».
Kongelig Norsk Båtforbund mener at politiet må være den eneste myndighet som kan ilegge forenklet forelegg «når det gjelder forseelser som hjemles i det øvrige lovverk, herunder lov om fritids- og småbåter».
Prosjekt hurtigere straffesaksbehandling - arbeidsgruppe 1 v/ass.riksadvokat Hans-Petter Jahre uttaler at det bør vises tilbakeholdenhet med å tildele foreleggsmyndighet til andre enn politiet. Det heter videre:
«Det synes dog ubetenkelig at Tollvesenet - som allerede etter tolloven § 68 har fått slik myndighet og har erfaring med bruken av denne - også får hjemmel for å reagere med forenklet forelegg ved brudd på registreringsbestemmelsene».
Syv av departementene har ingen merknader til innstillingen. De øvrige departementer gir i sine høringsuttalelser uttrykk for at de stiller seg positive til de forslag som er fremmet i innstillingen for å øke sikkerheten på sjøen.
Forsvarsdepartementet slutter seg til de vurderinger arbeidsgruppen har fremmet i innstillingen vedrørende Kystvaktens primæroppgaver og at Kystvakten ikke bør gis kompetanse til å ilegge forenklet forelegg.
Finansdepartementet slutter seg i prinsippet til at straffhåndhevelse av lov om fritids- og småbåter bør kunne skje ved forenklet forelegg, og at tolltjenestemenn bør kunne tildeles foreleggsmyndighet i tillegg til polititjenestemenn.
Prosjekt hurtigere straffesaksbehandling - arbeidsgruppe 1 v/ass.riksadvokat Hans-Petter Jahre ønsker en modell med en felles prosessuell bestemmelse i straffeprosessloven og en korresponderende hjemmelsparagraf i de aktuelle lover.
Finansdepartementet sier seg enig i det generelle perspektiv om at ordningen med forenklet forelegg forankres lovteknisk i en alminnelig bestemmelse i straffeprosessloven, som dermed også kan tas i bruk på andre områder i straffhåndhevelsen. Det heter videre: «Det synes unødvendig å foreslå to sett lovhjemler for Kongen, dvs. forenklet foreleggshjemmel både i straffeprosessloven og i den enkelte særlov. Det holder at særloven inneholder selve straffebestemmelsen, og at straffeprosessloven gir Kongen den nødvendige kompetanse. Det blir den kongelige resolusjon og instruksverket knyttet til denne som må danne den nærmere basis for utøvelsen av forenklet foreleggsmyndighet».
Politimesteren i Asker og Bærum skriver i sin høringsuttalelse at
«det er et godt forslag å ha en felles prosessuell bestemmelse i straffeprosesslovens § 261a. Slik blir regelverket oversiktlig og tilgjengelig, og som utvalget foreslår, er det mulig å foreta senere endringer i vegtrafikkloven og tolloven».
Fiskeridepartementet støtter forslaget om å plassere en lovhenvisning om forenklet forelegg i en ny § 28a i havne- og farvannsloven.
Politimesteren i Trondheim mener at det ikke er nødvendig med en instruks til politiet og påtalemyndigheten vedrørende straffutmåling og føringer for vurdering av anke eller domfellelse. Han sier vider at dette er «unødvendig i det slike vurderinger må følge vanlige rettskildeprinsipper».