4 Viktige prinsipper i høringsutkastet, høringsuttalelser og departementets vurderinger
4.1 Målgrupper
I høringsutkastet foreslo departementet at målgruppen for opplæring ved teknisk fagskole skal være mellomledere, og at teknisk fagskole skal gi mulighet for faglig fordypning og lederopplæring.
Flere av høringsinstansene, blant andre Norsk Rederiforbund og Norsk Sjøoffisersforbund, mener at ikke bare mellomledere, men også ledere, f eks kaptein, maskinsjef osv, må være omfattet av målgruppa. Videre mener flere av høringsinstansene, blant andre Rådet for fagopplæring i arbeidslivet, LO, flere fylkeskommunerog Studentenes Landsforbund, at det må komme klart fram i loven at teknisk fagskole er et tilbud om etter- og videreutdanning mellom nivået for videregående opplæring og høgskoleutdanning.
Departementet er enig i forslagene fra høringsinstansene, se lovutkastets § 1. Departementet vil eventuelt komme tilbake til mer utfyllende regler om målgruppe og formål med opplæringen når innstillingen til utvalget, som ble nevnt ovenfor under kap 2, er behandlet.
4.2 Finansiering og plikter for fylkeskommunen
I høringsutkastet foreslo departementet at teknisk fagskole skal finansieres innenfor rammene av omfangsforskriften for videregående opplæring, i samsvar med gjeldende regler.
Flere av høringsinstansene, blant andre Lærerforbundet, Skolenes Landsforbund, Norske Sivilingeniørers Foreningog Norges Rederiforbund, mener at høringsutkastet ikke er forpliktende nok for fylkeskommunene. Etter høringsinstansenes syn, bør staten kunne pålegge fylkeskommunene å gi tilbud om teknisk fagskole. Flere av høringsinstansene, blant andre Kommunal- og regionaldepartementet, Næringslivets Hovedorganisasjon, Landsorganisasjonen i Norge, opplæringsrådet for tekstil- og konfeksjonsfagog Studentenes Landsforbund, mener staten bør ha ansvaret for tilbudet om teknisk fagskole.
Teknisk fagskole er i dag et fylkeskommunalt tilbud. Teknisk fagskole er ikke hjemlet verken i lov om videregående opplæring eller i opplæringslova, som trer i kraft 1. august 1999, men i praksis er reglene i lov om videregående opplæring lagt til grunn for de tekniske fagskolene. Studentene i teknisk fagskole regnes imidlertid inn i det fylkeskommunale omfanget, som finansieres ved rammeoverføring beregnet ut fra et antall elever/lærlinger som utgjør minimum 375 prosent av et årskull.
I påvente av en endelig avklaring om skoleslagets status og økonomiske grunnlag, foreslår departementet at dagens finansieringsordning videreføres. Dette innebærer at skolene finansieres av fylkeskommunen innenfor rammene av omfangsforskriften for videregående opplæring. Finansieringen av teknisk fagskole vil bli vurdert i forbindelse med eventuelle endringer i finansieringen av videregående opplæring for voksne.
4.3 Skoleutvalg
I høringsutkastet foreslo departementet at det ved hver skole skal være et skoleutvalg med representanter for de tilsatte og fylkeskommunen og to elever valgt av elevrådet. I tillegg foreslo departementet at rektor skal være fylkeskommunens representant.
Fylkeskommunene gir i sine uttalelser uttrykk for at fylkeskommunene selv må få velge styreform. Kommunal- og regionaldepartementetmener det må være opp til den enkelte fylkeskommune å avgjøre hvem som skal sitte i et ev styre for den enkelte skole. Videre viser Kommunal- og regionaldepartementet til «at det strider med kommunelovens system eller forarbeidene å gi rektor møte-, tale- eller forslagsrett». Det vises til prinsippet i kommuneloven § 11 om frihet for kommuner/fylkeskommuner til å bestemme sammensetning av styre ved bedrift, institusjon og lignende.
Studentenes Landsforbund mener det må presiseres i loven hva skoleutvalget skal gjøre.
Det vedlagte lovutkastet er endret i samsvar med høringsinstansenes vurderinger. For å sikre studentenes representasjon i styret for skolen er det, i samråd med Kommunal- og regionaldepartementet, i tillegg presisert at dersom fylkeskommunen oppnevner et annet styre for skolen enn skoleutvalget, bør representanter for studentrådet delta i styret.