4 Økonomiske og administrative konsekvenser
Ved at man gjennom kommunalt rapporteringsregister får en samlet oversikt over kommunesektorens rapporteringsplikter og i tillegg oversikt over ressursbruken knyttet til rapportering, vil et slikt register være et nyttig styringsverktøy for forvaltningen.
Departementer og etater vil måtte ta høyde for registreringstid i kommunalt rapporteringsregister når endringer i rapporteringsplikt eller nye rapporteringsplikter skal innføres. Følgelig må departementer og underliggende etater planlegge sine endringer slik at det er avsatt tid til registrering i kommunalt rapporteringsregister før de iverksettes. Et annet moment er at etatene vil få et mer bevisst forhold til pålegging av rapporteringsplikter overfor kommunesektoren og at de økonomiske og ressursmessige konsekvensene for kommunene og fylkeskommunene må belyses systematisk. Det anses ikke som noen stor byrde for statsforvaltningen å tilpasse seg disse kravene da det legges til grunn at etatene planlegger sitt arbeid og sin iverksetting slik at innmelding i kommunalt rapporteringsregister inngår som en naturlig del av arbeidsprosessen.
Beregning av tidsbruken som utfyllingen av rapporteringsplikten generer for kommunene eller fylkeskommunene vil være et viktig verktøy for forvaltningen i arbeidet med å få oversikt over det totale omfanget av rapporteringsplikter. Både statlige etater, kommuner, fylkeskommuner, organisasjoner og media vil kunne ha nytte av de opplysninger registeret kan gi. Muligheten for å måle den totale belastningen av kommunesektorens rapporteringsplikter og om denne øker eller avtar over tid, er en mulighet som ikke eksisterer i dag. Registeret vil også generere effektiviseringsgevinster ved at oversikt og innhold gjøres tilgjengelig på ett sted.
De økonomiske effektene for brukerne er vanskelige å tallfeste. Men ut fra en generell antagelse om at forenkling og tilgjengelighet bidrar til kostnadseffektivitet, vil forvaltningen og brukernes kostnader ved å finne informasjon om rapporteringsplikter gå ned.
Nytten av registeret vil også foreligge i form av muligheten for gjenbruk av informasjon, ved at opplysninger om rapporteringsplikten er registrert ett sted, men kan gjenbrukes flere ganger etter behov og derved unngå dobbeltarbeid og ad hoc kartlegginger i statlige etater og sektorer. For dataleverandører, fagsystem leverandører og andre vil gjenbruk og samlet tilgang til metadata for kommunesektorens rapporteringsplikter være et vesentlig bidrag til effektivisering og kommunikasjon på tvers av etats- og sektorgrenser.
De administrative konsekvensene vil også være positive for samordningen av rapportering fra kommunesektoren som skjer via Samordningsrådet og arbeidsgruppene i KOSTRA. Registeret vil bli et viktig verktøy for samordningen som grunnlag for analyser, forenkling og standardisering blant annet ved bruk av tekniske løsninger og rapporteringskanaler.
Kostnader ved etableringen av kommunalt rapporteringsregister vil bli dekket innenfor departementets rammer.