1 Innledning
1.1 Bakgrunnen for proposisjonen
Forsvarsdepartementet legger med dette frem forslag til lov om endring i lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret (forsvarspersonelloven) for å gjeninnføre det særskilte stillingsvernet mot oppsigelse for yrkesbefal ansatt før forsvarspersonellovens ikrafttredelse 1. januar 2005.
Forsvarspersonelloven § 4 fastsetter at befal og vervede mannskaper tilsettes på de vilkår som er fastsatt i lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. (tjenestemannsloven) med de avvik som følger av forsvarspersonelloven. Det er ikke fastsatt særskilte bestemmelser om oppsigelse av befal og vervede mannskaper i forsvarspersonelloven. Stillingsvernet for befal og vervede mannskaper er således som for statens tjenestemenn for øvrig. Før forsvarspersonellovens ikrafttredelse hadde yrkesbefalet et stillingsvern gjennom lov 10. juni 1977 nr. 66 om yrkesbefal m.m. i Forsvaret (yrkesbefalsloven) som innebar at yrkesbefalet kun kunne sies opp etter tjenestemannsloven når tjenestemannen på grunn av sykdom er varig uskikket til forsvarlig å utføre sin tjeneste. Yrkesbefalet kunne således ikke sies opp grunnet bortfall av arbeid.
I Ot.prp. nr. 60 (2003-2004) om lov om personell i Forsvaret, ble det ikke foreslått endringer i det særskilte oppsigelsesvernet til yrkesbefal. Stortinget vedtok imidlertid å fjerne dette vernet, jf. Innst. O. nr. 94 (2003-2004) til lov om personell i Forsvaret, for å harmonisere yrkesbefalets oppsigelsesvern med øvrige tjenestemenn i staten. Endringen omfattet også ansettelsesforhold inngått før lovens ikrafttredelse 1. januar 2005. En slik omlegging ville innebære en inngripen i etablerte rettigheter for yrkesbefalet.
Forsvaret er i en langvarig omstillingsprosess som er svært krevende, ikke minst for de ansatte. I denne prosessen er det viktig å ha en god dialog med de ansatte og deres organisasjoner. Videre er det Forsvarsdepartementets oppfatning at omstillingen av Forsvaret kan gjennomføres uten at det er behov for å si opp yrkesbefal.
For å styrke Forsvarets evne til å løse sine oppgaver, legger regjeringen opp til å videreføre moderniseringen av Forsvaret som ble startet opp under Stoltenberg I-regjeringen. En sentral del av moderniseringen er målet om en personellstruktur som er i balanse når det gjelder kompetanse, alder og grad i forhold til Forsvarets behov. Håndteringen av de personellmessige konsekvensene i dette arbeidet forutsetter et nært samarbeid med de ansattes organisasjoner. For å bidra til dette, styrke dialogen og det konstruktive samarbeidet med de ansattes organisasjoner i den videre omstilling av Forsvaret, foreslår derfor Forsvarsdepartementet en gjeninnføring av det særskilte stillingsvernet mot oppsigelse for yrkesbefal ansatt før forsvarspersonellovens ikrafttredelse 1. januar 2005.
1.2 Høring
Lovendringen i denne proposisjon forutsettes å tre i kraft straks. Det har på bakgrunn av den knappe tid som har stått til rådighet, derfor ikke vært mulig å sende forslaget på høring. I stedet har departementet avholdt et møte med personellorganisasjonene der lovforslaget ble presentert, og hvor organisasjonene ble gitt anledning til å uttale seg om lovforslaget. Tilstedeværende personellorganisasjoner gav sin støtte til lovforslaget.
1.3 Ikrafttreden
Departementet foreslår som nevnt at endringen skal tre i kraft straks.