2 Gjeninnføring av det særskilte stillingsvernet mot oppsigelse for yrkesbefal ansatt før forsvarspersonellovens ikrafttredelse
2.1 Gjeldende rett
Forsvarspersonelloven § 4 fastsetter at yrkesbefal tilsettes på de vilkår som er fastsatt i tjenestemannsloven, men med de avvik som følger av forsvarspersonelloven. Det er ikke fastsatt særskilte bestemmelser om oppsigelse av befal i loven, og yrkesbefalets stillingsvern er således det samme som for statens tjenestemenn for øvrig. Dette innebærer at oppsigelse kan følge av tjenestemannens forhold, eller på grunnlag av endringer i virksomheten som medfører bortfall av arbeid. Det gjelder et generelt krav til saklighet for vedtak om oppsigelse, hvilket forutsetter at arbeidsgiver forsøker å finne alternative løsninger i virksomheten for å unngå oppsigelse. Arbeidsgiver plikter å undersøke om det finnes, og eventuelt tilby tjenestemannen annet passende arbeid i virksomheten før oppsigelse kan besluttes.
Før forsvarspersonellovens ikrafttredelse 1. januar 2005, ble yrkesbefalets stillingsvern regulert av yrkesbefalsloven. I henhold til yrkesbefalsloven kunne yrkesbefal kun sies opp etter tjenestemannsloven når tjenestemannen på grunn av sykdom kunne anses varig uskikket til forsvarlig å utføre sin tjeneste. Yrkesbefalet kunne således ikke sies opp grunnet bortfall av arbeid. Innføringen av personelloven medførte således at yrkesbefal tilsatt før lovens ikrafttredelse fikk et endret stillingsvern.
2.2 Departementets lovforslag
På bakgrunn av de forhold som er nevnt i kapittel 1, foreslår departementet en gjeninnføring av det særskilte stillingsvernet mot oppsigelse for yrkesbefal ansatt før forsvarspersonellovens ikrafttredelse 1. januar 2005.