4 Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget til endret § 3-1 annet ledd i energiloven medfører at kommunen vil få en større andel av slike saker sammenlignet med dagens ordning. Det vil bety at det i enkelte kommuner må settes av mer ressurser til denne type saksbehandling. Det er forventet å være ulik interesse for mindre vindkraftanlegg i de ulike kommunene. NVE har frem til i dag hatt få vindkraftanlegg under 500 kW til behandling.
Forslaget til endret § 4-2 om utenlandsforbindelser vil etter departementets vurdering ikke føre med seg noen vesentlige økonomiske konsekvenser. Forslaget er først og fremst en presisering av gjeldende rettstilstand for konsesjonsbehandlingen, som i dag utføres i medhold av eksisterende lovbestemmelse. Departementet viser til at på sentralnettsnivå er det kun prosjekter som innehas av Statnett SF som i praksis har fått konsesjon etter § 4-2. Administrativt vil forslaget innebære at NVEs saksbehandling i større grad retter seg mot tekniske og elektrofaglige vurderinger, mens departementet som i dag foretar den overordnede samfunnsøkonomiske vurderingen av det omsøkte prosjektet.
Forslaget til endret § 5-6 i energiloven kan gjennom kravene til behandling av forespørsler om tredjepartsleveranse og -adgang gi noe økt arbeidsbyrde for konsesjonærene. Det antas likevel at det for hvert fjernvarmeanlegg er et begrenset antall tredjeparter som ut fra tekniske grunner kan kreve forhandling. Departementet kan etter forslaget megle i eventuelle tvister i forbindelse med forhandlinger. Det forventes et begrenset antall meglingssaker, men visse administrative og økonomiske konsekvenser må påregnes.