Prop. 140 S (2012–2013)

Samtykke til inngåelse av avtale mellom Norge og EU om vilkårene for Norges deltagelse i Det europeiske støttekontoret på asylfeltet (EASO)

Til innholdsfortegnelse

5 Konklusjon og tilrådning

EASO har som oppgave å gi viktige bidrag til det praktiske samarbeid på asylfeltet i Europa, blant annet gjennom støtte til medlemsland som mottar svært mange asylsøkere. Videre skal EASO bidra til å gjennomføre EUs felles europeiske asylsystemet, CEAS, som Norge ikke deltar i, men som vi har interesse av at EU-landene gjennomfører best mulig. Det er både i søkernes og Norges interesse, at landene i Europa klarer å håndtere asylankomstene og at søknadene behandles på en betryggende måte. Samtidig er det er viktig for Norge å vise solidaritet og gi støtte til europeiske land som mottar uforholdsmessig mange asylsøkere.

Norge deltar i dag i flere formelle og uformelle europeiske samarbeidsfora på utlendingsfeltet. Et tettere praktisk samarbeid i Europa er viktig for å få og opprettholde god kunnskap om ulike sider av utviklingen på asylfeltet, blant annet når det gjelder tilstrømning av ulike grupper asylsøkere. Deltakelse i EASO vil gi Norge innsyn i forholdene i EU og i hvordan sakene håndteres av de land Norge samarbeider med. I tillegg kan Norge bidra med erfaring og kunnskap, for eksempel når det gjelder organisering av asylsaksbehandlingen, kunnskap om særskilte grupper av asylsøkere og arbeid med innhenting av informasjon om forholdene i asylsøkernes opprinnelsesland.

Dublinsamarbeidet, som regulerer hvilket land som er ansvarlig for å behandle en asylsøknad, er viktig for Norge. Gjennom dette samarbeidet ønsker vi å sikre at ikke flere land behandler asylsøknader fremmet av samme søker. Norge har en interesse i at landene som deltar i Dublinsamarbeidet er i stand til å behandle asylsøknadene på rett måte. EASO vil kunne bidra til dette.

Inngåelse av avtalen medfører ikke behov for lov- eller forskriftsendringer.

Justis- og beredskapsdepartementet tilrår inngåelse av avtale mellom Norge og EU om norsk deltagelse i Det europeiske støttekontoret på asylfeltet, EASO. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.