1 Innledning og sammendrag
I forbindelse med Stortingets behandling av Prop. 83 S (2010-2011) fikk Nærings- og handelsdepartementet fullmakt til å selge statens aksjer i Secora AS eller fusjonere selskapet med en industriell aktør jf. Innst. 374 S (2010–2011).
Utgangspunktet for at regjeringen ba om en slik fullmakt er at staten som eier har begrensede muligheter til å tilføre selskapet den industrielle kompetansen det har behov for. Det synes hensiktsmessig at selskapet bringes inn i et større miljø som kan bidra til en bedre utvikling. Staten har kun forretningsmessige mål med eierskapet, jf. Meld. St. 13 (2010-2011) Aktivt eierskap.
Samtidig med at det siden høsten 2011 er arbeidet med å selge selskapet, har selskapet levert svake økonomiske resultater. Dette skyldes blant annet operasjonelle utfordringer i 2011 og uforutsette forhold.
Den svake driftsutviklingen har ført til at selskapets likviditetssituasjon nå er vesentlig svekket. Likviditetssituasjonen er nå så svak at det er utfordrende å sikre videre drift innenfor forsvarlige rammer. Vesentlige positive likviditetsmessige bidrag fra selskapets drift synes lite sannsynlig på kort sikt.
På denne bakgrunnen foreslår regjeringen at det bevilges et treårig ansvarlig lån til Secora på 50 mill. kroner. Betingelsene for lånet settes på markedsmessige vilkår. Lånet gjøres konvertibelt. Hvorvidt lånet skal konverteres til egenkapital må vurderes innenfor lånets tidsramme. Gitt de ambisjonene regjeringen har med å finne nye eiere til selskapet er det regjeringens vurdering at det skal svært tungveiende grunner til for at lånet eventuelt skal konverteres til egenkapital.