3 Nærmere om konvertible obligasjonslån
En konvertibel obligasjon har i utgangspunktet de samme egenskaper som et vanlig obligasjonslån med fastsatt rente og løpetid. I tillegg inneholder en konvertibel obligasjon en rettighet, men ikke en plikt, for investorene til å omdanne lånebeløpet til egenkapital ved utgangen av låneperioden til en på forhånd fastsatt pris. Denne prisen fastsettes normalt med en premie, vanligvis innenfor en ramme på 20 til 40 pst. i forhold til aksjekursen ved etableringen av lånet. Dersom aksjekursen på innløsningstidspunktet overstiger den avtalte prisen, vil obligasjonseierne kunne oppnå en ekstragevinst ut over den løpende renten på lånet. Det er altså først dersom aksjeverdien stiger ut over den avtalte prisen at det vil være av interesse for investorene eller långiverne å konvertere lånet til aksjer.
I et slikt tilfelle vil lånet bli omgjort til egenkapital i stedet for at det blir tilbakebetalt. En slik konvertering vil i tilfelle øke egenkapitalen i selskapet, og redusere gjeldsbyrden på tidspunktet for konvertering. En konvertering medfører imidlertid at eksisterende aksjonærer blir utvannet og at deres eierandel i selskapet reduseres. Adgangen for selskapet til å ta opp konvertible lån avhenger således av at generalforsamlingen gir slik fullmakt. Det kreves flertall som ved vedtektsendringer ved behandling i generalforsamlingen.
For eksisterende aksjonærer innebærer konverteringsmuligheten at de må dele den del av verdistigningen i selskapet som går ut over den fastsatte premien, med eierne av det konvertible obligasjonslånet.
Fordelen med et slikt lån sett fra aksjonærenes side er lavere lånekostnader (rente) og gunstigere løpetider.