5 Sentrale kostnads- og inntektsposter
I gjennomgangen nedenfor legger Kulturdepartementet de kvalitetssikrede budsjettallene til grunn.
5.1 Kostnader
5.1.1 Deltakerlandsby (126 mill. kroner)
Posten består av investeringskostnader i ny deltakerlandsby (studentboliger) på Lillehammer (108 mill. kroner), samt leie-, drifts- og tilpasningskostnader.
Det legges opp til to deltakerlandsbyer. Hoveddeltakerlandsbyen vil ligge ved olympiaparken på Lillehammer og ha 1800 senger. Den vil bestå av eksisterende Birkebeineren Hotell, samt 360 studentboliger som planlegges bygget i umiddelbar nærhet av hotellet. Disse vil bli bygget av Studentsamskipnaden i Oppland (SOPP), 300 enheter, og Lillehammer og omegn boligbyggelag (LOBB), 60 enheter. Deltakerlandsbyen på Lillehammer vil både være den største kostnadsposten og den største investeringsposten i YOG-budsjettet. Deltakerlandsbyen er planlagt finansiert gjennom et ekstraordinært bidrag fra IOC på om lag 108 mill. kroner (13,5 mill. euro), som vil dekke 50 prosent av byggekostnadene. De resterende 50 prosent av byggekostnadene er forutsatt finansiert av SOPP og LOBB ved hjelp av lån i Husbanken eller annen finansinstitusjon. Dette innebærer at det ikke vil være behov for tilskudd fra Kunnskapsdepartementet til oppføring av studentboligene i regi av SOPP, slik det normalt ville vært. Kvalitetssikrer har beregnet at bidraget fra IOC innebærer en merinntekt for SOPP og LOBB på 31 mill. kroner. Dette er sammenliknet med om det hadde blitt gitt tilskudd fra Kunnskapsdepartementet etter vanlige satser, samt at en kostnadsbasert leiepris, inkludert nødvendige tilretteleggingskostnader, hadde blitt lagt til grunn. Kulturdepartementet vil gå nærmere inn i denne problemstillingen i samarbeid med søker. Lillehammer kommune stiller tomt vederlagsfritt til disposisjon for bygging av studentboliger. Den vederlagsfrie tomteavståelsen vil i det videre arbeidet bli vurdert i lys av regelverket for offentlig støtte. Det forventes ikke utfordringer knyttet til etterbruk av deltakerlandsbyen.
På Hamar planlegges det leid et hotell til bruk som deltakerlandsby for skøyteidrettene. Hotellet vil ha en kapasitet på om lag 450 senger.
5.1.2 Idrettsarenaer (23 mill. kroner)
Det legges opp til at eksisterende idrettsanlegg benyttes, og at det ikke skal bygges nye permanente anlegg. Det vil likevel kunne være behov for mindre oppgraderinger ved enkelte anlegg. Dette gjelder først og fremst investeringer i snøproduksjonsutstyr for bygging av midlertidige anlegg for skicross og snøbrettøvelser. Dette er idretter som ikke var på programmet under OL i 1994, og som det derfor ikke finnes anlegg for. I tillegg er det behov for nytt tidtakeranlegg og solavskjerming i bob- og akebanen. Til sammen utgjør dette anleggsinvesteringer for om lag 7 mill. kroner, samt kostnader til prosjektering, diverse utstyr til arenaer (skilt, gjerder, kabler, sikkerhetsutstyr, mv.) og leie av arenaer og mannskap for om lag 16 mill. kroner.
5.1.3 Mediesenter (6 mill. kroner)
Mesna videregående skole på Lillehammer vil bli brukt som mediesenter under YOG. I tillegg vil det bli tilrettelagt for media på alle arenaene. Kostnadene vil hovedsakelig dekke leie, rigging og tilrettelegging for media, samt tilbakeføring etter YOG.
5.1.4 Arbeidsstyrke (15 mill. kroner)
Dette er posten for frivillige. Det forventes behov for ca 2200 frivillige under YOG. Frivillige vil bli benyttet for å få gjennomført de fleste oppgaver under arrangementet. Frivillige vil blant annet bli brukt for å avvikle idrettskonkurransene, til IT- og arenastøtte, i forbindelse med seremonier, kultur- og utdanningsprogrammene og til akkreditering, forpleining, mv. Kostnadene vil dekke bekledning og forpleining. For en del frivillige vil det bli gitt dugnadskompensasjon til lag og foreninger etter en nærmere oppsatt takst.
5.1.5 Kultur- og utdanningsprogram (til sammen 16 mill. kroner)
Kultur- og utdanningsprogrammene vil bli rammestyrte. Det vil si at kostnadsrammen vil bli styrende for innholdet. Programmene vil bli utformet fram mot 2016. Søker er trygg på at det vil bli laget gode kultur- og utdanningsprogrammer innenfor den avsatte rammen. Søker forutsetter at institusjoner som skal bidra til programmene, blant annet utdannings- og kulturinstitusjoner, ikke skal kompenseres for sin deltakelse i programmene, men at deres bidrag skal inngå i institusjonenes egne planer og program.
5.1.6 Administrasjon (98 mill. kroner)
Kvalitetssikrer mener det vil være behov for større og tidligere oppbygging av administrasjonen enn det søker har lagt opp til og har økt administrasjonsposten med 11 mill. kroner i forhold til opprinnelig søknad. Posten dekker alle administrasjonsutgifter, inkludert lønn, leie og drift av kontorlokaler og kjøp av konsulenttjenester. Det planlegges en gradvis oppbygging av staben fra to til tre ansatte i 2011-12, til om lag 80 ansatte i tiden rett før og under YOG.
5.1.7 Reserve/olympisk arv (47 mill. kroner)
Kvalitetssikrer har vurdert at beløpet som er satt av til reserve (47 mill. kroner) er tilstrekkelig til å dekke usikkerhet og uforutsette kostnader i gjennomføringen av YOG 2016, samt til at det kan øremerkes et beløp på 6 mill. kroner til Olympic Legacy.
I søknaden om statsgaranti er det beskrevet at IOC, som en motytelse til det ekstraordinære bidraget på 108 mill. kroner, forventer at det opprettes et kompetanse- og treningsprogram for vinteridrett på Lillehammer. Dette skal danne en olympisk arv etter YOG 2016 (Olympic Legacy). Hensikten med programmet er å skape en arena for utvikling av unge fremtidige idrettsledere, støtteapparat og aktive, ikke minst fra land og områder med et underutnyttet potensial for vinteridrett. I tillegg til å kunne trene i idrettsanleggene sommer og vinter, vil programmet gjennom dialog, aktiviteter og debatter lære deltakerne om olympisk ånd, fair play, antidoping, etikk og samarbeid. I den grad det er ledig kapasitet vil studentboligene bli brukt som bofasiliteter for deltakerne i Olympic Legacy. Kvalitetssikrer mener Lillehammer vil ha alle forutsetninger for å kunne etablere et vellykket program i etterkant av YOG, men for å sikre at det vil stå igjen midler til dette programmet foreslår kvalitetssikrer at 6 mill. kroner av reserven øremerkes til Olympic Legacy.
5.1.8 Øvrige poster (inkl. helse og sanitet, transport og sikkerhet)
Det vil være tilgjengelig medisinsk personell på alle sentrale steder, inkludert deltakerlandsby, hoteller og arenaer. Disse vil supplere de offentlige helsetjenestene. Tjenestene vil dekke behovet til IOC-representanter, utøvere, tilskuere og frivillige. Eventuelle behov for akutte spesialisttjenester sikres gjennom samarbeid med Sykehuset Innlandet og Norsk Luftambulanse. Det vil være behov for å styrke beredskapen for enkelte spesialisttjenester. Dette er inkludert i budsjettet.
Det vil ikke være behov for investeringer i infrastruktur i forbindelse med YOG. Arrangør vil i samarbeid med lokale transportselskap etablere et busstransportsystem som, sammen med det ordinære kollektivtilbudet, vil sørge for effektiv transport mellom de ulike arenaene, til og fra deltakerlandsbyene, hotellene og Gardermoen. Oppland fylkeskommune har ansvaret for kollektivtilbudet i regionen og tildeling av nødvendige løyver for transport. Kostnadene til eventuelle spesialbilletter og rabatter for reisende med tog må i utgangspunktet finansieres av YOG.
Politiet har det overordnede ansvaret for sikkerheten. Justis- og politidepartementet har beregnet kostnadene for ivaretakelse av den overordnede sikkerheten til 1,6 mill kroner. I tillegg kommer kostnader til leie av metalldetektorer, scannere, mv. Søker har forutsatt at Forsvarets ressurser kan benyttes innenfor områder som trafikkavvikling, vakthold, forpleining og IT-støtte. En nærmere konkretisering av hvordan Forsvarets ressurser kan brukes vil bli foretatt dersom Lillehammer tildeles lekene. I lys av at bidrag fra Forsvaret er betinget blant annet av om oppdraget har militær relevans og egenverdi for Forsvaret, har kvalitetssikrer lagt til grunn et moderat nivå på Forsvarets bistand i forbindelse med YOG. Kvalitetssikrer har beregnet en kompensasjon for bruk av Forsvarets ressurser på 2 mill. kroner.
Siden YOG er et nytt konsept, er det vanskelig å ha noen klar formening om arrangementets popularitet. Det forventes likevel en beskjeden publikumstilstrømming. Hotellkapasiteten på og rundt Lillehammer anses derfor som tilstrekkelig for å innkvartere akkrediterte fra IOC, internasjonale særforbund, andre gjester og publikum.
5.2 Inntekter
5.2.1 Bidrag fra IOC (141 mill. kroner)
Dette bidraget består av to deler. Det ene er et bidrag som IOC er forpliktet til å yte i henhold til søknadsdokumentene, beregnet til 33 mill. kroner, og et ekstraordinært bidrag som søker har forhandlet fram overfor IOC. Dette bidraget er på 13,5 mill. euro (ca 108 mill. kroner) og er gitt som et tilretteleggingsbidrag. I statsgarantisøknaden er det forutsatt at dette bidraget skal inngå i finansieringen av bygging av deltakerlandsby (studentboliger).
5.2.2 Markedsinntekter (44 mill. kroner)
Søker har estimert potensialet for markedsinntekter (sponsorer, leverandører, lisenssalg) til 51 mill. kroner. Dette mener kvalitetssikrer er noe optimistisk og har satt 44 mill. kroner som et mer realistisk anslag.
5.2.3 Billettinntekter (5 mill. kroner)
Søkers utgangspunkt er at YOG 2016 skal være et arrangement for og av ungdom, og at delarrangementene derfor skal være gratis eller ha en lav inngangspris. På grunn av dette, og stor usikkerhet omkring arrangementets publikumspotensial, er det budsjettert med relativt beskjedne billettinntekter.
5.2.4 Offentlige tilskudd
Det er estimert til sammen 18 mill. kroner i tilskudd fra involverte kommuner (Lillehammer, Øyer, Hamar og Gjøvik) og fylkeskommuner (Oppland og Hedmark).
Øvrige inntekter forutsettes dekket av statstilskuddet.