6 Merknader til de enkelte bestemmelsene
Til ny § 27 b
Bestemmelsen er ny.
Første ledd gir hjemmel til å ilegge karantene overfor en vertsfamilie som grovt eller gjentatte ganger bryter vilkår gitt i eller i medhold av utlendingsloven om oppholdstillatelse til au pair. Karanteneperioden kan være ett, to eller fem år, avhengig av forholdets alvor, omfang og varighet.
Med “au pair” menes en ung utlending som kommer til Norge for å øke sine språkkunnskaper og eventuelle fagkunnskaper, samt utvide sin allmennutdanning gjennom bedre kjennskap til mottakerlandet, jf. artikkel 2 i Europarådets avtale om au pair. Au pairen må være mellom 18 og 30 år, kan som hovedregel ikke ha barn og skal bo hos en vertsfamilie i Norge mot å utføre lettere husarbeid, passe barn mv., jf. UDIs rundskriv RS 2012-015 om oppholdstillatelse til au pair.
Med “vertsfamilie” menes ektepar, partnere eller samboere med eller uten barn, eller enslig forelder med barn, som au pairen skal bo hos under oppholdet i Norge. I UDIs rundskriv oppstilles nærmere krav til vertsfamilien. Ett av kravene er at vertsfamilien må tilbringe tid med au pairen i det daglige. Utlendingsmyndighetene har erfart at det i enkelte tilfeller undertegnes kontrakt med en vertsfamilie som oppfyller vilkårene for å kunne ha au pair, men at au pairen i realiteten bor hos en annen familie som ikke fyller vilkårene. Siden det er ønskelig å ha adgang til å ilegge karantene overfor begge disse familiene, skal begrepet “vertsfamilie” her omfatte både den familien som er vertsfamilie for en au pair iht. formell kontrakt og den familien som reelt er vertsfamilie, men som ikke har kontrakt godkjent av UDI.
Med “grovt” brudd menes brudd av en viss alvorlighet eller av et visst omfang. Vilkåret “gjentatte ganger” sikter til brudd som hver for seg ikke kan karakteriseres som et grovt brudd, men som til sammen er tilstrekkelig alvorlig. Det må foretas en konkret, skjønnsmessig vurdering i den enkelte sak av om vilkårene “grovt” eller “gjentatte ganger” er oppfylt. Beviskravet vil være det samme som ellers ved forvaltningsavgjørelser, det vil si alminnelig sannsynlighetsovervekt.
Lengden på karanteneperioden i det enkelte tilfellet beror på en konkret helhetsvurdering der blant annet type vilkår som er brutt, hvor alvorlig bruddet er, hvor mange ganger vilkåret er brutt samt over hvor lang tid bruddet har pågått, er relevante momenter.
Annet ledd gir hjemmel til å ilegge karantene i ett, to, fem eller ti år på bakgrunn av ilagt straff eller særreaksjon for forhold begått mot vertsfamiliens au pair. Den straffedømte personen må være en person i vertsfamilien, det vil si en av eller begge vertsforeldrene. Videre må straffebruddet kunne føre til fengselsstraff i mer enn tre måneder, og det må foreligge en rettskraftig dom for forholdet.
Tredje ledd tydeliggjør at vedtak om karantene ikke berører retten til opphold etter lovens kapittel 13. Dette innebærer at en EØS-borger kan få oppholdsrett for å arbeide hos en familie etter EØS-regelverket i kapittel 13 selv om familien er ilagt karantene etter § 27 b første eller annet ledd.
Til § 68 annet ledd
Forslaget innebærer en tydeliggjøring av grunnlaget for utvisning av utlendinger som har begått straffbare handlinger før innvilget førstegangsoppholdstillatelse, men der det straffbare forholdet ikke blir kjent for utlendingsmyndighetene før etter at vedkommende har fått permanent oppholdstillatelse. I slike tilfeller skal utlendingen vurderes utvist etter lovens § 66 første ledd bokstav b og c. Utlendingen må, som ellers i utvisningsregelverket, være dømt for det straffbare forholdet dersom det skal kunne fattes et utvisningsvedtak.
Til § 90 første ledd
Departementet presiserer at bestemmelsen ikke er til hinder for at bortvisnings- og utvisningsvedtak rettet mot en utlending med oppholdsrett etter lovens § 111 kan iverksettes straks. Det foreslås derfor at dette skal framgå direkte av lovteksten, jf. forslaget til ny ordlyd.