2 Nærmere om direktivet
Formålet med direktiv 2009/109/EF 16. september 2009 er å redusere de administrative byrdene - og dermed kostnadene - som kravene til rapportering mv. medfører for selskapene i forbindelse med fusjoner og fisjoner. Direktivet følger opp beslutningen fra Det Europeiske Råd 8. og 9. mars 2007 om å redusere de administrative byrdene for virksomhetene.
Direktivet gjør endringer i annet selskapsrettsdirektiv (det såkalte kapitaldirektivet, 77/91/EØF), tredje selskapsrettsdirektiv (fusjonsdirektivet, 78/855/EØF) og sjette selskapsrettsdirektiv (fisjonsdirektivet, 82/891/EØF), samt direktivet om grensekryssende fusjoner (2005/56/EF). Endringene gjelder prosessreglene i forbindelse med fusjon eller fisjon av allmennaksjeselskaper, og innebærer i hovedtrekk forenklinger for selskapene.
I tredje selskapsrettsdirektiv (fusjonsdirektivet 78/855/EØF) er reglene om styrets skriftlige rapport om fusjonsplanen endret, slik at statene kan unnlate å kreve slik skriftlig rapport fra styret dersom alle aksjeeiere eller andre med verdipapirer som gir stemmerett i selskapene, er enige om det. Dersom det inntreffer vesentlige endringer i selskapets aktiva eller passiva i perioden mellom vedtakelsen av fusjonsplanen og generalforsamlingen, skal hver av de involverte selskapenes ledelse eller administrasjon underrette hver sine generalforsamlinger.
For selskaper som offentliggjør halvårsrapporter etter direktiv 2004/109/EF, endrer direktivet tredje selskapsrettsdirektiv slik at det ikke skal kreves mellombalanse i forbindelse med fusjonen. Videre gis medlemsstatene adgang til å bestemme at mellombalanse heller ikke skal kreves dersom alle aksjeeiere eller andre med verdipapirer som gir stemmerett i selskapene, er enige om det.
Reglene om aksjeeiernes rett til å gjøre seg kjent med de sentrale dokumentene som utarbeides i forbindelse med fusjonen i tredje selskapsrettsdirektiv, er endret: Selskapene skal kunne velge å gjøre dokumentene tilgjengelige for aksjeeierne på sitt nettsted, i stedet for å gjøre dokumentene tilgjengelig på forretningskontoret. Aksjeeiernes krav på, etter anmodning, å få kopier av de sentrale dokumentene som utarbeides i forbindelse med fusjonen, er også endret: Når en aksjeeier er innforstått med at selskapet gir opplysninger elektronisk, kan selskapet oppfylle aksjeeierens krav ved å tilby dokumentene elektronisk. Videre følger det av direktivet at aksjeeierens krav på å få kopier av fusjonsdokumentene fra selskapet ikke gjelder dersom selskapet i en nærmere fastsatt periode gir aksjeeieren mulighet til å laste ned fra internett og skrive ut de dokumentene det er tale om.
Reglene om offentliggjøring av fusjonsplanen i tredje selskapsrettsdirektiv, er videre endret slik at selskapet i stedet for å offentliggjøre fusjonsplanen gjennom det sentrale foretaksregister, skal kunne gjøre planen tilgjengelig for offentligheten på sine nettsider. I så fall må henvisningen til det aktuelle nettstedet offentliggjøres gjennom det sentrale foretaksregisteret. Offentliggjøring av fusjonsdokumenter på internett forutsetter at det finnes betryggende sikkerhetssystemer, slik at dokumentenes autensitet er sikret.
Direktivet inneholder også en presisering av kreditorenes rettigheter etter tredje selskapsrettsdirektiv i de to selskapene som fusjonerer.
Direktivet omhandler også fusjon mellom et morselskap og et datterselskap, der morselskapet eier 90 % eller mer av datterselskapet. Direktivet endrer tredje selskapsrettsdirektiv slik at det innføres forenklede fusjonsprosedyrer i slike tilfeller.
Direktivet gjør langt på vei tilsvarende endringer i sjette selskapsrettsdirektiv (fisjonsdirektivet, 82/891/EØF) som endringene i fusjonsdirektivet. Videre innebærer direktivet forenklede fisjonsprosedyrer når alle aksjeeierne i selskapet som deles, tildeles aksjer i selskapet som nystiftes ved fisjonen i samme forhold som de eier aksjer i det delte selskapets kapital (likedelingsfisjon ved nystiftelse).
Direktivet medfører også endringer i direktivet om grensekryssende fusjoner (2005/56/EF) som tilsvarer endringene i fusjonsdirektivet når det gjelder reglene om offentliggjøring av fusjonsplanen, samt de forenklede fusjonsprosedyrene der et morselskap eier 90 % eller mer av aksjene i datterselskapet.
Direktivet endrer annet selskapsdirektiv (77/91/EØF) slik at medlemsstatene ved aksjeinnskudd i annet enn penger kan unnlate å kreve særskilt redegjørelse fra uavhengige sakkyndige i tilfeller der det etter fusjonsdirektivet artikkel 10, fisjonsdirektivet artikkel 8 eller direktivet om grensekryssende fusjoner artikkel 8 utarbeides en sakkyndigrapport.