4 Forholdet til norsk rett
Direktivene som direktiv 2009/109/EF endrer, er gjennomført i lov 13. juni 1997 nr. 45 om allmennaksjeselskaper (allmennaksjeloven). Direktiv 2009/109/EF vil dermed kreve enkelte endringer i allmennaksjeloven, og da først og fremst i kapittel 13 om fusjon og kapittel 14 om fisjon.
Direktivet artikkel 1 åpner for at det kan gjøres unntak fra kravet om særskilt redegjørelse fra uavhengige sakkyndige ved aksjeinnskudd i annet enn penger i tilfeller der det utarbeides særskilt uavhengig redegjørelse for fusjons- eller fisjonsplanen. Reglene om sakkyndig redegjørelse for tingsinnskudd følger av allmennaksjeloven § 2-6 og § 10-2 tredje ledd. Hvorvidt dette foranlediger endringer i norsk rett vil det bli tatt stilling til under den alminnelige lovgivningsprosessen.
Direktivet artikkel 2 nr. 2 om en forenkling av kravet til offentliggjøring av fusjonsplanen vil medføre tilsvarende forenklinger i reglene om dette i allmennaksjeloven § 13-13.
Direktivet artikkel 2 nr. 4 innebærer at det må lovfestes i allmennaksjeloven kapittel 13 om fusjoner at dersom det inntreffer vesentlige endringer i selskapets aktiva eller passiva i perioden mellom vedtakelsen av fusjonsplanen og generalforsamlingen, skal hver av de involverte selskapenes ledelse eller administrasjon underrette hver sine generalforsamlinger. Videre åpner artikkel 2 nr. 4 for at det kan gjøres unntak fra kravet om styrets skriftlige rapport om fusjonen eller fisjonen dersom alle med stemmerett i selskapene som deltar i fusjonen eller fisjonen, er enige om det, jf. allmennaksjeloven § 13-9. Hvorvidt dette foranlediger endringer i norsk rett vil det bli tatt stilling til under den alminnelige lovgivningsprosessen.
Direktivet artikkel 2 nr. 5 vil medføre endringer i allmennaksjeloven § 13-8 nr. 3 om mellombalanser. Selskaper som har offentliggjort halvårsberetning i samsvar med direktiv 2009/109/EF må unntas fra kravet til mellombalanse, og det kan videre gjøres unntak fra kravet til mellombalanse i tilfeller der alle aksjeeierne er enige om det. Videre vil artikkel 2 nr. 5 medføre endringer i reglene om aksjeeiernes innsynsrett i fusjonsdokumentene i allmennaksjeloven § 13-12.
I norsk rett er det åpnet for forenklet fusjon bare ved fusjon mellom morselskap og et heleid datterselskap, jf allmennaksjeloven § 13-24. Direktivet artikkel 2 nr. 10 og nr. 11 innebærer at det må lovfestes forenklede fusjonsprosedyrer også i tilfeller der datterselskapet er mellom 90 % og 100 % eid.
Videre vil direktivets artikler 3 og 4 innebære at det må foretas endringer som korresponderer med endringene for innenlandske fusjoner, i kapittel 14 om fisjoner og kapittel 13 avsnitt VII om fusjon over landegrensene.
Direktivet artikkel 3 nr. 8 medfører at det må lovfestes forenklede fisjonsprosedyrer i allmennaksjeloven kapittel 14 for tilfeller der alle aksjeeierne i selskapet som deles, tildeles aksjer i selskapet som nystiftes ved fisjonen, i samme forhold som de eier aksjer i det delte selskapets kapital (likedelingsfisjon ved nystiftelse).