4 Departementets vurdering
Departementet er enig i anførslene fra Unio om at det er viktig å se på arbeidet med kvalifikasjonsrammeverk for fagskoleutdanningene som en del av et helhetlig nasjonalt utdanningssystem og beskrive overgangene mellom de ulike nivåene i utdanningssystemet, ikke bare innholdet i utdanningen. Etter vår vurdering er dette helhetlige perspektivet vel ivaretatt gjennom departementets overordnede kvalifikasjonsrammeverksprosjekt, med partssammensatt referansegruppe.
Med hensyn til bekymringene i uttalelsene fra studentorganisasjonene og Høgskolen i Oslo om mulig sammenblanding av fagskolepoeng og studiepoeng, vil departementet vise til at fritak for deler av høyere utdanning etter universitets- og høyskoleloven § 3-5 nr. 2, som gir studiepoeng, helt klart tilligger de høyere utdanningsinstitusjonene.
Den foreslåtte forskriften om fritak for, eller innpassing av, annen likeverdig utdanning og kompetanse er etter departementets vurdering viktig av tre grunner: for å få til gode overgangsordninger mellom fagskoler, for å lette overgang fra høyere utdanning til fagskoleutdanning og for å muliggjøre og tilrettelegge for realkompetansevurdering for deler av fagskoleutdanning. Gjeldende lovbestemmelser åpner bare for realkompetansevurdering ved opptak. De gir heller ikke rom for fritak for høyere utdanning eller for annen fagskoleutdanning.
Når det gjelder forslaget om felles vurderingsuttrykk (karaktersystem), anser departementet at det er et egnet virkemiddel for å legge til rette for fagskolestudentenes overgang både til sysselsetting og annen utdanning i inn- og utland, da det vil gjøre det enklere for mottaker å vurdere kandidatenes prestasjoner. Av de fjorten beskrevne fagskoleutdanningene i pilotprosjektet, benytter tretten skalaen A-F, enkelte i kombinasjon med bestått – ikke bestått. Den siste benytter skalaen 0-6. På denne bakgrunn mener departementet at det å innføre et felles vurderingsuttrykk ikke vil utgjøre noen stor belastning for fagskolene. Vi vurderer det også slik at det ikke vil fjerne noe av fleksibiliteten i innhold eller struktur i fagskoleutdanningene. Når det gjelder uttalelsen fra Forum for Fagskoler om at skolene fortsatt må ha frihet til å velge mellom forskjellige vurderingsformer, er departementet enig i at det er hensiktsmessig.
Kunnskapsdepartementet foreslår derfor en lovendring tilsvarende den som ble foreslått i høringsutkastet, med kun en teknisk endring. Det er også i tråd med så å si alle høringsinstansenes syn. Dette innebærer at det legges frem forslag om lovendringer for å legge til rette for å forankre et fremtidig nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for fagskoleutdanningene i forskrifts form. I tillegg foreslås det å innføre hjemmel for å utarbeide forskrifter om henholdsvis fagskolepoeng, fritak for, eller innpassing av, annen likeverdig utdanning og kompetanse og felles vurderingsuttrykk ved eksamen, prøve, bedømmelse av oppgave eller annen vurdering.
Når det gjelder uttalelsen fra Nasjonalt utvalg for teknisk fagskoleutdanning (NUTF) om at det må tas høyde for at moduler er det minste elementet innenfor teknisk fagskoleutdanning, jf. den foreslåtte § 5 tredje ledd bokstav b, vil departementet komme tilbake til dette i utarbeidelsen av selve forskriften.
Høringsinstansene ga også departementet innspill på flere endringer i fagskoleloven. Departementet har notert seg disse innspillene.