2 Bakgrunn
Vi står overfor en situasjon hvor det er grunn til å anta at langt flere kan bli syke enn ved ordinær sesonginfluensa.
Selv om en pandemi mest sannsynlig vil kunne håndteres med dagens personellressurser, kan et behov for økt bemanning i offentlig helsesektor ikke utelukkes.
For å møte et slikt bemanningsbehov, legger regjeringen til rette for at det kan rekrutteres kvalifisert personell gjennom frivillig mobilisering. Dersom situasjonen likevel tilsier det, kan det være aktuelt for myndighetene å beordre kvalifisert personell til tjeneste.
Lov 23. juni 2000 nr. 56 om helsemessig og sosial beredskap (helse- og sosialberedskapsloven) har til formål å verne befolkningens liv og helse og bidra til at nødvendig helsehjelp og sosiale tjenester kan tilbys befolkningen under krig og ved kriser og katastrofer i fredstid, jf. § 1-1 første ledd. I medhold av § 4-1 første ledd kan beordringspliktig personell blant annet pålegges å forbli i tjeneste ut over ordinær arbeidstid, møte fram på nærmere angitt sted og utføre nærmere tilvist arbeid innen virksomheter loven omfatter.
Helse- og omsorgsdepartementet har med hjemmel i lovens § 1-4 fastsatt midlertidig forskrift 18. september 2009 nr. 1200 om utvidelse av personellmessig virkeområde for lov om helsemessig og sosial beredskap. Forskriften utvider gruppene med personell som kan mobiliseres, slik at blant annet alderspensjonister kan beordres på lik linje med annet personell som loven omfatter. Helse- og omsorgsdepartementet vurderer løpende om den midlertidige forskriften skal settes i kraft.
Generelt for de pensjonsordningene som foreslås endret, gjelder at pensjonisten ikke fritt kan jobbe ved siden av pensjonen før den avkortes eller faller bort, se redegjørelsen i punkt 3. Departementet foreslår bestemmelser som suspenderer disse reglene ved frivillig eller pålagt arbeid i forbindelse med utbrudd av influensa A. Det understrekes at framlegget gjelder i en avgrenset periode, og kun i forbindelse med arbeid innenfor et nærmere fastsatt virkeområde.
En annen gruppe som kan mobiliseres i en pandemisituasjon er alderspensjonister i folketrygden. Alderspensjon fra folketrygden avkortes ikke ved inntekt for pensjonister i aldersgruppen 67-68 år, se lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd § 19-6 andre ledd. Disse vil dermed kunne jobbe i forbindelse med utbrudd av influensa A uten avkorting eller bortfall av pensjon. Regjeringen har foreslått å fjerne avkortingen av pensjon også for 69-åringer fra 1. januar 2010.