4 Departementets vurdering og forslag
4.1 Innledning
En pandemisituasjon vil mest sannsynlig kunne håndteres med dagens personellressurser i helsesektoren og de ordinære virkemidler virksomhetene disponerer. Det kan likevel ikke utelukkes et behov for økt bemanning. Alderspensjonister som tidligere har jobbet i helsesektoren er en gruppe som det er aktuelt å mobilisere til tjeneste.
4.2 Frivillig tjeneste
Økt mobilisering kan skje ved at det legges til rette for at disse personene frivillig melder seg til tjeneste. Etter dagens regler kan pensjonen på nærmere vilkår avkortes eller falle bort, og det vil sannsynligvis være mindre interessant for pensjonisten å frivillig melde seg til tjeneste. Som et hensiktsmessig virkemiddel foreslår departementet regler som medfører at løpende alderspensjon likevel ikke avkortes eller faller bort på grunn av arbeidsinntekt i forbindelse med utbrudd av influensa A.
Gjeldende regler om avkorting og bortfall av pensjon ved arbeidsinntekt er klare og absolutte i sin form, slik at eventuelle unntak bør i alminnelighet begrenses og være godt begrunnet. I en pandemisituasjon er det overordnede formålet at den offentlige helsetjenesten opprettholder nødvendig helsehjelp. For å realisere dette formålet, foreslår departementet at inntekt fra frivillig arbeid i offentlig helsetjeneste eller hos private som i henhold til lov eller avtale tilbyr helsetjenester til befolkningen, likevel ikke skal medføre avkorting eller bortfall av pensjon.
Begrepet offentlig helsetjeneste skal forstås på samme måte som tilsvarende uttrykk i helse- og sosialberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav a. Dette omfatter typisk virksomheter som går inn under lov om spesialisthelsetjenesten m.m., lov om helseforetak m.m. og lov om helsetjenesten i kommunene. Arbeid for private som i henhold til lov eller avtale med det offentlige tilbyr helsetjenester til befolkningen, jf. tilsvarende uttrykk i helse- og sosialberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav b, likestilles.
I lys av formålet med endringsforslaget, oppstilles for frivillig tjeneste et vilkår om at arbeidet må være nødvendig for å møte et personellbehov som skyldes utbrudd av influensa A. Arbeidet er nødvendig først når ordinære tiltak er utprøvd, som for eksempel bruk av pålagt overtid, vikarer, omdisponering av bestående personell osv.
Videre må arbeidet relateres til et ekstraordinært behov som følge av pandemien. Det blir ikke adgang til å dekke opp et eventuelt alminnelig underskudd på arbeidskraft eller at arbeidet som er tenkt utført ikke har en direkte sammenheng med pandemien, som for eksempel alminnelig vedlikehold osv.
4.3 Beordret tjeneste
Dersom frivillig tjeneste viser seg ikke å være tilstrekkelig for å håndtere en pandemisituasjon, kan myndighetene med hjemmel i helse- og sosialberedskapsloven § 4-1 første ledd beordre personell til tjeneste.
I forbindelse med utbrudd av influensa A har Helse- og omsorgsdepartementet i midlertidig forskrift om utvidelse av personellmessig virkeområde for lov om helsemessig og sosial beredskap av 18. september 2009 nr. 1200, fastsatt at også tidligere ansatte i helsesektoren og særskilt kvalifisert personell skal omfattes av loven. Tidligere ansatte kan være alderspensjonister, som dermed blant annet kan beordres på lik linje med annet personell som går inn under loven. Det følger av lovens § 4-1 tredje ledd at personer som har fylt 65 år likevel ikke kan beordres. Helse- og omsorgsdepartementet vurderer løpende om den midlertidige forskriften skal settes i kraft.
Beordring iverksettes først etter beslutning av Kongen, jf. lovens § 1-5 nr. 2, og framstår dermed som et virkemiddel forbeholdt en unntakssituasjon. Det er ikke grunnlag for å stille de som beordres i en annen stilling enn de frivillige i forhold til avkorting eller bortfall av pensjon, slik at departementet foreslår tilsvarende regler også for disse.
Ved beordring vil arbeid utført i de virksomheter som omfattes av helse- og sosialberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav a til c, falle inn under framlegget til lovendringer.
4.4 Særlige forhold ved tjenestepensjonsordningene
Som det framkommer i punkt 3.1 til 3.3 er dagens regler for avkorting av alderspensjon i tjenestepensjonsordningene knyttet opp til at pensjonisten igjen tar en medlemsberettiget stilling. I de foreslåtte endringer vil inntekt i forbindelse med pandemien ikke medføre at pensjonen skal avkortes eller falle bort. Dersom inntekten medfører at vedkommende fyller vilkårene for en medlemsberettiget stilling, vil pensjonisten fortsatt kunne få rett til medlemskap og de rettigheter som følger medlemskapet.
Enkelte alderspensjonister kan ha pensjon fra kommunale tjenestepensjonsordninger som ikke omfattes av dette framlegget. Disse ordningene følger i stor grad de samme regler som gjelder for Statens Pensjonskasse. Reglene er vedtektsfestet. I den grad aktuelt personell får pensjon fra en slik tjenestepensjonsordning, forutsetter departementet at disse ordninger følger samme endring som foreslås i framlegget.
4.5 Ikraftsetting og opphør
Departementet foreslår at endringene trer i kraft straks, og gis virkning fra og med 1. oktober 2009. Pensjonister som har utført arbeid i forbindelse med utbrudd av influensa A fra denne dato, og som ellers fyller vilkårene i framlegget, får ikke avkorting eller bortfall av pensjonen. Virkningstidspunktet er fastsatt på bakgrunn av at enkelte pensjonister allerede frivillig gjør tjeneste i forbindelse med utbrudd av influensa A.
Behovet for ekstrapersonell i helsesektoren antas å være aktuelt i en begrenset periode, slik at lovendringene uansett opphører å gjelde 1. juli 2010.