2 Endringsforslag
Inntil en permanent statlig eksportfinansieringsordning er på plass, er det foreslått å organisere en overgangsordning hvor Eksportfinans vil fungere som tilrettelegger, mens staten er långiver. Overgangsordningen vil først kunne tre i kraft når Stortinget og styret i Eksportfinans har fattet de nødvendige vedtak og en overgangsavtale mellom staten og Eksportfinans er klar. I mellomperioden (interimsperioden) frem til en overgangsordning er operativ, har ikke regjeringen nødvendige fullmakter til å utbetale lån.
I Prop. 34 S (2011-2012) er det foreslått for Stortinget, jf. forslag til vedtak V, at Nærings- og handelsdepartementet kan overta lån som er honorert fra Eksportfinans ASA fra 18. november 2011 og frem til en overgangsordning er på plass. Dette ble gjort for at det ikke skulle bli stopp i tilbudet til næringslivet. Etter at proposisjonen ble lagt frem, har det i dialogen med Eksportfinans kommet frem flere forhold som gjør det nødvendig å endre dette forslaget. Innsideproblematikk gjorde det vanskelig å involvere Eksportfinans før Prop. 34 S (2011-2012) ble fremlagt.
I Prop. 34 S (2011-2011) legger regjeringen til grunn at overgangsordningen skal sørge for utbetaling av lån til CIRR-kvalifiserte prosjekter der Eksportfinans allerede har gitt tilsagn, men ikke utbetalt lånene. I tillegg skal overgangsordningen sørge for tilsagn om nye CIRR-kvalifiserte lån og eventuell utbetaling av disse. Eksportfinans vil fortsette å forvalte en betydelig portefølje av lån som er gitt tidligere, både lån gitt til CIRR-kvalifiserte prosjekter og andre former for markedslån mange år fremover. Endringene som foreslås i denne proposisjonen, endrer ikke på dette faktum.
2.1 Overtakelse av delutbetalte lån
Mange av de lånene som skal utbetales i interimsperioden og senere, er delutbetalinger. Dette gjelder hovedsakelig store lånefasiliteter med mange långivere (syndikater), hvor Eksportfinans er långiver for en del av lånet. Eksportfinans kan da ha flere delutbetalinger på sin del av lånet. I Prop. 34 S (2011-2012) er det lagt til grunn at staten kun skal overta eller tre inn i den delen av lånet som kommer til utbetaling etter 18. november 2011. I de fleste låneavtaler Eksportfinans er part i, foreligger det en adgang til å overdra hele eller deler av lånet på visse vilkår. Vilkårene for overdragelse av lån kan variere mellom låneavtalene og ha forskjellige krav til samtykke fra andre långivere samt låntaker. Det må derfor gjøres en konkret vurdering av hver enkelt låneavtale for å kunne fastsette hvilke vilkår som gjelder for overdragelse av hele eller deler av lånet i den enkelte sak. Eksportfinans har anmodet om at staten overtar hele engasjementet der det har vært delutbetalinger før 18. november 2011, både der det i låneavtalene ligger begrensninger med hensyn til å overdra deler av lånet og der slike begrensninger ikke er tilstede. Med hele engasjementet menes Eksportfinans’ del av lånet, dersom det er flere låntakere i lånefasiliteten. De deler av lånene som allerede er utbetalt, og som Eksportfinans ber staten om å ta over sammen med nye utbetalinger, utgjør om lag 7 mrd. kroner. Nye utbetalinger på disse lånene, utgjør om lag 5,4 mrd. kroner. Sistnevnte beløp er det tatt høyde for i bevilgningsforslaget på 30 mrd. kroner for overgangsfasen som ble fremmet i Prop. 34 S (2011-2012).
2.2 Refinansiering av lån med kortere marginbinding enn løpetid
Eksportfinans har tilbudt CIRR-kvalifiserte lån med markedsrente, noe regjeringen gjennom Prop. 34 S (2011-2012) har foreslått å videreføre i den statlige ordningen. Eksportfinans har meddelt at selskapet, som følge av finanskrisen i 2008, begynte å tilby lån med kortere binding av lånets rentemargin enn løpetiden på lånet. Normal rentebindingsperiode har vært 3 eller 5 år, mens løpetidene normalt er 10-12 år. Dette skyldtes at Eksportfinans som følge av finanskrisen ikke lenger fikk tilstrekkelig tilgang på lange innlån. I slike reforhandlinger er ikke partene forpliktet til å videreføre låneforholdet, slik at Eksportfinans kan kreve lånet innfridd. Eksportfinans har meddelt at selskapet vil kunne kreve slike lån innfridd, fordi det ikke lenger får innlån. Dersom låntakerne ikke får alternativ finansiering i markedet, vil de kunne stå uten finansiering. I 2012 skal lån for om lag 6,2 mrd. kroner reforhandles. Totalt beløper slike lån seg til om lag 20 mrd. kroner. Etter at virkningene av finanskrisen ble svakere, har Eksportfinans igjen den senere tid i en del tilfeller tilbudt like lang marginbinding som lånets løpetid.
2.3 Tilsagn
I proposisjonsteksten i Prop. 34 S (2011-2012) fremgår det at 30 mrd. kroner gjelder utbetalinger og overtakelse av noen lån. Samtidig bes det i vedtak IV i proposisjonen om en samlet ramme for tilsagn og utbetalinger på 30 mrd. kroner. Det er behov for å skille fullmakt om tilsagn fra faktiske utbetalinger, ettersom tilsagnsvolumet normalt er mange ganger høyere enn det som kommer til utbetaling. I 108-avtalen med Eksportfinans har det ikke vært satt tak for tilsagn. På bakgrunn av bevilgningsforslaget under kap. 934, post 90 er det ikke behov for egen fullmakt knyttet til utbetaling av lån.