7 Konklusjon og tilråding
Gjennomføring av direktivet vil medføre en svekking av forbrukerbeskyttelsen på noen punkter, mens det på andre vil bli klarere regler og styrking av forbrukernes rettigheter. De viktigste endringene som følge av det nye direktivet er at forbrukere over hele Europa får like rettigheter til informasjon før de handler og rett til å ombestemme seg innen 14 dager ved salg utenfor butikk. Dette vil også komme norske forbrukere til gode når de handler på nettet med næringsdrivende i andre EØS-land.
Mer harmoniserte regler i det indre markedet kan bidra til økt salg rettet mot norske forbrukere, som igjen kan føre til større utvalg av varer og tjenester. Næringsdrivende vil som følge av dette kunne møte en sterkere konkurranse fra aktører i andre EØS-stater, og forbrukerne vil kunne oppnå lavere priser. For tilsynsmyndigheter vil formodentlig mer ensartede regler være en fordel.
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet tilrår at Norge godkjenner beslutningen i EØS-komiteen om endring av EØS-avtalens vedlegg XIX (Forbrukervern) ved å innlemme europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) nr. 83/2011 av 25. oktober 2011 om forbrukerrettigheter, om endring av rådsdirektiv (EØF) nr. 13/1993 og av europaparlaments- og rådsdirektiv (EF) nr. 44/1999 og om oppheving av rådsdirektiv (EØF) nr. 577/1985 og av europaparlaments- og rådsdirektiv (EF) nr. 7/1997. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.