Prop. 48 L (2012–2013)

Endringer i regnskapsloven og enkelte andre lover (rapportering om samfunnsansvar mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte bestemmelser

Til endringer i Regnskapsloven

Til § 3-2 fjerde ledd annet punktum

Bestemmelsen er en konsekvensendring som følge av den foreslåtte bestemmelsen i femte ledd, og innebærer at regelen i femte ledd går foran unntaket i fjerde ledd annet punktum.

Til § 3-2 femte ledd:

Bestemmelsen gjennomfører EØS-regler som svarer til direktiv 2009/49/EF art. 2. Det vises til nærmere omtale i punkt 3.6.

Til § 3-3 b fjerde ledd

Endringen i § 3-3 b fjerde ledd innebærer at departementet gis hjemmel til å gi nærmere regler om avleggelse og oppdatering av opplysninger i redegjørelsen for foretaksstyring, herunder også om revisors plikter i forbindelse med opplysningene i redegjørelsen. Det vises til omtalen i punkt 2.5.5.3.

Til § 3-3 c

Det foreslås at det i ny § 3-3 c i regnskapsloven oppstilles plikt til å gi en redegjørelse for hva foretaket gjør for å integrere hensynet til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og sosiale forhold, miljø og bekjempelse av korrupsjon i sine forretningsstrategier, i sin daglige drift og overfor sine interessenter. Rapporteringskravet tar først og fremst sikte på det foretakene gjør på frivillig basis utover å overholde lover og reglene i landene hvor de opererer, og det er slik sett ikke tilsiktet noen vesentlig realitetsendring sammenlignet med arbeidsgruppens forslag. Endringen sammenlignet med arbeidsgruppens forslag innebærer imidlertid en klargjøring av at foretakene ikke behøver å avgrense samfunnsansvaret mot mer generelle lovbestemte plikter innenfor de temaene som definisjonen dekker, eller mot nærmere beskrivelser av hvordan foretaket har oppfylt lovkrav eller arbeidet for å forhindre lovbrudd innenfor disse områdene. Det vises for øvrig til omtalen i kap. 2.5.2. Plikten til å gi en redegjørelse som nevnt gjelder for store foretak, jf. § 1-5. Det forutsettes at formuleringen omfatter alle foretak som er pålagt å følge reglene for store foretak i regnskapsloven. Det vises til omtalen i kap. 2.5.1. For foretak som er del av et konsern, foreslås visse unntak i bestemmelsens fjerde ledd, jf. omtale nedenfor.

Redegjørelsen skal som hovedregel minst omfatte opplysninger som nevnt i bestemmelsens annet og tredje punktum. Det vises til kap. 2.5.3.

Etter første ledd annet punktum skal redegjørelsen omfatte opplysninger om retningslinjer, prinsipper, prosedyrer og standarder foretaket benytter for å integrere hensynet til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og sosiale forhold, miljø og bekjempelse av korrupsjon i sine forretningsstrategier, i sin daglige drift og overfor sine interessenter. «Retningslinjer, prinsipper, prosedyrer og standarder» er samlet sett ment å skulle dekke det som i den danske bestemmelsen er betegnet «politikker», og som på norsk gjerne benevnes som «policy». Avgjørende for opplysningsplikten vil dermed ikke være hva foretakene velger å kalle sine instrumenter for å fastsette, beskrive og operasjonalisere sin «samfunnsansvarspolicy», men instrumentenes reelle innhold. Det vises for øvrig til omtalen i kap. 2.5.3.

Etter første ledd tredje punktum, skal det redegjøres for hvordan foretaket arbeider for å omsette retningslinjer, prinsipper, prosedyrer og standarder som nevnt i første ledd annet punktum til handling. Det skal videre gis en vurdering av resultatene som er oppnådd i løpet av året som er gått og opplyses om forventningene til arbeidet framover. I dette ligger et krav til sammenheng mellom retningslinjene, prinsippene, prosedyrene og standardene som det er opplyst om at foretaket benytter iht. annet punktum, og arbeidet for å følge opp disse retningslinjene mv. etter tredje punktum. Bestemmelsen medfører ikke krav om at det må gis en kvantitativ vurdering. En kvalitativ resultatvurdering vil derfor kunne være tilstrekkelig. Samtidig vil en kvantitativ fremstilling ofte være til større nytte for brukerne av redegjørelsen for samfunnsansvar, og foretaket bør derfor vurdere om det er grunnlag for å presentere utvalgte nøkkeltall eller andre relevante indikatorer som gjør det mulig å vurdere foretakets resultatoppnåelse på en mer objektiv måte. Det vises for øvrig til omtalen i kap. 2.5.3. Som vist til av arbeidsgruppen, bør det for øvrig opplyses om foretaket er blitt sertifisert i henhold til en sertifiseringsordning for prosesser eller produkter på samfunnsansvarsområdet, dersom dette er tilfellet.

Etter annet ledd skal foretak som ikke har retningslinjer, prinsipper, prosedyrer og standarder som nevnt i første ledd annet punktum opplyse særskilt om dette.

I tredje ledd første punktum er det åpnet for at departementet kan fastsette forskrift om at redegjørelsen for samfunnsansvar, kan gis i form av en framskrittsrapport til FNs initiativ for samarbeid med næringslivet om en bærekraftig utvikling (Global Compact), eller offentlig rapport basert på rammeverket til Det globale rapporteringsinitiativet (GRI). I dette ligger at departementet gis hjemmel til å fastsette forskrift om at slik framskrittsrapport/offentlig rapport kan oppfylle kravet til redegjørelse etter første ledd, og det vil dermed ikke være anledning til å benytte denne adgangen før det eksplisitt er åpnet for det gjennom nærmere forskriftsregulering. Departementet kan i den forbindelse også stille nærmere krav som slike ev. rapporter må oppfylle. I medhold av bestemmelsen kan det for eksempel stilles nærmere innholdsmessige krav eller krav til revisjon eller annen ekstern verifisering av slik rapportering dersom dette anses for hensiktsmessig, herunder eventuelt også krav om at det skal gis nærmere opplysninger om slike rapporter i årsberetningen. Dette kan bl.a. omfatte opplysninger om hvor rapporten finnes offentlig tilgjengelig, hvilke temaer som dekkes, om den er revidert eller på annen måte kontrollert mv. Det vises til omtalen i kap. 2.5.3.

Etter bestemmelsens fjerde ledd unntas datterselskap som er del av et konsern fra opplysningskravene i første ledd, dersom morselskapet har gitt en redegjørelse for samfunnsansvar i konsernets årsberetning eller annet sted som det er vist til i årsberetningen, som dekker det aktuelle datterselskapet. Det vises til omtalen i kap. 2.5.1.3.

I bestemmelsens femte ledd åpnes det for at redegjørelse etter første ledd gis i årsberetningen eller i annet offentlig tilgjengelig dokument. Bestemmelsen er nærmere omtalt i kap. 2.5.5. Dersom redegjørelsen gis i «annet offentlig tilgjengelig dokument», er det et krav at det opplyses i årsberetningen om hvor dokumentet finnes offentlig tilgjengelig. Som vist til av arbeidsgruppen, vil dokumentbegrepet kunne omfatte eventuelle elektroniske dokumenter, for eksempel publisert på foretakets hjemmeside. Departementet antar for øvrig at formuleringen «annet offentlig tilgjengelig dokument» innebærer noe mer fleksibilitet med hensyn til avgivelse av redegjørelsen om samfunnsansvar enn formuleringen «supplerende beretning til årsrapporten» som er benyttet i § 99 a i regnskabsloven i Danmark. Bl.a. antar departementet for eksempel at det kan reises spørsmål om hvorvidt formuleringen «supplerende dokument til årsberetningen» vil dekke en redegjørelse for samfunnsansvar som er del av årsrapporten til et annet konsernselskap, eller som består av rapportering til et annet rapporteringsinitiativ enn de som eksplisitt reguleres i bestemmelsen, for eksempel i henhold til FNs Prinsipper for Ansvarlige Investeringer eller Initiativet for Etisk Handel. På den annens side vil «annet offentlig tilgjengelig dokument» etter omstendighetene kunne dekke slike dokumenter. Forutsetningen er at samtlige krav som er satt til redegjørelser for samfunnsansvar i § 3-3 c og eventuelle forskrifter er oppfylt, herunder henvisninger, innhold, avgivelse, ansvar samt ev. utfyllende regler fastsatt av departementet. I slike tilfeller gjelder det heller ikke noe alminnelig unntak fra kravet til revisors konsistenssjekk, på linje med unntaket for framskrittsrapport til Global Compact eller rapportering til GRI.

Bestemmelsens sjette ledd åpner for at opplysninger som nevnt i § 3-3 a niende til tolvte ledd kan gis i en redegjørelse for samfunnsansvar gitt som eget dokument istedenfor i årsberetningen. Det er et krav etter bestemmelsens annet punktum at det i årsberetningen i tilfelle skal opplyses om at adgangen er benyttet. Adgangen til å samle opplysningene i samsvar med første punktum gjelder ikke for redegjørelse for samfunnsansvar gitt i henhold til reglene i tredje til fjerde ledd, og foretak som benytter disse unntakene må derfor gi samtlige opplysninger etter § 3-3 a niende til tolvte ledd i årsberetningen. Det vises til omtalen i kap. 2.5.7.

I bestemmelsens sjuende ledd er departementet gitt hjemmel til å fastsette utfyllende krav til redegjørelsens innhold, jf. kap. 2.5.3. Departementet er dessuten gitt hjemmel til gi nærmere regler om avleggelse og oppdatering av opplysninger i redegjørelsen for samfunnsansvar, herunder også om revisors plikter i forbindelse med opplysningene i dokumentet. Det vises til omtalen i kap. 2.5.5.

Til § 3-5 femte ledd

Forslaget til endring i § 3-5 presiserer at underskriften i årsberetningen skal anses å omfatte redegjørelsen for samfunnsansvar også i tilfeller hvor denne er gitt som et eget dokument som det er henvist til i årsberetningen. Det vises til omtalen i kapittel 2.4.3.

Til endringer i revisorloven

Til § 3-5 annet ledd tredje punktum

Det vises til omtalen i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 5-1 første ledd

Forslaget til endring i § 5-1 oppstiller krav om at de opplysningene som minst må gis i redegjørelsen for samfunnsansvar etter regnskapsloven § 3-3 c første ledd samt opplysninger etter regnskapsloven § 3-3 a niende til tolvte ledd som er inntatt i slikt dokument, vil være gjenstand for revisors konsistenssjekk også i tilfeller hvor den avgis som eget dokument. Dette innebærer at det ikke gjelder krav om at revisor må konsistenssjekke opplysninger som gis utover minstekravene etter regnskapsloven § 3-3 c første ledd og opplysninger etter regnskapsloven § 3-3 a niende til tolvte ledd i slike tilfeller. Forslaget er nærmere omtalt i kapittel 2.5.6. Henvisningen til § 3-3 c første ledd innebærer at redegjørelse avgitt i samsvar med forskrift gitt i medhold av § 3-3 c tredje ledd i utgangspunktet ikke vil være omfattet av kravet til revisors konsistenssjekk. I § 3-3 c tredje ledd er departementet imidlertid gitt hjemmel til å oppstille krav til konsistenssjekk eller annen form for ekstern verifikasjon i forskrift dersom dette senere vurderes som ønskelig.

Til § 5-6 fjerde ledd

Forslaget til endring i § 5-6 er en følge av endringen i § 5-1, og presiserer at revisors uttalelse om konsistenssjekken også skal omfatte de opplysningene revisor skal konsistenssjekke i redegjørelse for samfunnsansvar gitt som eget dokument. Det vises til omtalen i kapittel 2.5.6 og merknadene til endringene i revisorloven § 5-1.

Til endringer i verdipapirhandelloven

Til § 4-2 fjerde ledd

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 4-3 første ledd

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 4-3 femte ledd

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 4-3 sjette ledd

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 4-3 åttende ledd

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 17-2 første ledd første punktum

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 17-3 annet ledd nr. 2

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 17-3 annet ledd nr. 6

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 17-3 tredje ledd

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til § 17-4 første ledd første punktum

Det vises til omtale i kapittel 4. Lovendringen retter opp henvisningsfeil.

Til forsiden