4 Beslutningen i EØS-komiteen
4.1 Innholdet i EØS-komitébeslutningen
EØS-komiteen forventes i løpet av februar 2011 å fatte beslutning om at vedlegg XX, Miljø, til EØS-avtalen skal endres ved innlemming av direktiv 2008/101/EF av 19. november 2008 om inkludering av luftfart i klimakvotesystemet.
Artikkel 1 fastslår at direktiv 2008/101/EF innlemmes i EØS-avtalens vedlegg XX punkt 21al med bl.a. følgende tillegg:
’ba) Gjelder Liechtenstein. Liechtenstein vil etterkomme direktivet når aktuell luftfartsvirksomhet finner sted på Liechtensteins territorium.”
bb) I artikkel 3c nr. 4 fastsetter at ”EØS-komiteen skal, i samsvar med avtalens framgangsmåter og på grunnlag av tall oversendt av EFTAs overvåkningsorgan i samarbeid med Eurocontrol, bestemme de historiske luftfartsutslippene for hele EØS ved at det aktuelle tallet for flyginger innenfor og mellom EFTA-statenes territorium og flyginger mellom EFTA-statene og tredjestater, legges til Kommisjonens vedtak når dette innlemmes i EØS-avtalen.”
bd) I artikkel 3e nr. 2 og artikkel 3f nr. 4 fastsetter at ”Innen samme dato skal EFTA-statene levere søknadene de har mottatt til EFTAs overvåkningsorgan, som uten opphold skal videresende dem til Kommisjonen.”
be) Artikkel 3e nr. 3 bestemmer at ”EØS-komiteen skal i samsvar med avtalens framgangsmåter og på grunnlag av tall oversendt av EFTAs overvåkningsorgan i samarbeid med Eurocontrol, bestemme den samlede mengden kvoter, antall kvoter som skal auksjoneres, antall kvoter i særlig reserve og antall kvoter som skal tildeles vederlagsfritt, for hele EØS ved at de aktuelle tallene for flyginger innenfor og mellom EFTA-statenes territorium og flyginger mellom EFTA-statene og tredjestater, legges til Kommisjonens vedtak når dette innlemmes i EØS-avtalen.
Kommisjonen skal bestemme referanseverdier for hele EØS. Under beslutningsprosessen skal Kommisjonen samarbeide nært med EFTAs overvåkningsorgan. EFTA-statenes beregning og offentliggjøring i henhold til artikkel 3e nr. 4 skal finne sted etter at EØS-komiteen har truffet beslutning om innlemming av Kommisjonens vedtak i EØS-avtalen.”
bf) I artikkel 3f nr. 5 fastsette at ”Kommisjonen skal bestemme referanseverdier for hele EØS. Under beslutningsprosessen skal Kommisjonen samarbeide nært med EFTAs overvåkningsorgan. EFTA-statenes beregning og offentliggjøring i henhold til artikkel 3e nr. 4 skal finne sted etter at EØS-komiteen har truffet beslutning om innlemming av Kommisjonens vedtak i EØS-avtalen.”
3.
’ia) Etter artikkel 16 nr. 12 skal nytt nr. 13 lyde:
”13. EFTA-statene skal oversende eventuelle anmodninger i henhold til artikkel 16 nr. 5 og nr. 10 til EFTAs overvåkningsorgan, som uten opphold skal oversende dem til Kommisjonen.”
ib) I artikkel 18a nr. 1 fastsettes bl.a. at ”Overføringer av luftfartøyoperatører til EFTA-statene skal finne sted i løpet av 2011 etter at operatørene har oppfylt sine forpliktelser for 2010.
id) Artikkel 18d sier bl.a. at EFTA-statene og EFTAs overvåkningsorgan kan de be om bistand fra Eurocontrol eller en annen relevant organisasjon.”’
Artikkel 2 fastslår at teksten til direktiv 2008/101/EF på islandsk og norsk, som skal kunngjøres i EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende, skal gis gyldighet.
Artikkel 3 fastslår at beslutningen trer i kraft dagen etter at EØS-komiteen har mottatt meldninger fra alle partene i komiteen i medhold at artikkel 103 nr. 1 i EØS-avtalen.
Artikkel 4 slår fast at beslutningen skal kunngjøres i EØS-avdelingen av og EØS-tillegget til ”Den europeiske unions tidende”.
Svalbard er ikke omfattet av EØS-avtalen og regnes derfor som tredjeland i henhold til dette regelverket. Dette innebærer at flygninger mellom Svalbard og EØS-området (for eksempel Norge) er omfattet av kvoteplikten, mens flygninger mellom Svalbard og land utenfor EØS (for eksempel Russland) ikke er omfattet. Flygninger internt på Svalbard er heller ikke omfattet. Den norske klimakvoteloven er gitt anvendelse på den norske delen av kontinentalsokkelen med de begrensninger som følger av folkeretten. Flygninger til, fra og mellom offshoreinstallasjoner, herunder landingsplasser på skip som befinner seg på kontinentalsokkelen, er dermed også omfattet av kvoteplikten.
4.2 Nærmere om tilpasningene for EØS/EFTA-statene
Ved innlemmelsen av direktivet i EØS-avtalen gjøres EFTA-statene til en integrert del av EUs kvotesystem for luftfart, på lik linje med EU-statene. EØS-avtalens egenart og hensynet til å ivareta topilarstrukturen i EØS-avtalen har imidlertid gjort det nødvendig med enkelte tilpasninger til direktivet, i form av noen presiseringer når det gjelder hvilken beslutningsprosess det legges opp til i EØS. Det har vært behov for å avklare hvordan Kommisjonens beslutninger skal innlemmes i EØS-avtalen.
Tilpasningsteksten innebærer blant annet at EØS-komiteen gis fullmakt til å fastsette historiske luftfartsutslipp og fastsette den samlete kvotemengden innenfor hele EØS-området. Videre fastslås det i tilpasningsteksten at Kommisjonen fastsetter en felleseuropeisk standard for tildeling av vederlagsfrie kvoter som også vil omfatte EFTA-statene. Ordningen er begrunnet i at det ikke er mulig å dele beslutningsprosessen ved at Kommisjonen fastsetter egne EU-tall før EØS-komiteen beslutter tall for hele EØS. Det forutsettes i tilpasningsteksten at Kommisjonens vedtak om felleseuropeisk standard for tildeling av vederlagsfrie kvoter innlemmes i EØS-avtalen ved beslutning i EØS-komiteen.
Videre regulerer tilpasningsteksten at Norge vil overta administrasjonsansvaret for noen få luftfartsoperatører som i dag administreres av EU-stater og hvordan denne overføringen av luftfartsoperatører skal skje.