3 Hovedinnholdet i avtalen
Avtalen består av en fortale, ni artikler og et vedlegg.
I fortalen vises det til de spesielle bånd som knytter Norge og Frankrike sammen på kultur- og undervisningsområdene som følge av bilaterale og multilaterale avtaler.
Det vises også til Avtale mellom Norge og Frankrike vedrørende økonomisk, industriell, teknologisk, vitenskapelig og kulturelt samarbeid av 3. desember 1986 (Troll-avtalen).
Artikkel 1 fastsetter avtalens formål og gir en overordnet beskrivelse av det utdanningstilbudet som skal sikres. Det fastslås at 22 norske elever skal gis mulighet til å følge et undervisningsløp på tre år ved et fransk lycée (en fransk videregående skole) med sikte på å avlegge fransk baccalauréat.
Artikkel 2 fastsetter bestemmelser om hvordan elevene velges ut, forberedes, og integreres, botilbud mv.
Artikkel 3 fastsetter særlige tilpasninger i innholdet i de norske elevenes opplæring.
Artikkel 4 fastsetter at det skal være en norsk seksjon ved hvert av Akademiene, ledet av en norsk lærer. Artikkelen omhandler tilsettingsprosedyrer og tilsettingsvilkår for de norske lærerne ved seksjonene, kalt seksjonsledere. Avtalepunktet sikrer blant annet de norske lærerne et lønnsnivå som bidrar til rekruttering av særlig kvalifiserte lærere til oppgaven.
Artikkel 5 fastsetter franske myndigheters forpliktelser. Franske myndigheter skal stille skoleplasser og lokaler til rådighet, samt finansiere lønnen til de norske lærerne i Akademiene Caen og Rouen. Franske myndigheter skal i tillegg finansiere lønn til en hjelpelærer ved lyceet i Bayeux ved Akademiet Caen.
Artikkel 6 fastsetter norske myndigheters forpliktelser. Norske myndigheter har ansvar for årlig uttak av elever og skal sørge for at det blir rekruttert norske lærere ved behov. Norske myndigheter skal dekke internatutgiftene til de norske elevene og har ansvar for å organisere og finansiere forberedende kurs, blant annet i fransk. Videre skal norske myndigheter dekke lønnen til den norske seksjonslederen ved skolen i Akademiet Lyon. Samtidig skal elevene fortsatt gis mulighet til å få støtte gjennom Lånekassen til dette tilbudet. Norske myndigheter skal støtte de franske lærerne ved lyceene og mulighet for studieopphold i Norge for franske elever ved de akademier som omfattes av avtalen.
Artikkel 7 har regler om lovvalg og tvistespørsmål. Gjennomføring av avtalen skal skje i henhold til partenes nasjonale rett, tvistespørsmål skal avgjøres ved forhandling mellom partene.
Artikkel 8 omhandler erstatning av tidligere inngåtte avtaler. Alle tidligere inngåtte avtaler mellom Den franske republikks regjering og Kongeriket Norges regjering vedrørende de tre lyceene skal falle bort.
Artikkel 9 omhandler ikrafttredelse, endring, oppsigelse og gjennomføring av avtalen. Avtalen trer i kraft den dato da den siste av partene ga den andre part skriftlig meddelelse om at de nasjonale betingelser for ikrafttredelse av avtalen er oppfylt.
Vedlegg 1 angir tilleggsbestemmelser om gjennomføring av avtalen. Dette omhandler detaljene i innholdet i opplæringen i Frankrike, innholdet i forberedelseskurset, samt detaljregulering av de norske læreres lønn og undervisningsforpliktelser. Lærerne er også gitt i oppgave å bistå elevene utenom skolehverdagen for å sørge for at elevene integreres godt lokalt. Det legges opp til at undervisningsmyndighetene selv kan avtale endringer i vedlegget.