1 Innledning
En grunnleggende oppgave for myndighetene er å beskytte befolkningen. NOU 2012: 14 Rapport fra 22. juli-kommisjonen viser at store deler av landets beredskap ikke fungerte 22. juli 2011, og anbefaler til sammen 31 tiltak for å bedre beredskapen. Ifølge kommisjonen sviktet bl.a. myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya. Angrepet på regjeringskvartalet kunne vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikkerhetstiltak, og flere sikrings- og beredskapstiltak for å vanskeliggjøre nye angrep og redusere skadevirkningene burde ha vært iverksatt. Det vises også til Meld. St. 29 (2011–2012) Samfunnssikkerhet, hvor Regjeringen bl.a. redegjør for ulike tiltak som bidrar til å styrke arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.
Regjeringen har i Meld. St. 21 (2012–2013) gitt sin vurdering av anbefalingene fra kommisjonen og Stortingets vedtak ved behandlingen av innstillingen fra Den særskilte komité om redegjørelse fra justisministeren og forsvarsministeren i Stortingets møte 10. november 2011, jf. Innst. 207 S (2011–2012). Regjeringen har videre fremlagt en overordnet strategi for å forebygge og håndtere terrorangrep.
Politianalysen skal danne grunnlaget for en langsiktig plan for norsk politi. Analysen skal leveres som en offentlig utredning (NOU) juni 2013. Regjeringen vil i forbindelse med statsbudsjettet for 2014 legge frem forslag til videre utvikling av norsk politi. Regjeringen vil i den forbindelse også vurdere endringer i distriktsstruktur. Den desentraliserte og publikumsnære førstelinjetjenesten i politiet forsterkes vesentlig.
I denne proposisjonen fremmer Regjeringen forslag om tiltak som Regjeringen mener kan og bør gjennomføres raskt for å styrke samfunnssikkerheten generelt og politiberedskapen spesielt. Tiltakene utløser et netto bevilgningsbehov i 2013 på til sammen 109 mill. kroner.