2 Forslag til bevilgningsendringer
Kap. 440 Politidirektoratet – politi- og lensmannsetaten
Post 01 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 441, post 01
Bevilgningen dekker driftsutgifter ved Politidirektoratet, politidistriktene (utenom Oslo politidistrikt), politireserven og politiets særorganer (utenom Politihøgskolen).
Styrking av grunnberedskapen i politiet
Politiet er en sentral aktør i det sivile samfunnets beredskap mot ulykker, naturkatastrofer og terroranslag. Den viktigste beredskapen består i at politiet er tilgjengelig med riktig kapasitet når det trengs. I akuttfasen vil de tilgjengelige ressursene i hovedsak være den ordinære politistyrken. En god grunnberedskap tilsier derfor nærhet til hendelsen og god kompetanse for de som først er på stedet.
Politiets innsatspersonell er delt inn i kategorier, IP1, IP2, IP3 og IP4, etter kompetanse og den årlige treningen de skal gjennomføre i henhold til fagplaner fra Politihøgskolen. Personell i kategori 1-4 utgjør samlet om lag 5 500 tjenestepersoner:
I kategori 1 inngår personell fra Beredskapstroppen.
I kategori 2 inngår personell som har livvakttjeneste som hovedoppgave.
I kategori 3 inngår personell i politidistriktenes utrykningsenheter (UEH), som årlig gjennomfører 103 timers opplæring med etterfølgende godkjenningsprosedyre.
I kategori 4 inngår personell som årlig gjennomfører 40 timers utdanning og godkjenningsprøve for tjenestevåpen.
For å styrke grunnberedskapen i politiet foreslås det å øke antall personell i kategori IP3 fra 800 til 1200, ved å utdanne 200 ekstra i 2013 og ytterligere 200 i 2014. Forslaget skal bedre tilgjengeligheten til personell med særskilt tilleggskompetanse for bl.a. skarpe oppdrag i politidistriktene. For å sikre økt trening i «skyting pågår» mv., vil Regjeringen øke antall treningstimer for IP4 personell fra dagens 40 til 48 timer.
22. juli-kommisjonen fremhever at det er viktig at alle operasjonssentraler har en slik robusthet at de til enhver tid kan lede aksjoner av en viss størrelse. Operasjonssentralen leder bl.a. politidistriktets operative tjeneste ved å fordele oppdrag på de patruljene som er til disposisjon. Operasjonssentralen betjener også politiets nødnummer (112). I lys av operasjonssentralens sentrale rolle som styrings- og ledelseselement, har POD i disponeringsskrivet for 2013 gitt pålegg om minimumsbemanning ved operasjonssentralene på to personer. Regjeringen vil legge til rette for en minimumsbemanning på to personer ved de minste distriktene og tre ved de mellomstore distriktene.
Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 440, post 01 med 54,3 mill. kroner i 2013.
Nasjonal politioperativ sentral
22. juli-kommisjonen anbefaler at det bør etableres en nasjonal politioperativ sentral som en skalerbar del av operasjonssentralen i Oslo, for å muliggjøre en koordinert samhandling ved hendelser som finner sted i flere distrikter eller overskrider kapasiteten til det enkelte distrikt. Regjeringen vil iverksette planlegging med sikte på å etablere en nasjonal politioperativ sentral.
Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 440, post 01 med 5 mill. kroner til videre planlegging i 2013.
System for masseinnkalling av personell i politiet
Terrorangrepene 22. juli 2011 viste at de berørte politidistriktene ikke var i stand til å varsle andre politidistrikter om hendelsene på en effektiv måte. Utvikling av nytt riksalarmsystem skal være på plass april 2013.
Politiet erfarte også at rutinene for å hurtiginnkalle personell til tjeneste var svært tungvinte. I forbindelse med utvikling av nytt riksalarmsystem er også et system for masseinnkalling av mannskaper under utvikling og innføring. Det foreslås derfor å øke bevilgningen under kap. 440, post 01 med 5,5 mill. kroner i 2013.
Bærbare enheter - Mobiliti
Mobiliti er et nytt verktøy for mobil systemtilgang som nylig er satt i drift i politiet. Tjenesten gir personell som er ute på oppdrag tilgang til en rekke av politiets IT-systemer på mobile enheter.
Det er behov for å anskaffe flere mobile enheter slik at løsningen kan tas i bruk på en bredere basis i politidistriktene. Dette vil bidra til å effektivisere politiets operative oppgaveutførelse for eksempel i forbindelse med politikontroller og etterforskningsoppdrag, og avlaste operasjonssentralene ved at de vil bruke mindre tid på å bistå patruljene med informasjon. Samtidig kan informasjon raskt sendes inn til operasjonssentralene for videre oppfølging, enten i forebyggende eller etterforskende øyemed.
Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 440, post 01 med 10 mill. kroner i 2013.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) - IKT
Både 22. juli-kommisjonens rapport og Traavik-utvalget har pekt på behovet for bedre informasjonshåndtering og kommunikasjonsløsninger hos PST. PST har utviklet en overordnet IKT-strategi for perioden 2013-2017 som viser behov for en rekke IKT-tiltak fremover for å effektivisere oppgaveløsningen. Det er bl.a. behov for mer robuste og tilgjengelige løsninger for gradert informasjonsutveksling mellom PST og andre virksomheter. I tillegg er det behov for tre nye årsverk med IKT-kompetanse og ekstern bistand til forprosjektering av nye IKT-løsninger.
Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 440, post 01 med 11,5 mill. kroner i 2013.
Oppsummering
Regjeringen foreslår å øke bevilgningen under kap. 440, post 01 med til sammen 86,3 mill. kroner i 2013.
Kap. 442 Politihøgskolen
Post 01 Driftsutgifter
Bevilgningen på posten dekker lønnsutgifter og andre driftsutgifter ved Politihøgskolen.
Etablering av en minimumsbemanning på to polititjenestemenn ved operasjonssentralene ved de minste politidistriktene og tre ved de mellomstore distriktene, medfører behov for økt kapasitet ved Politihøgskolen, jf. omtale under kap. 440 Politidirektoratet – politi- og lensmannsetaten. Det foreslås derfor å øke bevilgningen under kap. 442, post 01 med 3 mill. kroner i 2013.
Kap. 451 Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Post 01 Driftsutgifter
Bevilgningen skal dekke alle ordinære driftsutgifter og investeringer for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
22. juli-kommisjonen peker på viktigheten av følgende i sin anbefaling nr. 5: «Det må etableres gradert samband og rutiner for rask informasjonsflyt til, fra og mellom departementene og deres underliggende etater, også under kriser».
Det er nødvendig å etablere en høygradert kommunikasjonsløsning i departementene, samt hos eksisterende brukere, herunder hos fylkesmennene. Dette vil sikre at Fylkesmannen ivaretar sitt ansvar for krisehåndtering ved hendelser i fred, krise og krig.
På bakgrunn av ovennevnte foreslås det å øke bevilgningen under kap. 451, post 01 med 12 mill. kroner i 2013 til investeringer i gradert samband for departementene og Fylkesmannen. Driftsutgiftene dekkes innenfor rammen av det enkelte departement eller fylkesmann.
Kap. 455 Redningstjenesten
Post 71 Tilskudd til frivillige organisasjoner i redningstjenesten
Bevilgningen på posten dekker tilskudd til de frivillige organisasjonene i redningstjenesten som representeres av paraplyorganisasjonen FORF (Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum).
Stortinget har besluttet at frivillige organisasjoner skal bli brukere av Nødnett på et senere tidspunkt, jf. Innst. 371 S (2010–2011). De frivillige spiller en sentral og integrert rolle i redningstjenesten og er naturlige brukere av Nødnett. I mange sammenhenger er de frivillige den eneste tilgjengelige ressursen i akuttfasen.
Inndekning av kostnader til drift og brukerbetaling foreslås bevilget som økt tilskudd til de frivillige, som så faktureres i tråd med etablert brukerbetalingsordning.
Det foreslås at bevilgningen under kap. 455, post 71 økes med 3,5 mill. kroner, jf. omtale under kap. 456, post 01 og 45, samt kap. 3456, post 01 og post 02.
Kap. 456 Direktoratet for nødkommunikasjon
Nødnett muliggjør en trygg og sikker kommunikasjon mellom ulike aktører involvert i en hendelse, fra den strategiske sentrale ledelsen, ned gjennom den regionale ledelsen på fylkesnivå, kommuner og etater og ut til de operative enhetene som håndterer krisen. Flere brukere tilknyttet et felles, robust kommunikasjonsnett vil gi nye muligheter for informasjonsdeling og økt samhandling på tvers av geografiske og organisatoriske grenser. Mange brukere i Nødnett vil også bidra til økt samfunnsnytte og medføre at driftskostnadene kan fordeles på flere, noe som på sikt vil kunne gi lavere driftskostnader for den enkelte bruker. Arbeidet med etablering av beslutningskriterier for valg av hvilke nye brukergrupper utover de frivillige som bør prioriteres pågår, og vil bli presentert for Stortinget på et senere tidspunkt.
De frivillige kommuniserer i dag med nødetatene på ulike måter og med andre løsninger enn Nødnett. Når Nødnett gradvis tas i bruk av nødetatene brann, helse og politi, blir de frivilliges muligheter til direkte kontakt med nødetatene svekket. Dette kan medføre en svekket redningstjeneste og behov for økt ressursbruk i nødetatene. Reduserte kommunikasjonsmuligheter vil også kunne ramme publikum og nødstedte ved at viktig tid i redningsaksjoner går tapt, noe som igjen vil kunne medføre økt fare for liv og helse.
Det foreslås derfor at de frivillige organisasjonene i redningstjenesten blir brukere av Nødnett, og at staten dekker førstegangsinvesteringen i brukerutstyr og kostnadene knyttet til drift av løsningene samt abonnementsavgiften. For hele landet utgjør investeringsbehovet 30,2 mill. kroner. Når Nødnett er landsdekkende vil kostnader til drift og brukerbetaling for de frivillige organisasjoner i redningstjenesten utgjøre 21,5 mill. kroner årlig.
Post 01 Driftsutgifter
Bevilgningen på posten dekker statens kostnader forbundet med drift av Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) og statens forpliktelser som følge av utbygging og drift av Nødnett.
Som følge av implementering av frivillige i Nødnett, foreslås det å øke bevilgningen under kap. 456, post 01 med 0,2 mill. kroner i 2013.
Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres
Bevilgningen dekker statens kostnader forbundet med investeringer i radionett, utstyr til nødetatenes kommunikasjonssentraler og terminaler i 2013 knyttet til utbygging av trinn 2 av Nødnett.
Som følge av implementering av frivillige i Nødnett, foreslås det å øke bevilgningen under kap. 456, post 45 med 5 mill. kroner i 2013 til investering og installering av radioterminaler samt klargjøring av disse.
Kap. 3456 Direktoratet for nødkommunikasjon
Post 01 Brukerbetaling
Inntektene på posten består av brukerbetaling fra nødetatene for tilgang til Nødnett. Som følge av implementering av frivillige i Nødnett, foreslås det å øke bevilgningen under kap. 3456, post 01 med 3,3 mill. kroner i 2013.
Post 02 Variable refusjoner
Posten består bl.a. av refusjoner fra brukere for kostnader de selv har initiert. Som følge av implementering av frivillige i Nødnett, foreslås det å øke bevilgningen under kap. 3456, post 02 med 0,2 mill. kroner.
Kap. 1733 Luftforsvaret
Regjeringen vil etablere militær helikopterberedskap i Nord-Norge som på anmodning også skal kunne bistå politiet med transportkapasitet innenfor rammen av alminnelig bistand iht bistandsinstruksen. Beredskapen etableres med to Bell 412 helikoptre med utgangspunkt i Bardufoss. Det må imidlertid påregnes perioder der helikoptrene tas av beredskap for å kunne gjennomføre høyere prioriterte militære oppdrag, samt nødvendig øving og trening. For eksempel vil deler av helikopterstyrken i perioder inngå i NATOs reaksjonsstyrker, og dersom disse blir aktivisert, vil det ikke være mulig å samtidig opprettholde nasjonal beredskap i Nord-Norge.
Post 01 Driftsutgifter
Bevilgningen under kap. 1733, post 01 foreslås økt med 2,52 mill. kroner i 2013 til å etablere militær helikopterberedskap med to Bell 412 helikoptre i Nord-Norge, som på anmodning også kan yte alminnelig bistand til politiet. Beredskapen etableres med reaksjonstid tilsvarende dagens beredskap på Rygge. Kapasiteten begrenses til å omfatte transportstøtte til politiet innenfor rammen av alminnelig bistand og inkluderer dermed ikke kapasitet til håndhevelsesbistand. En slik kapabilitet vil kunne bistå med forflytning av politistyrker og dermed muliggjøre en kraftsamling og hurtigere innsetting av politiressurser i regionen.