4 Konsekvensutredning
4.1 Innledning
Konsekvensutredningen for Martin Linge-feltet (daværende Hild) har vært på offentlig høring. Forslaget til program for konsekvensutredning ble oversendt høringsinstansene 1. februar 2011. Basert på dette forslaget og kommentarer fra høringsrunden fastsatte Olje- og energidepartementet utredningsprogrammet 6. juli 2011. Total E&P Norge AS utarbeidet deretter en konsekvensutredning som ble sendt på høring 8. desember 2011 med høringsfrist 6. februar 2012. En oppsummering av merknadene til konsekvensutredningen med operatørene sine kommentarer er gjengitt i vedlegg 1.
Utbyggingsdelen av plan for utbygging og drift av Martin Linge-feltet og plan for anlegg og drift av gassrørledning fra Martin Linge-feltet ble overlevert Olje- og energidepartementet mens konsekvensutredningen fortsatt var på høring. Det er operatørens vurdering at det ikke er nødvendig med tilleggsinformasjon til utbyggingsdelen basert på det som kom frem under høringsprosessen.
Utbyggingen ventes ikke å ha negative konsekvenser av betydning for naturressurser og miljø. Investeringene i Martin Linge-feltet og inntektene til rettighetshaverne, leverandørene og staten vil ha positive virkninger for samfunnet. Prinsippene i naturmangfoldloven §§ 8-12 er reflektert, blant annet gjennom departementets vurdering av konsekvensutredningen.
4.2 Utslipp til luft
Totale utslipp til luft for Martin Linge-feltet i utbyggingsfasen vil være om lag 119 000 tonn CO2, 530 tonn NOx og 12,4 tonn nmVOC. Dette stammer hovedsakelig fra boring og brønnoperasjoner, rørlegging og stålproduksjon.
Utslippene til luft i driftsfasen forventes å være små som følge av kraft fra land. Drift av Martin Linge-feltet forventes å ville medføre årlige gjennomsnittlige utslipp på om lag 12 500 tonn CO2, 88 tonn NOx og 760 tonn nmVOC. Dette inkluderer boring og brønnoperasjoner, fakling, marine operasjoner og helikoptertransport. Utslippene av nmVOC er relatert til lagring og lossing av olje.
4.3 Utslipp til sjø
Det vil være noe utslipp til sjø i forbindelse med boring og ferdigstillelse av brønnene på Martin Linge-feltet. Kun miljømessig akseptable stoffer vil bli sluppet ut, dvs. kjemikalier som ligger innenfor Klima- og forurensningsdirektoratets (Klif) grønne eller gule kategori. Det vil også være noe kjemikalieutslipp til sjø ved klargjøring av rørledninger og i driftsfasen. Den eksakte kjemikaliebruken vil være gjenstand for egen søknad til Klif.
Borekaks fra boring med vannbasert borevæske er planlagt sluppet ut til sjø, mens borekaks fra boring med oljebasert borevæske er planlagt transportert til land.
Ytterligere studier har vist at en løsning hvor oljebasert borekaks behandles på feltet kan være den beste løsningen med hensyn til kostnader og miljøpåvirkning. Løsningen har ikke tidligere vært benyttet på norsk sokkel, men Total E&P Norge ønsker å gå videre med denne løsningen og diskutere den med Klif.
Det er studert ulike løsninger for håndtering av produsert vann. Valgt løsning innebærer at produsert vann vil bli renset og reinjisert. Det produserte vannet vil bli renset til et nivå, der det tilfredsstiller kravet til oljeinnhold på maksimalt 30 ppm, dersom injeksjonsutstyret er utilgjengelig og det produserte vannet må slippes ut til sjø.
Det vil også være noe utslipp av ballastvann, drenasjevann, kjølevann, sanitærvann og matavfall fra Martin Linge-innretningen.
4.4 Arealbeslag og fysiske inngrep
Martin Linge-feltet er lokalisert i et område som er karakterisert som viktig for norske og utenlandske fiskerier i enkelte perioder av året. Sikkerhetssoner knyttet til feltinnretning og lagerskip, samt begrensningssone rundt denne som følge av ankerliner, vil medføre arealbeslag med negative konsekvenser for fiskeriene. Sikkerhets- og begrensningssonene er beregnet til et område på rundt 1 km2 rundt Martin Linge-innretningen og maksimalt 5,7 km2 rundt lagerskipet (avhengig av lengden på ankerlinene).
Rørledninger og kabler fra Martin Linge-feltet vil være overtrålbare, og disse forventes derfor ikke å være til ulempe for fiskeriaktivitet i området.
4.5 Samfunnsmessige konsekvenser og ringvirkninger
Utbyggingen av Martin Linge-feltet vil i tillegg til skatteinntekter til staten medføre aktiviteter i forbindelse med utbygging og produksjon, samt muligheter for inntekter og sysselsetting for norske leverandører. Operatøren anslår at norsk andel av investeringene på Martin Linge-feltet vil utgjøre mellom 35 pst. og 50 pst., mens anslaget for norsk andel av leveransene i driftsfasen er mellom 60 pst. og 80 pst. Samlede årsverk som forventes skapt i utbyggingsfasen og driftsfasen er henholdvis 16 100 og 12 700, inkludert konsumvirkninger.
Det er sannsynlig at det i driftsfasen benyttes forsyningsbase fra Stavanger-området, men disse kontraktene er ennå ikke tildelt. Øvrige forsyningsbaser kan bli benyttet etter behov. Helikoptertransport vil skje fra Sola. Driftsorganisasjon legges til Stavanger.