4 Erstatningsordninger
4.1 Gjeldende rett
4.1.1 Yrkesskadedekning etter yrkesskadeforsikringsloven
Reglene om yrkesskadeforsikring fremkommer av yrkesskadeforsikringsloven (yforsl.). Loven gjelder ved personskade påført arbeidstakere hos arbeidsgivere i riket, jf. yforsl. § 1. Etter yforsl. § 2 bokstav b regnes tjenestepliktige i Forsvaret som arbeidstakere. Studentene på bachelorutdanning og årsstudium i militær ledelse og operasjoner er tjenestepliktige, og dermed omfattet av loven.
Yrkesskadeforsikringen dekker kun skader og sykdommer som arbeidstakere påføres i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden, jf. yforsl. § 10. Det fremgår av forarbeidene til bestemmelsen at dette skal forstås på samme måte som i folketrygdloven (ftrl.) 13-6 andre ledd. Det vil si at skader som oppstår ved deltakelse på frivillige fritidsaktiviteter som er tilrettelagt av arbeidsgiver, men som ikke er relevante for jobben og ikke har et faglig tilsnitt eller program, gjerne ikke dekkes av yrkesskadeforsikringen.
Det gis nærmere anvisning i yforsl. § 11 om hvilke skader og sykdommer som forsikringen dekker. Loven oppstiller samme yrkesskadebegrep og avgrensing mot yrkessykdommer som ftrl. § 13-3 og § 13-4. Skaden eller sykdommen må enten være forårsaket av en arbeidsulykke slik denne defineres i folketrygdloven § 13-3, være likestilt med yrkesskade i medhold av folketrygdloven § 13-4, eller skyldes påvirkning fra skadelige stoffer eller arbeidsprosesser. Andre skader enn dette gir ikke krav på yrkesskadeforsikring.
Det er ikke gitt særregler om utvidet dekning etter yrkesskadeforsikringsloven, slik man har gjort etter folketrygdloven.
Yrkesskadeforsikringen skal dekke lidt tap, tap i fremtidig erverv, utgifter skaden antas å påføre skadelidte i framtiden, samt eventuell menerstatning, jf. yforsl. § 12 første ledd. Forsikringen utmåles etter reglene i forskrift av 21. desember 1990 nr. 1027 om standardisert erstatning etter lov om yrkesskadeforsikring.
4.1.2 Ny erstatningsordning for personer inne til førstegangstjeneste
Forsvarsloven § 33 a trådte i kraft 1. juli 2022 og gir vernepliktige inne til førstegangstjeneste erstatning som om de var dekket av yrkesskadeforsikringsloven, for skader som de påføres under aktiviteter som er organisert av eller tilrettelagt av Forsvaret. Når det gjelder vurderinger av hvem som omfattes av denne ordningen, viser departementet til Prop. 67 L (2021–2022) punkt 3.3.3 hvor følgende fremgår:
«Den foreslåtte ordningen er særlig begrunnet i at de førstegangstjenestegjørende gjennomfører en lovpålagt tjeneste og at de står til Forsvarets disposisjon hele døgnet. Utdanning på krigsskolene er noe den enkelte frivillig søker seg til og innebærer ikke avtjening av en lovpålagt tjeneste. At deler av utdanningen godskrives som førstegangstjeneste, kan etter departementets syn ikke begrunne at de skal ha samme erstatningsvern, når tjenesten ellers gjennomføres på ulike premisser.»
Bachelorstudentene ved FHS omfattes etter gjeldende rett ikke av denne nye erstatningsordningen.
4.1.3 Yrkesskadedekning etter folketrygdloven
Folketrygdloven gir bestemmelser om hvilke ytelser arbeidstakere og andre har krav på fra NAV. Folketrygdloven kapittel 13 har regler om yrkesskadedekning for dem som har skadet seg i arbeid. Disse reglene gir særfordeler utover folketrygdens ordinære stønadssystem.
Yrkesskadedekningen for militærpersoner og andre tjenestegjørende er regulert i ftrl. § 13-8. Etter ftrl. § 13-8 første ledd bokstav a er vernepliktige og frivillig tjenestegjørende etter forsvarsloven yrkesskadedekket. Det samme gjelder militært tilsatte, jf. ftrl. § 13-8 første ledd bokstav d og de som tjenestegjør i Forsvaret som lotter, jf. § 13-8 første ledd bokstav e.
Det følger av ftrl. § 13-8 andre ledd at blant annet vernepliktige og frivillig tjenestegjørende er yrkesskadedekket ved «enhver skade og sykdom som er påført eller oppstått i tidsrommet fra de møter til tjeneste til de blir dimittert». Dette innebærer at denne gruppen har en 24-timers yrkesskadedekning for enhver skade og sykdom som oppstår i tiden de er inne til tjeneste. Det stilles ikke krav om at skaden er forårsaket av en arbeidsulykke. Bakgrunnen for at denne gruppen er gitt en utvidet trygdedekning, er at de er ansett for å være i tjeneste sammenhengende fra innrykk til de dimitterer, også under permisjoner, jf. NAVs rundskriv til ftrl kap 13: Yrkesskadedekning.
Militært tilsatte som nevnt i første ledd bokstav d har en tilsvarende utvidet dekning i de tilfeller de deltar i «manøver eller utfører oppdrag under feltmessige forhold», jf. ftrl. § 13-8 tredje ledd. Praksis har vært at også elever ved militære skoler og det som tidligere ble kalt vernepliktig befal, har en utvidet dekning etter ftrl. § 13-8 andre ledd mens de avtjener førstegangstjenesten. Den utvidede dekningen det første året har frem til nylig kun omfattet de som ikke har gjennomført førstegangstjenesten før de påbegynner utdanningen.
De som har gjennomført førstegangstjenesten før oppstart av utdanningen, har ikke hatt en slik utvidet dekning etter folketrygdloven. Departementet viser for øvrig til at rundskriv til ftrl kap 13: Yrkesskadedekning nylig er endret, slik at den utvidede dekningen skal gjelde alle det første året av utdanningen. Når det gjelder hvilken yrkesskadedekning bachelorstudentene ved FHS og andre under utdanning i Forsvaret har etter ftrl. § 13-8, er ikke dette eksplisitt regulert i bestemmelsen. Yrkesskadedekningen for denne gruppen beror derfor på en tolking av ftrl. § 13-8 sammenholdt med ftrl. § 13-10. Dekningen følger også delvis av rundskriv til ftrl kap 13: Yrkesskadedekning og forvaltningspraksis.
I henhold til lovens hovedregel kan bachelorstudenter ved FHS og andre under utdanning i Forsvaret, være yrkesskadedekket for yrkesskader som de blir påført på undervisningsstedet i undervisningstiden, etter reglene for elever/studenter i ftrl. § 13-10 første og tredje ledd. Det oppstilles som vilkår at skaden regnes som en yrkesskade, og bestemmelsen gir derfor ikke en utvidet dekning tilsvarende den som gjelder for visse grupper militært personell, jf. ftrl. § 13-8 andre og tredje ledd og beskrivelsen ovenfor. Det er imidlertid ikke krav om å få «undervisning», tilsvarende kravet i ftrl. § 13-6 andre ledd om at arbeidstakerne også må være «i arbeid».
4.1.4 Engangserstatning
Etter forsvarsloven § 33 har tjenestepliktige som ikke er tilsatt og frivillige som ikke er tilsatt, krav på engangserstatning dersom de påføres skader eller sykdommer under tjenesten som medfører medisinsk invaliditet. Bachelorstudentene og studentene ved årsstudium i militær ledelse og operasjoner, er tjenestepliktige uten å være tilsatt, og er derfor omfattet av engangserstatningsordningen.
Engangserstatningsordningen gjelder døgnet rundt, men har visse begrensinger når det gjelder kravet til graden av varig medisinsk invaliditet og erstatningsstørrelsen.
Erstatning ytes fra 2 % medisinsk invaliditet når sykdommen har oppstått under tjenesten og har sammenheng med tjenesten, og når skaden er påført under tjenesten. Ved sykdom som har oppstått under tjenesten, men som ikke har sammenheng med tjenesten, gis erstatning fra 15 % medisinsk invaliditet. Det samme gjelder ved skader som er påført i fritiden og under permisjon, jf. § 33 tredje ledd.
Erstatning etter forsvarsloven § 33, er oppad begrenset til 15 G for skader påført i tjeneste, mens erstatningen er begrenset til 7,5 G for skader påført utenfor tjeneste, jf. vernepliktsforskriften § 79.
Engangserstatningen kommer i tillegg til lovbestemte trygdeytelser. Dersom det er utbetalt erstatning for samme skade fra staten etter annet grunnlag, reduseres engangserstatningen tilsvarende.
4.2 Høringsnotatet
I høringsnotatet fremgår det at Forsvarsdepartementet mener at gjeldende erstatningsordninger i utgangspunktet gir bachelorstudentene og andre under utdanning i Forsvaret et godt erstatningsvern. På enkelte områder er studentene bedre dekket enn studenter ved en sivil høyskole eller universitetet.
Departementet foreslo i høringsnotatet endringer i yrkesskadedekningen etter ftrl. § 13-8 for personer under utdanning i Forsvaret. Departementet begrunnet behovet for endringer med at gjeldende regelverk er fragmentarisk og ikke videre lett tilgjengelig. Yrkesskadedekningen følger også delvis av rundskriv fra NAV til folketrygdloven kapittel 13 og praksis.
Departementet mente derfor at det var behov for visse klargjøringer og endringer i folketrygdloven slik at det blir mer forutsigbart hvilke dekninger personer under utdanning i Forsvaret kan ha krav på.
Departementet foreslo å endre ftrl. § 13-8 slik at det fremgår av bestemmelsen at studenter på første utdanningsår, uavhengig av om førstegangstjenesten er gjennomført, har en utvidet dekning tilsvarende dekningen vernepliktige har etter andre ledd. Dette er i tråd med det som nå fremkommer i NAVs rundskriv til ftrl kap 13: Yrkesskadedekning om bestemmelsen.
Departementet foreslo at det tas inn en ny bokstav d i ftrl. § 13-8 første ledd som omfatter personer under utdanning i Forsvaret. Departementet foreslo at dette skal omfatte de som er under utdanning, men som ikke regnes som vernepliktige eller frivillig tjenestegjørende etter forsvarsloven eller militært tilsatte jf. første ledd bokstav a og bokstav d. Ettersom departementet foreslo å innta en ny bokstav d om personer under utdanning i Forsvaret, vil tidligere bokstav d om militært tilsatte etter forsvarsloven bli ny bokstav e. Tidligere bokstav e om personer som etter avtale deltar i Forsvarets tjeneste som lotter, flyttes videre ned i ny bokstav f.
Departementet foreslo å innta et nytt tredje ledd hvor det fremgår at personer nevnt i bokstav d er yrkesskadedekket etter bestemmelsen som gjelder for elever og studenter så langt det passer. Hensikten med dette forslaget er å klargjøre at personer under utdanning i Forsvaret er yrkesskadedekket etter bestemmelsene som gjelder for studenter, jf. ftrl. § 13-10. Fordi hensikten med endringen var å klargjøre yrkesskadedekningen denne gruppen har, foreslo departementet ytterligere presiseringer i det nye tredje leddet i bestemmelsen basert på hvordan den har vært praktisert. Departementet foreslo å lovfeste at personer under utdanning i Forsvaret skal ha en utvidet dekning det første året av utdanningen uavhengig av om de har avtjent førstegangstjenesten før oppstart.
Departementet foreslo videre at studentene, på lik linje med militært tilsatte, bør ha en utvidet dekning når de deltar i manøver eller utfører oppdrag under feltmessig forhold etter det første året. Departementet viste i høringsnotatet til at dette også bør gjelde øvrige personer under utdanning i Forsvaret, så fremt de ikke allerede har en utvidet dekning gjennom første ledd bokstav a eller d, jf. andre og tredje ledd. Departementet foreslo derfor at endringen bør omfatte alle under utdanning i Forsvaret. Det ble også foreslått å ta inn at personer under opptak til utdanning i Forsvaret har en utvidet dekning etter reglene i ftrl. § 13-8 tredje ledd under opptaket. Dette er i tråd med det som nå fremkommer av NAVs rundskriv til ftrl kap 13: Yrkesskadedekning, men bør fremgå direkte av loven. Ettersom det foreslås innført en ny bokstav d i første ledd og et nytt tredje ledd, vil det være behov for å endre første setning i nytt fjerde ledd til å omfatte medlemmer som nevnt i ny bokstav e. Tilsvarende må første setning i nytt femte ledd endres til ny bokstav f.
Departementets forslag til endringer i folketrygdloven innebærer at personer under utdanning i Forsvaret gis en 24-timers yrkesskadedekning for enhver skade og sykdom som oppstår under det første året av utdanningen. Det stilles ikke krav om at skaden er forårsaket av en arbeidsulykke. De resterende årene av utdanningen vil de ha en utvidet dekning når de deltar på øvelser o.l. på lik linje med den dekningen militært tilsatte har. For øvrig er de dekket etter de alminnelige reglene for studenter og elever i ftrl. § 13-10.
4.3 Høringsinstansenes syn
Flere av høringsinstansene er positive til at yrkesskadedekningen studentene har etter folketrygdloven klargjøres. Videre er flere positive til at departementet foreslår en utvidet dekning for alle studenter uavhengig av om førstegangstjenesten er gjennomført før oppstart på utdanningen. NITO støtter også at personer under opptak til utdanning i Forsvaret får en utvidet dekning under opptaket.
Flere av høringsinstansene er imidlertid kritiske til departementets forslag om at studentene skal ha en utvidet dekning etter folketrygdloven § 13-8 andre ledd på lik linje med de vernepliktige kun det første året av utdanningsperioden. Flere av disse høringsinstansene mener at det ikke er grunnlag for å skille mellom utdanningsårene fordi belastningen og forventningene er like gjennom hele utdanningens varighet. De mener at det derfor ikke er noen forskjell i behovet for dekning gjennom utdanningsperioden, og at den utvidede dekningen må gjelde under hele utdanningen. FHS trekker også frem konkrete øvelser ved Sjøkrigsskolen som noen studenter ikke gjennomfører før andre eller tredje året av utdanningen. FHS har også foreslått at yrkesskadedekningen for studentene reguleres i ftrl. § 13-10 fremfor i ftrl. § 13-8 slik departementet foreslo i høringsnotatet. Flere av høringsinstansene trekker frem egentrening utenfor tjenestetid som er nødvendig for å klare de fysiske kravene, som eksempler på aktivitet som bør være dekket i hele utdanningsperioden. Videre trekker noen av høringsinstansene frem konkrete øvelser og idrettsarrangementer som aktiviteter de mener bør være dekket.
Forsvaret har gitt følgende innspill til dette:
«Klargjøringen av rettighetene etter folketrygdloven for tjenestepliktige og frivillige som gjennomfører utdanning i Forsvaret bør fastsettes ett sted i loven. Siden folketrygdloven § 13-8 omhandler militærpersoner o.a., bør rettighetene ved yrkesskade for de som er under utdanning knyttes til det faktum at de er tjenestepliktige.
At utvidet yrkesskadedekning bare gis under utdanningens første år, henger trolig sammen med Forsvarets praksis de første årene etter at utdanningsreformen. I disse årene ble all militær utdanning gjennomført det første året. Det er ikke lenger tilfelle. I dag gjennomføres den grunnleggende soldatutdanningen i staren av første utdanningsår. Den militære fag- og lederutdanningen gjennomføres deretter parallelt med den sivile bachelorutdanningen gjennom hele utdanningstiden. Dette innebærer at utdanningen ved Forsvarets skoler ikke kan sammenlignes med utdanning på sivile studier. Helt spesielt i militære utdanninger står krav til fysisk aktivitet og egentrening. Med egentrening menes her opprettholdelse av fysisk form og militære ferdigheter utenom fastsatte undervisningstider.
Militære lærlinger bør også fremgå av gruppen for yrkesskadedekning.»
Studentrådet ved FHS har utdypet dette slik:
«Når det gjelder FD sitt lovforslag vedrørende folketrygdloven, stiller Studentrådet seg kritiske til at det avgrenses til å kun gjelde det første utdanningsåret. Det er ingen forskjeller på forsikringsbehov gjennom utdanningsårene. Forventningene til trening og deltagelse på aktiviteter utenom tjenestetid, er like alle utdanningsårene ved FHS. Eksempler på øvingsaktiviteter som stiller krav til egentrening utenom tjenestetid i andre, tredje eller fjerde utdanningsår er fagutdanning, mestringsøvelser og eksamen i fysiske krav. Derfor kan ikke folketrygdloven skille kadetter på første utdanningsår og resterende utdanningsår.»
NOFKA og KAFO har forstått departementets forslag dithen at etter det første året med utvidet dekning etter ftrl. § 13-8, foreslår departementet at kadettene er omfattet av yrkesskadeforsikringsloven, der denne gruppen blir definert som tjenestepliktige og dermed arbeidstakere i dette regelverket. Det betyr at kadettene vil være dekket for skade og sykdom som påføres i arbeidstid på arbeidssted, med presisering om at det også gjelder øvelser og aktiviteter utover normal arbeidstid.
NITO påpeker behovet for at også sivile studenter i Forsvaret bør få bedre dekning ved yrkesskade, og at det er behov for å sikre deres rettigheter ved anbefalt og tilrettelagt trening, i tillegg til pålagt trening. Videre tar de opp at de mener at sivilt ansatte bør være omfattet av yrkesskadedekningen så lenge de befinner seg på militært område.
FHS, Studentrådet ved FHS og TVO har gitt innspill om at studentene bør omfattes av den nye erstatningsordningen i forsvarsloven § 33 a om erstatning for vernepliktige inne til førstegangstjeneste. FHS skriver at departementet ikke på den ene siden kan kategorisere kadettene som vernepliktig under tjeneste, for så å avslå kravet om at de omfattes av den nye erstatningsordningen fordi de frivillig har søkt seg til utdanningen. Videre skriver FHS at det er store fysiske krav til studentene gjennom hele studieløpet, og at de har det samme behovet som de som avtjener førstegangstjenesten. Studentrådet ved FHS mener at selv om førstegangstjenesten er en lovpålagt tjeneste, og kadettene frivillig søker seg til utdanningen, er hverdagen tilnærmet lik med aktiviteter etter tjenestetid som det forventes at man deltar på. Studentrådet ved FHS mener videre at det vil være vanskelig å tegne fullverdige forsikringer for den utdanningen de gjennomfører, og at forsikringer som tegnes gjennom arbeidstakerorganisasjonene ikke er sammenlignbar med yrkesskadeforsikring etter yrkesskadeforsikringsloven. Studentrådet ved FHS mener at også de som personellgruppe, på lik linje med de førstegangstjenestegjørende, ikke har like muligheter til å tegne nødvendige forsikringer for utdanningsperioden.
4.4 Departementets vurderinger
Etter departementets vurdering har studentene på bachelorutdanningen ved FHS og andre under utdanning i Forsvaret allerede i dag et godt erstatningsrettslig vern. På enkelte områder er vernet bedre enn det andre studenter har, ved at studentene ved FHS blant annet er omfattet av yrkesskadeforsikringsloven for skader som oppstår under tjenesten. Når departementet har foreslått endringer i ftrl. § 13-8 for personer under utdanning i Forsvaret, er det først og fremst fordi regelverket rundt dette har vært fragmentarisk og lite tilgjengelig. Yrkesskadedekningen har basert seg delvis på praksis, rundskriv fra NAV til folketrygdloven kapittel 13, samt en tolkning av persongruppen i ftrl. § 13-8 sammenholdt med § 13-10. Departementet mener derfor det er behov for en klargjøring av hvilken yrkesskadedekning personer under utdanning i Forsvaret har etter ftrl. § 13-8.
Videre mener departementet at praksisen om at det kun er de som ikke har gjennomført førstegangstjenesten før de starter på utdanningen som har en utvidet dekning for alle skader hele døgnet det første året, er uheldig og lite hensiktsmessig. Dette kan medføre at to personer på samme år av utdanningen har ulik yrkesskadedekning. Departementet mener at dette bør endres slik at alle studentene får en utvidet dekning det første året. Dette innebærer en lovfesting av den utvidede yrkesskadedekningen som nå fremgår av NAVs rundskriv til ftrl kap 13: Yrkesskadedekning.
Departementet deler i utgangspunktet høringsinstansenes syn om at det ikke er grunnlag for å skille mellom utdanningsårene hva gjelder belastning og forventninger til deltakelse på arrangementer. Arbeidet med endringer i folketrygdloven har imidlertid ikke hatt til hensikt å bedre den generelle yrkesskadedekningen for personer under utdanning i Forsvaret, men å klargjøre yrkesskadedekningen de har etter gjeldende rett. Etter departementets vurdering vil en yrkesskadedekning for enhver skade og sykdom hele døgnet, jf. ftrl. § 13-8 andre ledd, i alle utdanningsårene, innebære en vesentlig utvidelse fra dagens praksis for en gruppe som allerede har et godt erstatningsrettslig vern sammenlignet med andre personer under utdanning i samfunnet. En slik vesentlig utvidelse fra dagens yrkesskadedekning, bør etter departementets syn kunne begrunnes godt for å ikke medføre overslagseffekt til andre grupper. Departementet kan ikke se at egentrening på fritiden for å klare fysiske krav begrunner en slik vesentlig utvidelse. Departementet ser heller ikke andre argumenter for en slik særordning for personer under utdanning i Forsvaret.
NOFKA og KAFO har, slik departementet leser innspillet, forstått forslaget dithen at etter det første året med utvidet dekning etter ftrl. § 13-8, vil studentene være omfattet av yrkesskadeforsikringsloven med dekning for skader eller sykdom som påføres i arbeidstid på arbeidssted. Videre med en presisering om at det også gjelder for øvelser og aktiviteter ut over normal arbeidstid. Departementet bemerker til dette at det ikke foreslås endringer eller presiseringer i yrkesskadeforsikringsloven.
Departementet finner grunn til, basert på høringsinnspillene, å presisere at etter det første året vil studentene etter departementets forslag være dekket for yrkesskader de blir påført på undervisningsstedet i undervisningstiden på lik linje med andre studenter etter ftrl. § 13-10. Studentene står derfor ikke på noen måte uten et erstatningsrettslig vern etter det første året. Yrkesskadedekningen gjelder også under transport, idrettsdager o.l. som skjer i Forsvarets regi. Etter departementets vurdering vil dette kunne omfatte flere av de konkrete arrangementene som har vært trukket frem av høringsinstansene som mulige gråsoner. I tillegg til dette, vil de ha en utvidet dekning for alle skader og sykdommer på lik linje med militært tilsatte når de deltar på øvelser o.l., uavhengig av hvilket år av utdanningen øvelsen gjennomføres. Risikoen for skader under øvelser er trukket frem av flere av høringsinstansene, og departementets forslag vil ivareta dette. Etter departementets vurdering gir forslaget om endringer i § 13-8 totalt sett en god yrkesskadedekning etter folketrygdloven.
Departementet deler ikke FHS' syn om at særordningen med yrkesskadedekning for personer under utdanning i Forsvaret bør reguleres i ftrl. § 13-10, all den tid det allerede er en særregulering for militært personell i ftrl. § 13-8. Departementet mener derfor at det lovteknisk sett er å foretrekke at også denne gruppen militært personell reguleres i ftrl. § 13-8, og at det fremgår at de vil være yrkesskadedekket etter bestemmelsen som gjelder for studenter og elever ut over den utvidede dekningen etter andre ledd.
Departementet deler ikke NITO sin oppfatning om at sivile studenter i Forsvaret bør få bedre dekning for yrkesskade. Sivile studenter vil være dekket etter de alminnelige reglene som gjelder for studenter, og departementet kan ikke se at disse deltar i aktiviteter som begrunner et bedre vern enn øvrige studenter. Når det gjelder NITO sitt innspill om at sivilt ansatte bør være yrkesskadedekket så lenge de befinner seg på militært område, vil eventuelle behov for endringer i yrkesskadedekningen for ansatte falle utenfor dette arbeidet. Departementet bemerker for øvrig at en slik yrkesskadedekning ville innebære en særordning for sivilt ansatte som ikke militært ansatte eller andre grupper som tjenestegjør i Forsvaret har i dag.
Til tross for at ordlyden «personer under utdanning i Forsvaret» er vid, er departementet enig med Forsvaret i at også yrkesskadedekningen for de militære lærlingene i Forsvaret bør fremgå av bestemmelsen. Etter departementets vurdering er det naturlig at militære lærlinger også gis den samme utvidede dekningen det første året av læretiden, på lik linje med det som foreslås for personer under utdanning i Forsvaret. Det betyr at de gis samme utvidede dekning det første året som vernepliktige og frivillig tjenestegjørende i ftrl. § 13-8 bokstav a. For den øvrige læretiden er departementets vurdering at det bør fremgå av bestemmelsen at de er dekket som arbeidstakere, men med en utvidet dekning som militært tilsatte dersom de deltar på manøver eller utfører oppdrag under feltmessige forhold. Departementet foreslår derfor at militære lærlinger tilføres i bokstav f. Innholdet i bokstav e flyttes derfor til ny bokstav g. Det foreslås videre et eget ledd som omhandler de militære lærlingene i nytt femte ledd.
Som følge av at departementet foreslår å innføre begrepet militære studenter i forsvarsloven, mener departementet at dette bør fremgå av ftrl. § 13-8 og forslag til ny bokstav d. Departementet bemerker at dette ikke innebærer en utvidelse av persongruppen som var omfattet av forslaget som ble sendt på høring. Departementet foreslår videre å endre nåværende 13-8 tredje ledd, ved å ta inn at militært tilsatte har en utvidet yrkesskadedekning for enhver skade eller sykdom som er påført eller oppstått når de deltar under manøver eller utfører oppdrag under feltmessige forhold. Dette erstatter nåværende henvisning til andre ledd, og innebærer ikke materielle endringer. Tilsvarende endring foreslås i nytt tredje og femte ledd. For øvrig opprettholdes forslaget om endringer i folketrygdloven § 13-8 i sin helhet.
Når det gjelder innspillene om at studentene bør omfattes av forsvarsloven § 33 a, har Stortinget tatt stilling til hvem som skal omfattes av denne erstatningsordningen gjennom Innst. 223 L (2021–2022) til Prop. 67 L (2021–2022). Departementet viser til de vurderingene som fremgår av Prop. 67 L (2021–2022) punkt 3.3.3:
«Den foreslåtte ordningen er særlig begrunnet i at de førstegangstjenestegjørende gjennomfører en lovpålagt tjeneste og at de står til Forsvarets disposisjon hele døgnet. Utdanning på krigsskolene er noe den enkelte frivillig søker seg til og innebærer ikke avtjening av en lovpålagt tjeneste. At deler av utdanningen godskrives som førstegangstjeneste, kan etter departementets syn ikke begrunne at de skal ha samme erstatningsvern, når tjenesten ellers gjennomføres på ulike premisser.»
Til FHS’ innspill om kategorisering av studentene som vernepliktige i tjeneste, finner vi grunn til å presisere at dette ikke er riktig forståelse av departementets forslag. Det vises her til departementets vurdering under punkt 3.4. Departementet foreslår ingen endringer av hvem som skal omfattes av den utvidede erstatningsdekningen i forsvarsloven § 33 a.